Ο Trump απειλεί ανοικτά την Κίνα: Πλήρης η απομόνωση αν δεν υπογράψετε την εμπορική συμφωνία

Ο Trump απειλεί ανοικτά την Κίνα: Πλήρης η απομόνωση αν δεν υπογράψετε την εμπορική συμφωνία
Ο Trump απαίτησε από την Κίνα να κλείσει μια διμερή συμφωνία για το εμπόριο με την κυβέρνησή του «τώρα»
Ευθείες απειλές κατά της Κίνας εκτοξεύει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, με την εμπορική διαμάχη των δύο πλευρών να κλιμακώνεται.
«Λέω ανοικτά στον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping και σε όλους μου τους φίλους από την Κίνα ότι θα υποστεί βαρύ πλήγμα εάν δεν καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Και αυτό γιατί οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Κίνα για άλλες χώρες, καθώς είναι πολύ ακριβό να αγοράσεις στην Κίνα.
Είχατε μια σπουδαία συμφωνία, η οποία σχεδόν ολοκληρώθηκε αλλά την τελευταία στιγμή κάνατε πίσω», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Δεν θα μείνει κανείς για να κάνετε δουλειές.
Πολύ άσχημο για την Κίνα, πολύ θετικό για τις ΗΠΑ.
Η Κίνα εκμεταλλεύτηκε τις ΗΠΑ για πολλά χρόνια (επειδή οι Αμερικανοί πρόεδροι δεν έκαναν τη δουλειά τους)», σχολίασε ο Trump αφήνοντας αιχμές κατά των προκατόχων του.
Όπως τονίζει ο Αμερικανός πρόεδρος,
«βρισκόμαστε εκεί ακριβώς που θέλουμε με την Κίνα.
Θυμηθείτε, έσπασαν τη συμφωνία μας, προσπάθησαν να επαναδιαπραγματευθούν.
Θα λαμβάνουμε δεκάδες δισ. δολάρια σε δασμούς από την Κίνα.
Όσοι αγοράζουν προϊόντα θα μπορούν να τα φτιάχνουν στις ΗΠΑ (ιδανικά) ή να τα αγοράζουν από χώρες, στις οποίες δεν έχουν επιβληθεί δασμοί». Αδιέξοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις

Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο, εξέλιξη η οποία ασκεί πιέσεις στις διεθνείς αγορές, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες για συμφωνία.
Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ για αλλαγές στην κινεζική νομοθεσία και η διακήρυξη της Κίνας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τροποποιήσεις οι οποίες βλάπτουν τα συμφέροντα της, δεν άφησαν περιθώριο για συμβιβασμό.
Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στη Σύνοδο των G20 στα τέλη Ιουνίου στην Ιαπωνία, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump και ο κινέζος ομόλογός του Xi Jinping είναι πιθανό να συναντηθούν και να συνομιλήσουν για θέματα που αφορούν το εμπόριο, δήλωσε την  Κυριακή (12/5/2019) ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow.
Μιλώντας στην εκπομπή «Fox News» ο Kudlow  είπε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Κίνα έχει υπαναχωρήσει από κάποιες από τις δεσμεύσεις της και ότι το ζητούμενο τώρα είναι να διασφαλιστεί ότι το Πεκίνο θα ψηφίσει νόμο για τις αλλαγές που έχει δεσμευτεί να κάνει, όπως αναφέρει το Reuters.
Ο Trump απαίτησε από την Κίνα να κλείσει μια διμερή συμφωνία για το εμπόριο με την κυβέρνησή του «τώρα», διαμηνύοντας στο Πεκίνο ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο με «πολύ χειρότερη» κατάσταση εάν η διαπραγμάτευση συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας που προεξοφλεί ότι θα εξασφαλίσει στον Λευκό Οίκο.
Εν μέσω του εμπορικού πολέμου στον οποίο αναμετρώνται η Ουάσινγκτον με το Πεκίνο, κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισεκατομμυρίων και πλέον που εξάγονται στις ΗΠΑ υφίστανται τιμωρητικούς τελωνειακούς δασμούς, οι οποίοι αυξήθηκαν από το 10% στο 25%  την Παρασκευή (10/5) για προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων.
Την ίδια ημέρα ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε την κυβέρνησή του να κινήσει τη διαδικασία για την επιβολή βαρύτερων τελωνειακών δασμών στα εναπομείναντα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, αξίας περίπου 300 δισεκ. δολαρίων ακόμη.
Αν αποφασιστεί, η αύξηση των δασμών θα χρειαστεί πιθανόν αρκετούς μήνες για να τεθεί σε εφαρμογή, όμως η κίνηση επιτρέπει στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο να σφίξει κι άλλο τη θηλιά στην Κίνα, εν μέσω των δύσκολων διαπραγματεύσεων.

Κίνα: «Ανοιχτή η πόρτα μας» για συνομιλίες αλλά δεν υποχωρούμε σε θέματα αρχής

Η πόρτα της Κίνας για συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με την εμπορική διαμάχη είναι πάντα ανοιχτή, ανέφεραν την Κυριακή (12/5) τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ωστόσο, πρόσθεσαν  με νόημα, πως η Κίνα δεν θα υποχωρήσει σε σημαντικά θέματα αρχής.
«Δεν υπάρχει νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο και η Κίνα δεν θέλει να πολεμήσει, αλλά δεν φοβάται να το πράξει», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα έντυπα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

www.worldenergynews.gr

worldenergynews.gr