Ενέργεια

Πέρασε τη διώρυγα του Σουέζ το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Lincoln - Κλιμακώνεται η ένταση στο Ιράν

tags :
Πέρασε τη διώρυγα του Σουέζ το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Lincoln - Κλιμακώνεται η ένταση στο Ιράν
Οι Ιρανοί προειδοποίησαν ότι θα εμποδίσουν τις αμερικανικές δυνάμεις να φτάσουν πολύ κοντά - ενδεχομένως αποκλείοντας το κρίσιμο Στενό της Ορμούζ
Προς τον Περσικό Κόλπο κατευθύνεται το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Abraham Lincoln με τελικό προορισμό τον Περσικό Κόλπο.
Η Τεχεράνη προσπάθησε την Τετάρτη να μπλοφάρει έναντι της Ουάσινγκτον απειλώντας να ξεκινήσει πάλι την αποθήκευση εμπλουτισμένου ουρανίου, κάτι που θα αποτελούσε παραβίαση των όρων της JCPOA.
Ο όρος ήταν οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους να αγοράσουν πετρέλαιο και να προσφέρουν άλλη οικονομική βοήθεια, που οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν καταστήσει αδύνατη.
Το Ιράν έδωσε διορία δύο μηνών στις χώρες αυτές προκειμένου να βγάλουν από την απομόνωση που τους έχουν επιβάλει οι αμερικανικές κυρώσεις τον τραπεζικό και πετρελαϊκό τομέα της χώρας. Σε διαφορετική περίπτωση η Τεχεράνη θα παραιτηθεί και από άλλες δεσμεύσεις της.
Το αποτέλεσμα ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση να απορρίψει το τελεσίγραφο, ενώ η Ουάσιγκτον δεσμεύτηκε σε μια άλλη απειλητική εκδήλωση δύναμης.
Το Reuters αναφέρει ότι το USS Abraham Lincoln, που είχε αποσταλεί στη Μεσόγειο την περασμένη εβδομάδα εν μέσω της επιδείνωσης των εντάσεων με το Ιράν, πέρασε από τη διώρυγα του Σουέζ, με σκοπό να φτάσει στον περσικό Κόλπο.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον ναυτικό χάρτη του Stratfor το USS Lincoln (CVN-72), το οποίο βρισκόταν στη Μεσόγειο από τα μέσα της εβδομάδας, τώρα έχει φθάσει στην Ερυθρά Θάλασσα.
Χθες το βράδυ, ο κ. Trump εξέδωσε δήλωση επιβεβαιώνοντας ότι η σχέση με το Ιράν «έχει διαταραχθεί» μετά τις νέες κυρώσεις στον κλάδο βιομηχανικών μετάλλων του Ιράν.
Οι Ιρανοί προειδοποίησαν ότι θα εμποδίσουν τις αμερικανικές δυνάμεις να φτάσουν πολύ κοντά - ενδεχομένως αποκλείοντας το κρίσιμο Στενό της Ορμούζ (ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου) ή απαντώντας με βία.
 

Suez


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης