Ενέργεια

Μανουσάκης: Έτοιμο το αίτημα της «Αριάδνη» για χρηματοδότηση του Κρήτη-Αττική από τα διαρθρωτικά ταμεία - Λύνονται τα χέρια της ΡΑΕ

Μανουσάκης: Έτοιμο το αίτημα της «Αριάδνη» για χρηματοδότηση του Κρήτη-Αττική από τα διαρθρωτικά ταμεία - Λύνονται τα χέρια της ΡΑΕ

Οι εργασίες για το Κρήτη-Πελοπόννησος έχουν ήδη ξεκινήσει και κινούνται εντός χρονοδιάγραμματος, με σκοπό την ηλέκτριση του έργου το 2020, σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη

Η «Αριάδνη» είναι έτοιμη για την υποβολή αιτήματος στα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία για τη χρηματοδότηση της ηλ. διασύνδεσης Κρήτη-Αττική, όπως ανέφερε πριν από λίγο ο Μανουσάκης Μανούσος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κατά την τελετή υπογραφής της δανειακής σύμβασης με την ΕΤΕπ για τη «μικρή διασύνδεση».
Στην ίδια εκδήλωση, ο Peter Jacob, επικεφαλής της Επενδυτικής Ομάδας της ΕΤΕπ για την Ελλάδα, μίλησε για την προοπτική συνεργασίας της τράπεζας με τον ΑΔΜΗΕ και στη «μεγάλη διασύνδεση», μετά το δάνειο 178 εκατ. ευρώ για το Κρήτη-Πελοπόννησος.
Παράλληλα με την παρουσία του αλλά και με όσα άφησαν να εννοηθεί ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Μπουλαξής αναμένεται τις προσεχείς ημέρες η ρυθμιστική αρχή να δώσει το καλώς έχειν για το έργο Αττικής - Κρήτης.
Θα γίνει κάθε προσπάθεια να υπάρξει απόφαση που θα αφήνει ανοιχτό για το έργο το ενδεχόμενο να γίνει είτε ως εθνικό είτε ως PCI.
Πάντως έχει ήδη κατατεθεί εισήγηση από την ΡΑΕ προς την Κομισσιόν να γίνει το έργο ως PCI και αναμένεται να υπάρξει και νέα κίνηση τον ερχόμενο Νοέμβριο.
«Με το δάνειο της ΕΤΕπ έχει διασφαλισθεί πλήρως πλέον η διασύνδεση Κρήτη-Πελοπόννησος, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί τους επόμενους 18 μήνες», ανέφερε στην εκδήλωση ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα έργα που δρομολογεί ο ΑΔΜΗΕ έχουν κομβικό ρόλο στον μεγάλο ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας προς την κατεύθυνση επίτευξης των κοινοτικών στόχων, ενώ με την προσθήκη και της «μεγάλης διασύνδεσης» αναμένεται να διπλασιάσουν σε 5 χρόνια την περιουσιακή βάση του Διαχειριστή.
Με την προσθήκη και της «μεγάλης διασύνδεσης», όπως συμπλήρωσε, θα προκύψουν τεράστια οφέλη για τον καταναλωτή, με την ελάφρυνση των ΥΚΩ, καθώς από τα 700 εκατ. ευρώ που κινούνται σήμερα, άνω του 50% αφορά την Κρήτη. Επίσης, θα ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω ενίσχυση των ΑΠΕ, καθώς και δραστικής μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του νησιού.
Όσον αφορά το Κρήτη-Αττική, εξέφρασε την εκτίμηση πως το έργο θα προκηρυχθεί σύντομα. «Μέσα στους επόμενους μήνες προσδοκώ να ανανεώσουμε το ραντεβού μας και για τη μεγάλη διασύνδεση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο κ. Μανουσάκης σημείωσε πως οι εργασίες για το Κρήτη-Πελοπόννησος έχουν ήδη ξεκινήσει και κινούνται εντός χρονοδιάγραμματος, με σκοπό την ηλέκτριση του έργου το 2020. Ανέφερε πως στα καλώδια εγκαθίστανται και οπτικές ίνες, δίνοντας έτσι επιπλέον προστιθέμενη αξία στην υποδομή.
Πρόσθεσε πως το το αμέσως επόμενο διάστημα θα «βγουν στον αέρα» οι διαγωνισμοί για το Κρήτη-Αττική, ενώ επισήμανε πως ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη εντάξει στο αναπτυξιακό του πρόγραμμα τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων. Επίσης, μελετά και τη διασύνδεση των νησιών του Βόρειου Αιγαίου.
Ο εκπρόσωπος της ΕΤΕπ σημείωσε πως το δάνειο αντιστοιχεί στο 50% και πλέον του έργου, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα καλώδια διασύνδεσης, συμβάλλοντας στην κάλυψη κάλυψη σημαντικού μέρους των αναγκών του νησιού. Όπως επισήμανε, εντός της τελευταίς 5ετίας, η ΕΤΕπ έχει παράσχει στη χώρας μας δάνεια συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ, σε έργα ΑΠΕ και υποδομές διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής, ο οποίς υπογράμμισε πως το έργο αποτελεί το πρώτο βήμα για την άρση του ενεργειακού αποκλεισμού του νησιού. Όπως πρόσθεσε, μόλις ολοκληρωθεί και η μεγάλη διασύνδεση, η Κρήτη προσδοκά να να συμβάλει στην άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης και της Κύπρου.

Ακολουθεί αναλυτικά το δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ:

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της διοίκησης του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) υπέγραψαν σήμερα σε ειδική τελετή στην Αθήνα μακροπρόθεσμη δανειακή σύμβαση ύψους 178 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της πρώτης ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης, του μεγαλύτερη νησιού της χώρας.
Το νέο δάνειο της ΕΤΕπ, εικοσαετούς διάρκειας, θα χρηματοδοτήσει το 50% του κόστους της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης που αποτελείται από δυο υποθαλάσσια καλώδια εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) 150 kV, μεταξύ της χερσονήσου του Μαλέα στην Πελοπόννησο και του Κόλπου του Κισσάμου στην Κρήτη. Το έργο αναμένεται να ηλεκτριστεί εντός του 2020.
«Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ για την κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών αναγκών της χώρας, με σημαντικό οικονομικό όφελος και υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Χαιρετίζω τη νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο ΑΔΜΗΕ και συνολικά στις προοπτικές της χώρας. Άλλωστε η ΕΤΕπ αποτελεί επί χρόνια πολύτιμο στρατηγικό εταίρο και βασικό παράγοντα για την υλοποίηση μιας σειράς σημαντικών επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, στον ελληνικό ενεργειακό τομέα», δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει δεσμευθεί να στηρίξει τον μετασχηματισμό του ενεργειακού κλάδου στην Ελλάδα και με χαρά χρηματοδοτούμε αυτό το οραματικό πρότζεκτ, αξίας 350 εκατ. ευρώ, που είναι ζωτικής σημασίας για την αυξημένη χρήση καθαρής ενέργειας. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ορόσημο για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, μια από τις μεγαλύτερες υποθαλάσσιες διασυνδέσεις στον κόσμο, η οποία θα ωφελήσει τους Έλληνες καταναλωτές και θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Andrew McDowell, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ αρμόδιος για την Ελλάδα και τις χρηματοδοτήσεις στον ενεργειακό κλάδο διεθνώς.
“Είμαστε πολύ περήφανοι που επί των ημερών μας ωρίμασε το μεγαλύτερο –μέχρι στιγμής- έργο στην ιστορία του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, το οποίο καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τα μεγάλα οφέλη των νησιωτικών διασυνδέσεων, που αποτελούν προτεραιότητα του ΑΔΜΗΕ και του βασικού μετόχου του, του ελληνικού Δημοσίου. Η στήριξη της ΕΤΕπ, η οποία χρηματοδοτεί και ένα ακόμα εμβληματικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, τη διασύνδεση των Κυκλάδων είναι εξαιρετικά σημαντική και προσβλέπουμε σε εμβάθυνση της μακροχρόνιας συνεργασίας μας», δήλωσε ο Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ.

Η νέα διασύνδεση θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων

Στην παρούσα φάση, η ηλεκτρική ενέργεια στην Κρήτη παράγεται από πετρελαϊκές μονάδες που χρησιμοποιούν εισαγόμενο πετρέλαιο. Μετά την ηλέκτρισή της, η νέα διασύνδεση αναμένεται να καλύψει το 34-40% της ζήτησης για ρεύμα στην Κρήτη, να επιτρέψει την πρόσβαση σε ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ελλείψεων σε ηλεκτρικό ρεύμα κατά τις περιόδους αιχμής και υψηλής εποχιακής ζήτησης.

Αναβάθμιση προοπτικών για τις ΑΠΕ στην Κρήτη

Η νέα διασύνδεση θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη των κλάδων αιολικής ενέργειας και υβριδικής ανανεώσιμης ενέργειας στη Κρήτη, επιτρέποντας την αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού δυναμικού του νησιού για την παραγωγή καθαρής ενέργειας για την υπόλοιπη χώρα..

Ενίσχυση της στήριξης της ΕΤΕπ για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες ενεργειακών projects διεθνώς. Κατά την τελευταία πενταετία, έχει χορηγήσει κεφάλαια ύψους 2,2 δισ. Ευρώ για να στηρίξει νέες επενδύσεις για την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού, την αναβάθμιση των δικτύων διανομής και μεταφοράς ενέργειας και την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, έχει χρηματοδοτήσει νέα αιολικά πάρκα, την αναβάθμιση του Δικτύου Διανομής του ΔΕΔΔΗΕ τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στα νησιά καθώς και τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, το μεγαλύτερο κατασκευαστικό project που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα.
Το 2018, η ΕΤΕπ ολοκλήρωσε νέες χρηματοδοτικές συμφωνίες ύψους 1,9 δισ. ευρώ για τη στήριξη της επενδυτικής δραστηριότητας πληθώρας ελληνικών εταιρειών, τη βελτίωση των ενεργειακών υποδομών και την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών στις πόλεις. Στην παρούσα φάση, η συνολική έκθεση της ΕΤΕπ σε projects στην Ελλάδα ανέρχεται σε 19 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει το 10% του ΑΕΠ της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης