Σε ισχύ οι αυξημένοι δασμοί 25% των ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα - Κίνα: Θα ανταποδώσουμε

Σε ισχύ οι αυξημένοι δασμοί 25% των ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα - Κίνα: Θα ανταποδώσουμε
Αβέβαιη η έκβαση των διαπραγματεύσεων
Ολοένα και πιο δύσκολη καθίσταται η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για τη μεταξύ τους εμπορική αντιπαράθεση, καθώς σε ισχύ τέθηκαν (στις 07:01 ώρα Ελλάδας σήμερα Παρασκευή 10/5) οι νέοι αυξημένοι δασμοί των ΗΠΑ της τάξης του 25% (από 10%) σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, το οποίο αφού εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση αυτή των ΗΠΑ, προανήγγειλε ότι θα ανταποδώσει χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
Όλα αυτά καταγράφονται την την ώρα που οι δύο πλευρές πρόκειται για δεύτερη ημέρα σήμερα να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους στην Ουάσινγκτον σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία που θα βάλει τέλος στην εδώ και 10 μήνες εμπορική αντιπαράθεση τους που έχει κοστίσει δεκάδες δις δολάρια όχι μόνο στις οικονομίες τους αλλά στην παγκόσμια οικονομία.
Και το ερώτημα που τίθεται πλέον, είναι αν μετά από αυτές τις εξελίξεις, οι δύο πλευρές βάζουν στο τραπέζι τα τελευταία διαπραγματευτικά τους "όπλα" για να κερδίσουν ότι μπορούν από μια επικείμενη εμπορική συμφωνία ή αν απλά η εμπορική συμφωνία κατέρρευσε, πριν καν επιτευχθεί.
Τα μηνύματα πάντως δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Η διακυβέρνηση του Trump δεν προχώρησε σε καμία κίνηση για να μην υλοποιηθεί η προαναγγελθείσα αύξηση των δασμών, με αποτέλεσμα να τεθούν σε ισχύ οι αυξημένοι δασμοί της τάξης του 25% σε εισαγόμενα κινέζικα προϊόντα αξίας, 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αφορούν διάφορα καταναλωτικά προϊόντα από κινητά και υπολογιστές μέχρι είδη ιματισμού και παιχνίδια.
Μάλιστα ο Trump υποστήριξε ότι στρέφεται πλέον σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 325 δισεκ. δολαρίων που ως τώρα έχουν μείνει αλώβητα από τον εμπορικό πόλεμο, διαμηνύοντας ότι και σε αυτά θα επιβληθούν δασμοί της τάξης του 25%.
Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα αρνητικό και βεβαρημένο κλίμα οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών συναντώνται ξανά σήμερα 10 Μαίου 2019 στην Ουάσινγκτον για να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους, με την έκβαση των διαπραγματεύσων να παραμένει εντελώς αβέβαιη..
Ωστόσο ο Αντιπρόεδρος της Κίνας Liu He, ο οποίος ηγείται της κινεζικής αντιπροσωπείας που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι οι νέοι δασμοί δεν αποτελούν λύση και θα πρέπει να αρθεί το αδιέξοδο.

Αυτός ο  γύρος διαπραγματεύσεων παρουσιαζόταν μέχρι πριν από μερικές ημέρες ως ο τελευταίος πριν από τη σύνοδο του Trump και του Xi Jinping στoν οποία υποτίθεται πως θα επικύρωναν μια ιστορική διμερή συμφωνία με το εμπόριο.
Αλλά ο άνεμος άλλαξε και η αισιοδοξία έδωσε τη θέση της στην αβεβαιότητα.
Η κυβέρνηση Trump διατείνεται ότι το Πεκίνο υπαναχώρησε όσον αφορά βασικές δεσμεύσεις.
Με εμφανή εκνευρισμό, οι αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η αύξηση των τελωνειακών δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων, που είχε ανασταλεί στις αρχές του Ιανουαρίου, θα τεθεί σε ισχύ σήμερα Παρασκευή.
«Θα αυξήσουμε τους τελωνειακούς δασμούς που επιβάλλουμε στην Κίνα ωσότου να σταματήσει να κλέβει τους εργαζομένους μας», ανέφερε ο Trump σε μια συγκέντρωση στη Φλόριντα την Τετάρτη, συμπληρώνοντας: «Η εποχή της οικονομικής συνθηκολόγησης τερματίστηκε».
Αλλά το Πεκίνο δεν μοιάζει να έχει πρόθεση να υποχωρήσει ακόμη κι αν οι Αμερικανοί όντως αυξήσουν τους δασμούς από το 10% στο 25% αύριο εν μέσω των διαπραγματεύσεων.
Η Κίνα «δεν θα έχει καμία άλλη επιλογή παρά να λάβει τα απαραίτητα αντίμετρα», προειδοποίησε χθες εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.
Μολαταύτα, η Κίνα δεν ακύρωσε το ταξίδι των κινέζων διαπραγματευτών όπως ήθελαν πληροφορίες που είχαν δημοσιεύσει μέσα ενημέρωσης και επιβεβαίωσε πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Liu, που θεωρείται στενός συνεργάτης του προέδρου Xi Jinping, θα είναι επικεφαλής της ομάδας.

www.worldenergynews.gr

worldenergynews.gr