Διεθνή

O Trump πιέζει τους Κινέζους για εμπορική συμφωνία εδώ και τώρα - Προειδοποιεί για την συνέχεια

tags :
O Trump πιέζει τους Κινέζους για εμπορική συμφωνία εδώ και τώρα - Προειδοποιεί για την συνέχεια
Διεμήνυσε στο Πεκίνο ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο με «πολύ χειρότερη» κατάσταση εάν η διαπραγμάτευση συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του
Ο Trump απαίτησε από την Κίνα να κλείσει μια διμερή συμφωνία για το εμπόριο με την κυβέρνησή του «τώρα»
(upd) Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump και ο κινέζος ομόλογός του Xi Jinping πιθανόν να συναντηθούν στη σύνοδο των  G20 στην Ιαπωνία στο τέλος του Ιουνίου και να συνομιλήσουν για θέματα που αφορούν το εμπόριο, δήλωσε την  Κυριακή (12/5/2019) ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow.
Μιλώντας στην εκπομπή «Fox News» ο Kudlow  είπε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Κίνα έχει υπαναχωρήσει από κάποιες από τις δεσμεύσεις της και ότι το ζητούμενο τώρα είναι να διασφαλιστεί ότι το Πεκίνο θα ψηφίσει νόμο για τις αλλαγές που έχει δεσμευτεί να κάνει, όπως αναφέρει το Reuters.
Ο Trump απαίτησε από την Κίνα να κλείσει μια διμερή συμφωνία για το εμπόριο με την κυβέρνησή του «τώρα», διαμηνύοντας στο Πεκίνο ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο με «πολύ χειρότερη» κατάσταση εάν η διαπραγμάτευση συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας που προεξοφλεί ότι θα εξασφαλίσει στον Λευκό Οίκο.
Εν μέσω του εμπορικού πολέμου στον οποίο αναμετρώνται η Ουάσινγκτον με το Πεκίνο, κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισεκατομμυρίων και πλέον που εξάγονται στις ΗΠΑ υφίστανται τιμωρητικούς τελωνειακούς δασμούς, οι οποίοι αυξήθηκαν από το 10% στο 25%  την Παρασκευή (10/5) για προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων.
Την ίδια ημέρα ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε την κυβέρνησή του να κινήσει τη διαδικασία για την επιβολή βαρύτερων τελωνειακών δασμών στα εναπομείναντα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, αξίας περίπου 300 δισεκ. δολαρίων ακόμη.
Αν αποφασιστεί, η αύξηση των δασμών θα χρειαστεί πιθανόν αρκετούς μήνες για να τεθεί σε εφαρμογή, όμως η κίνηση επιτρέπει στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο να σφίξει κι άλλο τη θηλιά στην Κίνα, εν μέσω των δύσκολων διαπραγματεύσεων.

Κίνα: «Ανοιχτή η πόρτα μας» για συνομιλίες αλλά δεν υποχωρούμε σε θέματα αρχής

Η πόρτα της Κίνας για συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με την εμπορική διαμάχη είναι πάντα ανοιχτή, ανέφεραν την Κυριακή (12/5) τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ωστόσο, πρόσθεσαν  με νόημα, πως η Κίνα δεν θα υποχωρήσει σε σημαντικά θέματα αρχής.
«Δεν υπάρχει νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο και η Κίνα δεν θέλει να πολεμήσει, αλλά δεν φοβάται να το πράξει», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα έντυπα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Trump «τράβηξε τη σκανδάλη»

Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έδωσε το «πράσινο φως» για τη διαδικασία αύξησης των δασμών και για όλες τις υπόλοιπες εισαγωγές από την Κίνα, αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.  
Η κίνηση αυτή ακολουθεί την αύξηση των δασμών της Παρασκευής (10/5) στις κινεζικές εισαγωγές από 10% σε 25%.
«Νωρίτερα σήμερα, υπό την  ηγεσία του προέδρου, οι ΗΠΑ αύξησαν το επίπεδο των δασμών από 10% σε 25% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας περίπου 200 δισ. δολαρίων.
Ο πρόεδρος μας έδωσε εντολή για την εκκίνηση της διαδικασίας αύξησης των δασμών για ουσιαστικά όλες τις υπόλοιπες εισαγωγές από την Κίνα, οι οποίες εκτιμώνται σε περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Ο επικεφαλής για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, Robert Lighthizer έκανε γνωστό, πως η δασμολογική απόφαση των ΗΠΑ θα δημοσιευθεί σύντομα στο ομοσπονδιακό μητρώο ενώ περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές τη Δευτέρα (13/5).
Bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης