Διεθνή

Ξαφνική αισιοδοξία Trump για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με Κίνα - Σημεία στήριξης κράτησε ο S&P

tags :
Ξαφνική αισιοδοξία Trump για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με Κίνα - Σημεία στήριξης κράτησε ο S&P
Δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι η Κίνα να σταματήσει να κλέβει τους Αμερικάνους είπε ο Trump
Κορυφώνεται η αγωνία για την εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ -  Κίνας καθώς σήμερα Πέμπτη 9/5 αναμένεται να αρχίσει ίσως ο πιο κρίσιμος γύρος των διαπραγματεύσεων καθώς θα κριθεί αν οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες να πάνε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για την επίλυση των εμπορικών τους διαφορών ή θα τα "σπάσουν" και θα πάνε σε έναν άνευ προηγουμένου εμπορικό πόλεμο.
O Αμερικανός πρόεδρος Trump εμφανιστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία, αλλά ξεκαθάρισε ότι εάν οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν τότε οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν κανονικά με τις αυξήσεις των δασμών.
Παράλληλα ο S&P δείχνει ότι κράτησε τα σημεία στήριξης της ευρύτερης περιοχής των 2850 μονάδων και μάζεψε τις αρχικές της απωλειές του.

Trump: Έχουμε εναλλακτική εάν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία με την Κίνα

Οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την Κίνα, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ο κ. Trump μιλώντας για «εναλλακτικό» σχέδιο το πιθανότερο είναι ότι αναφέρεται στην επιβολή πρόσθετων δασμών σε κινεζικά προϊόντα, ενώ αποκάλυψε ότι έλαβε και επιστολή για το όλο θέμα από τον Κινέζο ομόλογό του Xi, ενώ προσέθεσε ότι πιθανώς οι δύο ηγέτες θα έχουν και τηλεφωνική επικοινωνία.
Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τελικώς να υπάρξει συμφωνία με την Κίνα.
Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ αναμένεται ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Liu, προκειμένου να έχει επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους για την εμπορική κόντρα μεταξύ των δύο χωρών.

Οι απειλές Trump

Τα μηνύματα πάντως δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ιδιαίτερα θετικά για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, πέρα από την απειλή του ότι από αύριο Παρασκευή 10/5 - όταν και θα συνεχίζονται και δεύτερη ημέρα στην Ουάσινγκτον οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της κινέζικης αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Liu He - θα αυξήσει τους δασμούς από το 10% στο 25% για εισαγόμενα στις  ΗΠΑ κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση κατά της Κίνας  μιλώντας σε δημόσια συγκέντρωση στη Φλόριντα, κατηγορώντας την ότι αθέτησε τη συμφωνία για το εμπόριο.
«Βλέπετε τους δασμούς που επιβάλλουμε;.
Επειδή έσπασαν τη συμφωνία (...).
Αθέτησαν τη συμφωνία.
Λοιπόν έρχονται αεροπορικώς.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έρχεται αεροπορικώς, αλλά έσπασαν τη συμφωνία.
Δεν μπορούν να το κάνουν αυτό.
Λοιπόν θα πληρώσουν».
Εάν δεν κλείσουμε συμφωνία» η κυβέρνησή του θα φροντίσει να εισπράττουμε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Trump και ενώ αναμένεται στις ΗΠΑ ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Liu He προκειμένου να έχει σήμερα 9/5 και αύριο 10/5 διαπραγματεύσεις με την αμερικανική πλευρά σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στην εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας.
Ο Trump υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποχωρήσουν μέχρι, όπως είπε, η Κίνα να σταματήσει να κλέβει τους Αμερικάνους εργαζόμενους.
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει απειλήσει να αυξήσει από αύριο Παρασκευή 10/5 τους δασμούς από το 10% στο 25% σε εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα από την Κίνα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.



Κίνα: Είμαστε έτοιμοι για όλα – Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας σε έναν εμπορικό πόλεμο

Από την πλευρά του το Πεκίνο διαμηνύει ότι είναι έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα ενώ εξέφρασε την αποφασιστικότητα του να υπερασπιστεί τα συμφέροντας της Κίνας σε έναν εμπορικό πόλεμο.
Ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας, Gao Feng υποστήριξε ότι η Κίνα είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια και ότι θα υπερασπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της σε έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.
«Ελπίζουμε  ωστόσο ότι οι  ΗΠΑ θα αποφασίσουν να πάμε σε διάλογο για την επίλυση του προβλήματος και δεν θα πάνε σε μονομερείς ενέργειες» τόνισε ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας, Gao Feng, αναφέροντας πάντως πως το Πεκίνο είναι έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα, πως είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Κίνας και ότι θα το πράξει με αποφασιστικό τρόπο.
«Εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην αύξηση των δασμών, τότε και η Κίνα θα υλοποιήσει αντίστοιχα αντίμετρα» είπε ο Gao Feng, σημειώνοντας πάντως πως πρόθεση της κινεζικής πλευράς είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για να επιλυθεί η αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.
Επιπλέον, ο Feng υποστήριξε πως οι κατηγορίες των ΗΠΑ για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων είναι παντελώς αδικαιολόγητες ενώ αναφερόμενος στην επίσκεψη του αντιπροέδρου της Κίνας, Liu He στην Ουάσινγκτον για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ (σήμερα 9/5 και αύριο 10/5) είπε πως αυτή αποτυπώνει την ειλικρίνεια της Κίνας για μια αμοιβαία επωφελή λύση.
«Η επίτευξη μιας συμφωνίας απαιτεί προσπάθεια και από τις δύο πλευρές
Η Κίνα αντιτίθεται σε δασμούς που επιβάλλονται μονομερώς.
Δεν υπάρχει νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο» τόνισε ο Gao.

Standard Chartered: Τα 4 σενάρια για τις αγορές μετά την κλιμάκωση της κόντρας ΗΠΑ – Κίνας

Οι αγορές μπορεί να υποχωρούν ή έστω να εμφανίζουν έντονες διακυμάνσεις, αλλά όλα δείχνουν ότι οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη εισέλθει σε κατάσταση πανικού λόγω της κλιμάκωσης της κόντρας ΗΠΑ και Κίνας για εμπορικά θέματα, όπως αναφέρει η Standard Chartered σε έκθεσή της.
Σύμφωνα με τον χρηματοπιστωτικό όμιλο, οι επενδυτές δεν ανησυχούν πολύ ακόμη, κάτι που αποδεικνύεται από μία σειρά γεγονότων όπως το ότι δεν υπήρξε μείωση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου.
Επιπρόσθετα οι επενδυτές αναμένουν πρώτα την πραγματοποίηση της απειλής Trump για αύξηση των δασμών σε μία σειρά κινεζικών προϊόντων, ενώ φαίνεται ότι ευελπιστούν πως το τέλος θα υπάρξει συμφωνία.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/englander%20china%20trade.jpg?itok=k8MD3FKT
Ο Steve Englander, κορυφαίο στέλεχος της Standard Chartered και ειδικός στις αγορές συναλλάγματος των G10, εξετάζει τα τέσσερα σενάρια για την αντίδραση που μπορεί να έχουν οι αγορές, ανάλογα με το ποια θα είναι η εξέλιξη στην εμπορική κόντρα μεταξύ των δύο χωρών.

Α. Περαιτέρω κλιμάκωση της κόντρας αλλά τελική συμφωνία: Είναι ένα σενάριο που έχει πιθανότητες 25% να πραγματοποιηθεί.
Δεδομένου του πρόσφατου ιστορικού των εμπορικών διαπραγματεύσεων, είναι δύσκολο να αποφευχθεί ο κίνδυνος οι αμοιβαίες απειλές να είναι η χορογραφία για να δείξουμε σκληροπυρηνικούς εντός κάθε χώρας ότι δεν παραχωρεί κανείς κάτι στον αντίπαλο.
Ενδεχομένως, η Κίνα να «παίζει» με τον Τrump και τον οδηγεί στα άκρα, ενώ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε συμφωνία, ενώ ο Trump πιέζει προκειμένου και αυτός από την πλευρά του στο τέλος της ημέρας να πει ότι δεν υποχώρησε σε τίποτε.
Όσο επιζήμια για την αξιοπιστία των δύο χωρών θα ήταν μια τέτοια συμφωνία, θα μπορούσε να είναι θετική για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες θα μπορούσαν να ανακτήσουν και ίσως να ξεπεράσουν τα προηγούμενα υψηλά.
Οι κινήσεις στις αγορές συναλλάγματος είναι περιορισμένες, όπως είναι και η δυνατότητα ανόδου.
Στην παρούσα περίπτωση οι μεγάλοι νικητές θα είναι το δολάριο Αυστραλίας σε σύγκριση με το γεν ή το δολάριο Αυστραλία σε σχέση με το ελβετικό φράγκο.
Επίσης, οι τιμές των πρώτων υλών μειώθηκαν, επομένως τα νομίσματα που σχετίζονται με τις πρώτες ύλες θα μπορούσαν επίσης να λάβουν στήριξη. Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων θα ανακάμψουν πιθανότατα πάνω από 2,5%.

Β. Καθυστέρηση στην αύξηση των υφιστάμενων δασμών: Η πιθανότητα αυτού του σεναρίου φθάνει στο 50%.
Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο από ουδέτερο έως θετικό για τις αγορές assets.
Μία καθυστέρηση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πισωγύρισμα των ΗΠΑ, κάτι που θα στήριζε τις αποτιμήσεις.
Το δολάριο ΗΠΑ μπορεί να υποχωρήσει, ενώ οι αποτιμήσεις των αμερικανικών assets θα ενισχυθούν λιγότερο από αυτές ξένων assets.

Γ. Αύξηση των δασμών αλλά σε μικρότερο βαθμό (για παράδειγμα στο 15% από 10%): Η πιθανότητα να συμβεί φθάνει στο 10%.
Θα είναι μία ουδέτερη ή ακόμη και αρνητική εξέλιξη για τις αποτιμήσεις των assets.
Εάν αυξήσεις τους δασμούς εν τω μέσω της διαπραγμάτευσης είναι σαν να λες στον αντίπαλο να γίνει και αυτός επιθετικός.

Δ. Επιβολή της αύξησης των δασμών και κατάρρευση των συνομιλιών: Οι πιθανότητες φθάνουν στο 15%.
Θα είναι μία ριψοκίνδυνη εξέλιξη.
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι πώς θα αντιδράσουν όχι μόνο οι αγορές αλλά και η οικονομία.

Capital Economics: Οι συνέπειες της κατάρρευσης των συνομιλιών ΗΠΑ - Κίνας

Τις συνέπειες από την κατάρρευση των συνομιλιών ΗΠΑ - Κίνας για το εμπόριο σε οικονομία και αγορές καταγράφουν οι αναλυτές της Capital Economics.
H άμεση συνέπεια των απειλών Trump για αύξηση των δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στο 25% από τις 10 Μαϊου, θα είναι η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Κίνας έως 0,4%.
Στον αντίποδα οι συνέπειες για την αμερικανική οικονομία θα είναι αμελητέες, ωστόσο οι αναλυτές εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις συνέπειες της κλιμάκωσης της έντασης στις αγορές και το επιχειρηματικό κλίμα διεθνώς.
Οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ υποαπέδωσαν των υπολοίπων χωρών κατά 13% στο α΄τρίμηνο του 2019, λόγω των συνεπειών της επιβολής των δασμών (πίνακας 1).
Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα επίσης υποαπέδωσαν (πίνακας 2).
Ωστόσο οι εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων προς την Κίνα αντιστοιχούν μόλις στο 0,6% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, άρα η αρνητική επίδραση είναι περιορισμένη.
Σύμφωνα με την Capital Economics οι συνέπειες στην εμπιστοσύνη και στις αγορές διεθνώς θα είναι μεγαλύτερες, παρά το γεγονός ότι είναι πιο δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν.
Στον πίνακα 4 αποτυπώνεται το γεγονός ότι η επιδείνωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στις οικονομίες που εξαρτώνται από το εμπόριο ξεκίνησε μόλις αυξήθηκαν οι δασμοί για πρώτη φορά.
Πλήγμα δέχθηκαν αρχικά και οι τιμές των μετοχών, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας και στα νομίσματά τους.
Ωστόσο στην πορεία ανέκαμψαν λόγω της προόδου στις εμπορικές συνομιλίες (πίνακας 5).
Όσον αφορά την αντίδραση των ρυθμιστικών αρχών, η Capital Economics εκτιμά ότι η όποια αντίδραση από τις αρχές της Κίνας θα έρθει πιθανότατα μέσω της δημοσιονομικής στήριξης.
Η PBOC αναμένεται να αναλάβει δράση για να ενισχύσει την οικονομία.
Την ίδια ώρα οι εμπορικές εντάσεις ενδεχομένως να οδηγήσουν τις Fed και ΕΚΤ στην υιοθέτηση μιας περισσότερο επιφυλακτικής στάσης (πίνακας 6).




Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης