Εβδομάδα Εθνικής τράπεζας με θετικές εκπλήξεις - MSCI, investment day στο Λονδίνο, symbol, αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2019

Εβδομάδα Εθνικής τράπεζας με θετικές εκπλήξεις - MSCI, investment day στο Λονδίνο, symbol, αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2019
Μπαράζ ανακοινώσεων από την Εθνική τράπεζα με επίκεντροτ την παρουσίαση των νέων επιχειρηματικών στόχων στο Λονδίνο
Ως εβδομάδα Εθνικής τράπεζας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τρέχουσα περιλαμβάνοντας μάλιστα σημαντικές θετικές εκπλήξεις.
13 Μαΐου 2019 αναβάθμιση στους δείκτες της MSCI
14 Μαΐου 2019 αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2019
14 Μαΐου 2019 ανακοινώνεται ο πλειοδότης του Symbol (προβληματικά δάνεια NPEs)
16 Μαΐου 2019 έχει προγραμματιστεί στο Λονδίνο η παρουσίαση των νέων επιχειρηματικών στόχων της Εθνικής τράπεζας.
Το investment day θα έχει σημαντικές εκπλήξεις.
17 Μαΐου συνάντηση της διοίκησης της Εθνικής με δημοσιογράφους για να παρουσιαστούν οι νέοι επιχειρηματικοί στόχοι και στην Ελλάδα.

Οι εκπλήξεις

-Στις 13 Μαΐου αργά το βράδυ η Morgan Stanley Capital International θα αναβαθμίσει τις μετοχές της Εθνικής και Eurobank στους δείκτες της.
Με ημερομηνία υλοποίησης 31 Μαΐου 2019 αναμένονται εισροές από 125 έως 140 κατ μετοχές με τις περισσότερες να εστιάζονται στην Eurobank.

-Στις 14 Μαΐου η Εθνική τράπεζα θα ανακοινώσει αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2019 που εκτιμώνται σε 25 εκατ ευρώ σε σχέση μ τις ζημίες -120 εκατ ευρώ στο δ΄ τρίμηνο του 2018
Να σημειωθεί ότι το 2019 θα εγγράψει τα πρώτα ολοκληρωμένα κέρδη από έσοδα εκ τόκων από τα κρατικά ομόλογα που διακρατεί από την μετατροπή του swap της Goldman σε κρατικό χρέος.
Τα έσοδα εκ τόκων θα αυξηθούν 113 εκατ αλλά ταυτόχρονα θα μειώσει τα έσοδα και κατά 30 εκατ λόγω ΛΕΠΕΤΕ.
Επίσης δεν θα ενσωματώνει από το β΄ 6μηνο και την Πανγαία.

Εκτιμήσεις για αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2019 στις ελληνικές τράπεζες
Τράπεζες

Α΄ τρίμηνο 2019

Α΄ τρίμηνο 2018

Δ΄ τρίμηνο 2018

Πειραιώς

20 εκατ

-80 εκατ

-4 εκατ

Εθνική 14/5

25 εκατ

20 εκατ

-120 εκατ

Eurobank 30/5

40 εκατ

34,5 εκατ

10,4 εκατ

Alpha

30 εκατ

65 εκατ

-0,4 εκατ

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

-Στις 14 Μαΐου 2019 ανακοινώνεται ο πλειοδότης του Symbol (προβληματικά δάνεια NPEs 1,6 δισ ευρώ μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων).
Μεταξύ του Fortress και του Elliot οι μεγαλύτερες πιθανότητες εμφανίζει το Elliot ωστόσο επειδή ακόμη η μάχη θεωρείται αμφίρροπη δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι με βεβαιότητα.
Η Εθνική συνομιλούσε ταυτόχρονα και με τα δύο fund με στόχο 230 εκατ ευρώ.

Στις 16 Μαΐου θα παρουσιαστεί στο Λονδίνο το νέο τριετές business plan που θα αφορά τον μετασχηματισμό και την στοχοθεσία έως το 2022.
Οι εκπλήξεις θα αφορούν την πορεία των κερδών αλλά και το πώς θα μεταμορφωθεί η Εθνική τράπεζα στο πλαίσιο του μετασχηματισμού.
Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές παραμέτρους οι οποίες δύνανται να δώσουν ισχυρή ώθηση στην μετοχή και στην κεφαλαιοποίηση της Εθνικής τράπεζας.
Το επιχειρηματικό πλάνο θα περιλαμβάνει
-Συγκεκριμένους στόχους για κέρδη που θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ.
-Στόχους για τα κεφάλαια και με βασική σταθερά ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας να βρίσκεται διακριτά πάνω από το SREP τον ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13,75%.
Υπάρχουν σκέψεις πριν τα stress tests του Ιουλίου 2020 να προχωρήσει η Εθνική τράπεζα σε έκδοση ομολογιακού tier 2 με επιτόκιο άκρως ανταγωνιστικό.
-Θα περιλαμβάνει το σχέδιο – αναλυτικά της μείωσης των NPEs που ανέρχονται σε 15,4 δισεκ. ευρώ.
Για το 2019 θα υποχωρήσουν κάτω από 11 δισεκ. ευρώ.
Στόχος είναι στο τέλος του 2022 να βρίσκεται το NPEs ratio κάτω του 5%.
-Θα περιέχει στόχο σχέσης εξόδων προς έσοδα το 50% που θα επιτευχθεί μέσω αύξησης των εσόδων και μεγάλης μείωσης των εξόδων – προγραμματίζεται μεγάλη εθελούσια έξοδος πάνω από 2000 άτομα –
-Το νέο επιχειρηματικό πλάνο θα αναλύει πως η Εθνική θα καταστεί ο μεγαλύτερος δανειστής στα επιχειρηματικά δάνεια στην Ελλάδα.
-Θα ανακοινώσει το τελικό κόστος του ΛΕΠΕΤΕ το οποίο σε ετήσια βάση θα είναι 30 εκατ ευρώ για ορισμένα χρόνια.
-Θα ανακοινώσει τις εναλλακτικές για την Εθνική Ασφαλιστική και τον προγραμματισμό για την Πανγαία αν και είναι γνωστές οι επιλογές.
-Η Εθνική στην επόμενη 2ετία σχεδόν θα έχει μηδενίσει τις νέες προβλέψεις από 299 εκατ το 2018 θα μπορούσαν το 2021 να είναι σχεδόν μηδενικές.
Η Εθνική τράπεζα με 5,6 δισεκ. κεφάλαια και 4,962 δισεκ. tangible book, ισχυρή ρευστότητα και λόγω καταθέσεων αλλά και με το υψηλότερο coverage ratio στο 59,1% (δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις) θέλει να παρουσιάσει ένα πειστικό επιχειρηματικό πλαίσιο 3ετούς διάρκειας ώστε να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών.
- Ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική.
Σαν έτοιμοι από καιρό εμφανίζονται οι ενδιαφερόμενοι για την αγορά από την Εθνική του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία θα «προικισθεί», προηγουμένως, με μια 10ετή σύμβαση αποκλειστικής συνεργασίας για την προώθηση, μέσω του δικτύου της τράπεζας, ασφαλιστικών της προιόντων.
Από τη μέχρι τώρα διερεύνηση των συμβούλων πώλησης (Morgan Stanley, Goldman Sachs), αλλά και την απευθείας εκδήλωση ενδιαφέροντος στη διοίκηση της Εθνικής προκύπτουν τα εξής ενθαρρυντικά στοιχεία:
Για πρώτη φορά εκδηλώνεται ενδιαφέρον από στρατηγικούς αγοραστές.
Ασφαλιστικούς ομίλους, δηλαδή, που θεωρητικά εμφανίζονται έτοιμοι να διεκδικήσουν τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ελλάδος, είτε μεμονωμένα, είτε σε σύμπραξη με funds.
Το γεγονός ότι κάποιοι εξ αυτών εδρεύουν στην Ευρωπαική Ένωση δείχνει ότι πρόκειται για αξιόπιστους παίκτες.
Ο αυστριακός όμιλος UNICA καθώς και όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία αντασφαλίσεων είναι κάποιοι από όσους έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον.
Για πρώτη φορά, επίσης, εκδηλώνεται ενδιαφέρον από ισχυρά private equity funds, σε κοινοπραξία με ασφαλιστικές ή με ανθρώπους της αγοράς, που ξέρουν το αντικείμενο και μπορούν να τρέξουν την μπίζνα, επίσης ενδιαφέρον έδειξε και η Eurolife.
Δεν πρόκειται για νεότευκτα funds, που επιδιώκουν με όχημα την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής να σηκώσουν κεφάλαια, όπως είχε συμβεί με την περίπτωση της Exin.
Τέλος, ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί, εκ νέου, από τον κινεζικό όμιλο Fosun, ο οποίος είχε διεκδικήσει την Εθνική Ασφαλιστική και στον προηγούμενο διαγωνισμό πώλησης.
Η Εθνική Ασφαλιστική έκλεισε τη χρήση 2018, με κέρδη προ φόρων σε επίπεδο μητρικής 63,1 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο ομίλου 62,8 εκατ. ευρώ.
Παρά την κερδοφορία τα ίδια κεφάλαια του ομίλου μειώθηκαν κατά 5,6 εκατ. ευρώ στα 822,7 εκατ. ευρώ λόγω των ζημιών αποτίμησης από θέσεις σε ομόλογα του Ευρωπαϊκού Νότου, που επιβάρυναν απευθείας την καθαρή θέση.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

worldenergynews.gr