Ηλεκτρισμός

Άνω των 5 εκατ. ευρώ το κόστος εξασφάλισης ηλεκτροδότησης στην Κρήτη τη θερινή περίοδο

Άνω των 5 εκατ. ευρώ το κόστος εξασφάλισης ηλεκτροδότησης στην Κρήτη τη θερινή περίοδο

Το έλλειμμα θα καλυφθεί κυρίως με την ενοικίαση από τη ΔΕΗ ηλεκτροπαραγωγικών ζευγών, συνολικής ισχύος 70 MW

«Πρόγευση» της οικονομικής επιβάρυνσης για την αντιμετώπιση του ελλείμματος ισχύος στην Κρήτη στο διάστημα 2020 - 2022 δίνει το κόστος των μέτρων που αποφάσισε η ΡΑΕ για την ασφάλεια εφοδιασμού του νησιού το φετινό καλοκαίρι.
Κι αυτό γιατί η υλοποίησή τους «μεταφράζεται» σε μία δαπάνη άνω των 5 εκατ. ευρώ, παρόλο που θα κληθούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση σε ρεύμα για μόλις 2,5 μήνες.
Το κόστος προέρχεται από το γεγονός ότι, όπως αποφάσισε πρόσφατα η ΡΑΕ, το έλλειμμα θα καλυφθεί κυρίως με την ενοικίαση από τη ΔΕΗ ηλεκτροπαραγωγικών ζευγών, συνολικής ισχύος 70 MW.
Παράλληλα, η Αρχή έχει ήδη αδειοδοτήσει την επιχείρηση να μεταφέρει στο νησί 18 ιδιόκτητα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη από τη Ρόδο, συνολικής ισχύος 22,66 MW.
Τα μέτρα αυτά αποφασίσθηκαν στον απόηχο πρόσφατης μελέτης του ΔΕΔΔΗΕ που, όπως είχε γράψει το World Energy News (23/04), αναθεωρεί προς τα πάνω το έλλειμμα ισχύος για το φετινό καλοκαίρι, αυξάνοντας κατά 50 MW τις ανάγκες για επιπλέον ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό στο νησί.
Κάτι που σήμαινε ότι έπρεπε πλέον να βρεθεί λύση, ώστε να καλυφθεί ένα «κενό» ισχύος 90 MW τους φετινούς θερινούς μήνες.
Σε κάθε περίπτωση, η ενοικίαση ηλεκτροπαραγωγικών ζευγών στοιχίζει περί τα 1.000 ευρώ ανά MW και ανά ημέρα.
Επομένως, με δεδομένο ότι τα ζεύγη ισχύος 70 MW θα πρέπει να παραμείνουν στην Κρήτη για 2,5 μήνες (από τις αρχές Ιουλίου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου), η σχετική δαπάνη θα ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ.

Αποζημίωση για τη ΔΕΗ

Από την άλλη πλευρά, η απόφαση της ΡΑΕ κατοχυρώνει τη ΔΕΗ για το κόστος το οποίο θα αναλάβει, διασφαλίζοντας ότι η επιχείρηση θα αποζημιωθεί γι’ αυτό. Εξάλλου, όπως είχε καταστήσει σαφές η διοίκηση της ΔΕΗ, αποτελούσε απόλυτη προϋπόθεση να μην την επιβαρύνουν με νέα ελλείμματα οι όποιες λύσεις θα καλείτο να εφαρμόσει.
Όπως είναι φυσικό, πέρα από τις βραχυπρόθεσμες λύσεις για το φετινό καλοκαίρι, το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τη διασφάλιση της τροφοδοσίας του νησιού από το 2020 μέχρι την ηλέκτριση της «μεγάλης διασύνδεσης» το 2022, ώστε να αρχίσουν να δρομολογούνται.
Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση από τη ΡΑΕ ήταν η ανάθεση στο ΕΜΠ μελέτης για τον ακριβή προσδιορισμό του ελλείμματος ισχύος στο νησί ανά έτος, για όλο αυτό το επίμαχο χρονικό διάστημα.
Με βάση τη μελέτη, η ΡΑΕ θα προχωρήσει στην επιλογή της πλέον δόκιμης λύσης ανάμεσα στις διαθέσιμες επιλογές (π.χ. πλωτή ηλεκτροπαραγωγική μονάδα φυσικού αερίου ή εγκατάσταση αεριοστροβίλων) με βασικό γνώμονα την ασφάλεια τροφοδοσίας της Κρήτης.
Συμπληρωματικά κριτήρια θα είναι το κόστος κάθε λύσης, καθώς και το περιβαλλοντικό της «αποτύπωμα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης