Στο μικροσκόπιο του ΙΕΑ η αναθεώρηση της ενεργειακής πολιτικής του Μαρόκου

Στο μικροσκόπιο του ΙΕΑ η αναθεώρηση της ενεργειακής πολιτικής του Μαρόκου
Οι δημόσιες συμβάσεις αποτελούν σημαντική κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη οικονομικά αποδοτικών υπηρεσιών και τεχνολογιών ενεργειακής απόδοσης
Το φιλόδοξο σχέδιο μετάβασης στην ενέργεια είναι το μείζον για το Μαρόκο με την ΙΕΑ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Ειδικότερα, ο Διεθνής Οργανσιμός Ενέργειας, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της αύξησης ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2030, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας για τη συμφωνία του Παρισιού.
Προς το παρόν, η χώρα διαθέτει άφθονες ευκαιρίες για βελτιώσεις στην αποδοτικότητα και την ανάπτυξη περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Στηρίζεται στις εισαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα για το 90% των ενεργειακών αναγκών της, με τον άνθρακα να αντιπροσωπεύει το 54% της παραγωγής ενέργειας.

Οι δημόσιες συμβάσεις αποτελούν σημαντική κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη οικονομικά αποδοτικών υπηρεσιών και τεχνολογιών ενεργειακής απόδοσης.
Το Μαρόκο έχει επίσης ανακαινίσει τον στόλο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα με αναβαθμίσεις της απόδοσης σε υπερφυσική τεχνολογία.
Η παροχή επαρκούς χρηματοδότησης για προγράμματα ενεργειακής απόδοσης και ο συντονισμός τους σε κυβερνητικούς οργανισμούς είναι επίσης κρίσιμη.

Παράλληλα, το μεγαλύτερο πάρκο συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας στο Ouarzazate απεικονίζει τη φιλοδοξία και την τεχνολογική ικανότητα του Μαρόκου. Για την ανάπτυξη των μεγάλων πόρων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας, η κυβέρνηση επιδιώκει τη μεταρρύθμιση του τομέα της ενέργειας, δημιουργώντας μια εθνική ρυθμιστική αρχή για την ηλεκτρική ενέργεια, αναπτύσσοντας νέες διασυνδέσεις με την Ισπανία και την Πορτογαλία, σχεδιάζοντας να ενισχύσει την εμπορία ενέργειας και να ενσωματώσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε περιφερειακό επίπεδο.
«Η επιτυχία του Μαρόκου στην πορεία προς την καθολική πρόσβαση και τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων αποτελεί πρότυπο για πολλές χώρες, καθιστώντας τον ιδανικό εταίρο για την υποδοχή περιφερειακών προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ικανοτήτων που συμβάλλουν στη βελτίωση της ενεργειακής πολιτικής σε ολόκληρη την Αφρική» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Fatih Birol.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης