Ερτσιγιές (γ.δ.ΥΠΕΞ Τουρκίας): «Νησιά μπορεί να λάβουν μηδενική υφαλοκρηπίδα εάν η παρουσία τους στρεβλώνει την ισότιμη οροθεσία

Ερτσιγιές (γ.δ.ΥΠΕΞ Τουρκίας): «Νησιά μπορεί να λάβουν μηδενική υφαλοκρηπίδα εάν η παρουσία τους στρεβλώνει την ισότιμη οροθεσία
Τα τελικά θαλάσσια όρια μπορούν να καθοριστούν μόνο μέσω συμφωνιών, αναφέρει ο Τούρκος αξιωματούχος
Την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου συντηρεί η Τουρκία δια του πρέσβη και γενικού διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτσιγιές, ο οποίος ανέφερε ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ προχώρησε σε ευθείες απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Έρτζιγες χαρακτήρισε «μαξιμαλιστικές» τις θέσεις τόσο της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας, ενώ υπογράμμισε ότι η κυριότητα επί νήνασων δεν προσδίδει πλήρη δικαιώματα στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

&GC maritime claims are maximalist.They base on the entitlement of islands to EEZ/CS. Entitlement & Delimitation are not the same thing. Islands may get zero or reduced EEZ/CS if their presence distorts equitable delimitation.This is a fundamental international law principle.

«Νησιά μπορεί να λάβουν μηδενική ή μειωμένη ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα εάν η παρουσία τους στρεβλώνει την ισότιμη οροθεσία», τονίζει ο κ. Έρτζιγες μέσω ανάρτησή του στο Twitter, σημειώνοντας δε ότι πρόκειται για «θεμελιώδη αρχή στο διεθνές δίκαιο».
Στη συνέχεια ο Τούρκος αξιωματούχος τόνισε ότι «τα τελικά θαλάσσια όρια μπορούν να καθοριστούν μόνο μέσω συμφωνιών (όχι παραβιάζοντας τα πιθανά όρια τρίτων μερών) ή δικαστικών αποφάσεων», αφήνοντας υπονοούμενα πως η Ελλάδα και η Κύπρος παραβιάζουν τα «πιθανά όρια» των τουρκικών ζωνών.
«Απουσία διευθέτησης, οι αλληλεπικαλυπτόμενες διεκδικήσεις υπερέχουν», προσθέτει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Έρτζιγες προειδοποιεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ότι οι διεκδικήσεις στο θαλάσσιο χώρο από μέλη της Ε.Ε. που παραβιάζουν τα νόμιμα δικαιώματα τρίτων χωρών δεν μπορούν να περιγράφονται ως εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
www.worldenergynews.gr

worldenergynews.gr