Η επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα (10ετές 3,46%) αποτελεί ψήφο αποδοκιμασίας στις παροχές

Η επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα (10ετές 3,46%) αποτελεί ψήφο αποδοκιμασίας στις παροχές
Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι τα CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας παραμένει σταθερό στις 314 μονάδες βάσης που ισοδυναμούν μόλις με 5% πιθανότητας default δηλαδή χρεοκοπίας
Η επιδείνωση στην ελληνική αγορά ομολόγων προκαλεί περισσότερη ανησυχία από την πτώση στο χρηματιστήριο.
Η πτώση στις μετοχές και ειδικά στις τράπεζες είναι περισσότερο αυτοτροφοδοτούμενη καθώς διασπάστηκαν – προσωρινά – οι 750 μονάδες και στις επόμενες δύο συνεδριάσεις θα φανεί εάν η αγορά οδηγηθεί στις 720-730 μονάδες.
Προφανώς και οι επενδυτές του χρηματιστηρίου – ειδικά οι ξένοι – δεν αρέσκονται στην παροχολογία.
Οι παροχές δεν αρέσουν θεωρούνται ενδείξεις αν όχι αποδείξεις ασυνέπειας από τις δεσμευτικές υποχρεώσεις της Ελλάδος, έναντι των δανειστών.
Όμως έχει μεγάλο ενδιαφέρον η πίεση που ασκείται στα ελληνικά ομόλογα με πολλούς ξένους οίκους, UBS, Citigroup, Credit Suisse και άλλους να δηλώνουν ότι τα περιθώρια βελτίωσης σχεδόν έχουν εξαλειφθεί.
Η βασική αιτία της διόρθωσης στα ομόλογα με άνοδο αποδόσεων και πτώση τιμών ήταν η παροχολογία Τσίπρα, τα σχέδια για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5%.
Από την άλλη ορισμένοι θεωρούν ότι οι επενδυτές αυτό που ονομάζουμε αγορά πάσχει από διπολισμό.
Όταν αυξάνεται η φορολογία και εντείνονται τα μέτρα λιτότητας, παράμετροι που προκαλούν κόπωση στην οικονομία οι αγορές επιβραβεύουν και όταν υπάρχουν σχέδια ανακατανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος να το αποδοκιμάζουν.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι οι επενδυτές του χρηματιστηρίου θα πρέπει να παρακολουθούν με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή την αγορά ομολόγων
1)Γιατί αποτελεί παλμογράφο των πιο συντηρητικών επενδυτών για το πώς αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο.
2)Το ελληνικό δημόσιο θέλει στις 14 Μαΐου να εκδώσει 7ετές ομόλογο και ήδη το επιτόκιο κινείται στο 3,05% με 3,10% πάνω από τον στόχο του 2,90%.
Εάν δεν υπάρξει βελτίωση στα ομόλογα ούτε στις 14 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία.
3)Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι τα CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας παραμένει σταθερό στις 314 μονάδες βάσης που ισοδυναμούν μόλις με 5% πιθανότητας default δηλαδή χρεοκοπίας.

Η γενική πεποίθηση είναι ότι όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές και με ασάφεια για το ποια είναι η πραγματική διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – το πιθανότερο σενάριο είναι 6 με 7 μονάδες υπέρ της ΝΔ – οι επενδυτές θα μειώνουν την ανάληψη ρίσκου οπότε όταν περάσει και η 13η Μάιου που θα αναβαθμιστούν στους δείκτες MSCI η Εθνική με την Eurobank με εκτιμώμενες εισροές 135 με 140 εκατ μετοχές έως τέλη Μαΐου 2019…θα κοπάσει βραχυπρόθεσμα το επενδυτικό ενδιαφέρον.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

worldenergynews.gr