Τελευταία Νέα
Απόψεις

Capital Economics: Οι συνέπειες της κατάρρευσης των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ - Κίνας

Capital Economics: Οι συνέπειες της κατάρρευσης των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ - Κίνας
H άμεση συνέπεια των απειλών Trump για αύξηση των δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στο 25% από τις 10 Μαϊου, θα είναι η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Κίνας έως 0,4%
Τις συνέπειες από την κατάρρευση των συνομιλιών ΗΠΑ - Κίνας για το εμπόριο σε οικονομία και αγορές καταγράφουν οι αναλυτές της Capital Economics.
H άμεση συνέπεια των απειλών Trump για αύξηση των δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στο 25% από τις 10 Μαϊου, θα είναι η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Κίνας έως 0,4%.
Στον αντίποδα οι συνέπειες για την αμερικανική οικονομία θα είναι αμελητέες, ωστόσο οι αναλυτές εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις συνέπειες της κλιμάκωσης της έντασης στις αγορές και το επιχειρηματικό κλίμα διεθνώς.
Οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ υποαπέδωσαν των υπολοίπων χωρών κατά 13% στο α΄τρίμηνο του 2019, λόγω των συνεπειών της επιβολής των δασμών (πίνακας 1).
Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα επίσης υποαπέδωσαν (πίνακας 2).
Ωστόσο οι εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων προς την Κίνα αντιστοιχούν μόλις στο 0,6% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, άρα η αρνητική επίδραση είναι περιορισμένη.
Σύμφωνα με την Capital Economics οι συνέπειες στην εμπιστοσύνη και στις αγορές διεθνώς θα είναι μεγαλύτερες, παρά το γεγονός ότι είναι πιο δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν.
Στον πίνακα 4 αποτυπώνεται το γεγονός ότι η επιδείνωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στις οικονομίες που εξαρτώνται από το εμπόριο ξεκίνησε μόλις αυξήθηκαν οι δασμοί για πρώτη φορά.
Πλήγμα δέχθηκαν αρχικά και οι τιμές των μετοχών, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας και στα νομίσματά τους.
Ωστόσο στην πορεία ανέκαμψαν λόγω της προόδου στις εμπορικές συνομιλίες (πίνακας 5).
Όσον αφορά την αντίδραση των ρυθμιστικών αρχών, η Capital Economics εκτιμά ότι η όποια αντίδραση από τις αρχές της Κίνας θα έρθει πιθανότατα μέσω της δημοσιονομικής στήριξης.
Η PBOC αναμένεται να αναλάβει δράση για να ενισχύσει την οικονομία.
Την ίδια ώρα οι εμπορικές εντάσεις ενδεχομένως να οδηγήσουν τις Fed και ΕΚΤ στην υιοθέτηση μιας περισσότερο επιφυλακτικής στάσης (πίνακας 6).



www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης