Ενέργεια

Rystad Energy: 800 δισ. βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν έχουν ακόμη "ανακαλυφθεί"

tags :
Rystad Energy: 800 δισ. βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν έχουν ακόμη

Στα 3700 δις. δολάρια έχουν φθάσει οι επικυρωμένες νέες επενδύσεις σε νέους τομείς

Το σύνολο των έργων  σε νέους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου (Greenfield) μέχρι σήμερα αντιπροσωπεύουν μόνο το 40% των εκτιμώμενων όγκων υπεράκτιων projects που έχουν εγκριθεί, σύμφωνα με την Rystad Energy,  ερευνητική και συμβουλευτική εταιρεία για την ενέργεια που εδρεύει στη Νορβηγία.
"Ομοίως, η αγορά των βιομηχανικών εγκαταστάσεων (brownfield) έχει ξεκινήσει, με τις συνολικές δαπάνες να αντιπροσωπεύουν μόλις το 20% των εκτιμώμενων δαπανών για την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια ζωής των έργων, αφήνοντας στο μέλλον το 80% "υποστηρίζει ο Audun Martinsen, επικεφαλής έρευνας πετρελαϊκών πεδίων στην Rystad Energy.
Εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 800 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου και φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο, που δεν έχουν ανακαλυφθεί υπονοώντας  ότι η εξερεύνηση θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή τα επόμενα 50 χρόνια.
"Ωστόσο, αναμένουμε ότι η υπεράκτια εξερεύνηση θα συνεχίσει να εξασθενεί μακροπρόθεσμα καθώς ανακαλύπτονται περισσότεροι δυνητικοί πόροι. Η εξερεύνηση πιθανόν να εξαναγκαστεί σε βαθύτερα και πιο απομακρυσμένα ύδατα, τα οποία θα μπορούσαν να είναι υπερβολικά δαπανηρά λόγω της διαθεσιμότητας άλλων ανταγωνιστικών πηγών εφοδιασμού », δήλωσε ο Martinsen.
Τα έργα Greenfield είναι νέες επενδύσεις στους νέους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου.
 Ιστορικά, τα επικυρωμένα έργα  Greenfield  έχουν συγκεντρώσει συνολικές επενδύσεις ύψους περίπου 3700 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πραγματικά δολάρια παγκοσμίως.  
Συνολικά, έχει πιθανότατα να επιτύχει μόνο το 40% των δυνατοτήτων του σε σχέση με τα συνολικά παγκόσμια αποθεματικά.
"Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης", πρόσθεσε ο Martinsen.
Τα έργα Brownfield είναι επεκτάσεις ή αναβαθμίσεις υφιστάμενων πεδίων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Από τα 3.000 πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου παράγουν σήμερα, το 50% θα εξακολουθεί να παράγει το 2030 λόγω των βελτιωμένων ποσοστών εξάντλησης μέσω της χρήσης προηγμένης τεχνολογίας.  800bln Undiscovered Barrels of Oil and Gas Exist Globally
Επιπλέον, τα επερχόμενα έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή αναμένεται να υλοποιηθούν αντιπροσωπεύουν επιπλέον 2500 πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου.
"Αν υποθέσουμε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα εξακολουθήσει να καταναλώνεται για πετροχημική χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2100, αναμένουμε να ξεπεράσει πέντε έως έξι φορές τις υπηρεσίες brownfield  σε σχέση με αυτό που έχει δαπανηθεί μέχρι σήμερα", παρατήρησε ο Martinsen.

 
barel8.5


Η πιο ανώριμη αγορά στην ανάντη αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ο παροπλισμός.
 Υπολογίζουμε ότι μόνο το 3% των απαραίτητων δαπανών παροπλισμού έχει ήδη δαπανηθεί, γεγονός που συνεπάγεται το κόστος απομάκρυνσης, αποσύνδεσης και εγκατάλειψης των υφιστάμενων πετρελαϊκών πεδίων.
"Ο παροπλισμός αντιπροσωπεύει μια πολύ ενδιαφέρουσα αγορά για τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών, αλλά από την άποψη του μεγέθους είναι μια σχετικά μικρή αγορά 1800 δισεκατομμυρίων δολαρίων", επεσήμανε  ο Martinsen.
Το τμήμα εξυπηρέτησης συντήρησης και λειτουργίας είναι φυσικά η αγορά με τον μεγαλύτερο όγκο εργασιών, με το 58% να δαπανηθεί μελλοντικά , κάτι που αντιπροσωπεύει δαπάνες  20,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
"Οι υπηρεσίες και τα commodities, οι εργολάβοι γεωτρήσεων, το EPCI και η Subsea είναι εξίσου μεγάλες αγορές που αναμένουμε ότι θα συμβάλουν σημαντικά στον τομέα των υπηρεσιών κατά τα επόμενα 50 χρόνια", σχολίασε ο Martinsen.
Σχολιάζοντας τα γενικά συμπεράσματα, ο Martinsen δήλωσε ότι: "Παρά την ύφεση των τιμών του πετρελαίου, την επανάσταση του σχιστολιθικού πετρελαίου και τους πολέμου για τα μερίδια αγοράς του ΟΠΕΚ, οι υπεράκτιες εταιρείες συνεχίζουν να ευδοκιμούν και έχουν πολλά να προσφέρουν το μέλλον".


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης