Φυσικό Αέριο

Zημιά 33 εκατ ευρώ στην ΔΕΠΑ χρεώνει Πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος από τις συναλλαγές με τα ELFE

Zημιά 33 εκατ ευρώ στην ΔΕΠΑ χρεώνει Πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος από τις συναλλαγές με τα ELFE
Τι αναφέρει για την διαχείριση των χρεών των ELFE
Ζημίες ύψους 33 εκατ ευρώ καταλογίζει το Πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δρσατηριότητες που απεστάλη προς την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών το Νοέμβριο του 2018 για την  διαχείριση της ΔΕΠΑ με ευθύνη του προηγούμενου διευθύνοντος συμβούλου Θεόδωρου Κιτσάκου προς όφελος των ELFE(Λιπάσματα συμφερόντων Λαυρεντιάδη).
Ο Κιτσάκος, αναφέρει το πόρισμα, παρέλαβε χρέος ύψους 89 εκατ ευρώ και παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις συνέχισε την τροφοδοσία της εταιρίας από τα ELFE με αποτέλεσμα το χρέος να φτάσει τα 123,6 εκατ ευρώ.
Οι όροι με τους οποίους προέβη σε υπογραφή σύμβασης με τα ELFE τον Ιανουάριο του 2016, χαρακτηρίζονται ότι προδήλως οδηγούσαν σε ζημία και αύξηση της έκθεσης της ΔΕΠΑ Α.Ε. και οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θα συμφωνούνταν από κάποιον συνετό επιχειρηματία".
Όσον αφορά την αποδοχή από πλευράς της ΔΕΠΑ μεταχρονολογημένων επιταγών των ELFE ανεξαρτήτως χρόνου έκδοσης και φερεγγυότητας των εκδοτών αντί για προπληρωμή, το πόρισμα σημειώνει ότι κανείς συνετός επιχειρηματίας με το ιστορικό και την αφερεγγυότητα των ELFE δεν θα αποδεχόταν τέτοιες ενέργειες λόγω του ήδη υπέρογκου χρέους.
Το πόρισμα χαρακτηρίζει στον κ.Κιτσάκο ενέργειες που παραπέμπουν σε απιστία.
Σε σχέση με τις παραπειστικές διαπραγματεύσεις, αναφλερει σχετικά, για ανταλλαγές ακινήτων των ELFE, το Πόρισμα σηνειώνει ότι "πρόκειται για προσχηματικές διαπραγματεύσεις για υποτιθέμενο συμψηφισμό του χρέους της ELFE με την μεταβίβαση ακινήτων στην ΔΕΠΑ, τα οποία βρίσκονται στο Καλοχώρι και στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο τα εν λογω ακίνητα δεν ήταν δυνατό να μεταβιβαστούν στην ΔΕΠΑ δεδομένου ότι ορισμένα από αυτά δεν ανήκαν καν στην κυριότητα της ELFE, καθώς είχαν παραχωρηθεί στην ΒΦΛ από το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ αυτά της ELFE είχαν δεσμευθεί με την υπ αριθ 27/10-3-2014 Διάταξη του Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες.
Το πόρισμα αναφέρεται στην διαχείριση της συνεργασίας ΔΕΠΑ - ELFE για την μετά το 2015 περίοδο και σε θέματα που έχουν καταγραφεί και στα οποία έχει δώσει απαντήσεις ο πρώην CEO της ΔΕΠΑ.
Σημειώνεται ότι τα χρέη ύψους 89 εκατ είχαν ήδη δημιουργηθεί πριν το 2015, καθώς και ότι ο συντάκτης Αντώνιος Χαρακίδας επαύθη από την Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης