Ηλεκτρισμός

Η πρώτη εβδομάδα χωρίς ηλεκτρισμό από άνθρακα στη Βρετανία μετά από ένα ολόκληρο αιώνα

Η πρώτη εβδομάδα χωρίς ηλεκτρισμό από άνθρακα στη Βρετανία μετά από ένα ολόκληρο αιώνα

"Σήμερα, στις 1.24 μ.μ. (12.24 GMT), θα φτάσουμε σε μια εβδομάδα που δεν θα χρησιμοποιηθεί καθόλου άνθρακας για τη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος", ανακοίνωσε η National Grid Group

Η Βρετανία, η γενέτειρα της ενέργειας από άνθρακα ολοκληρώνει επτά ημέρες χωρίς ηλεκτρική ενέργεια από σταθμούς με καύση άνθρακα για πρώτη φορά μετά τη βιομηχανική επανάσταση του 19ου αιώνα, δήλωσε την Τετάρτη 8/5/2019 ο Εθνικός Διαχειριστής του Δικτύου.
Στη Βρετανία δημιουργήθηκε ο πρώτος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στον κόσμο που λειτουργούσε με άνθρακα στη δεκαετία του 1880 και ο άνθρακας ήταν η κυρίαρχη πηγή ηλεκτρισμού και ένας σημαντικός οικονομικός οδηγός για τον επόμενο αιώνα.
Ωστόσο, τα εργοστάσια άνθρακα εκπέμπουν σχεδόν διπλάσια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) - αερίου που παγιδεύει θερμότητα και ευθύνεται για το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη – σε σχέση με τις μονάδες με φυσικό αέριο και μεταφέρθηκαν από τις πόλεις της Βρετανίας από τα τέλη της δεκαετίας του '50 για να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη του κλιματικού στόχου της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 τις επόμενες τρεις δεκαετίες, η Βρετανία σχεδιάζει να απογαλακτιστεί εντελώς από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα έως το 2025.
"Σήμερα, στις 1.24 μ.μ. (12.24 GMT), θα φτάσουμε σε μια εβδομάδα που δεν θα χρησιμοποιηθεί καθόλου άνθρακας για τη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος", ανέφερε σε ανακοίνωσή της ο Fintan Slye, διευθυντής του Operator System Electrics της National Grid Group.
"Καθώς ολοένα και περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εισέρχονται στο ενεργειακό μας σύστημα, τέτοιες εργασίες χωρίς άνθρακα θα είναι τακτικό φαινόμενο."
Οι χαμηλές τιμές ενέργειας και οι εισφορές για τις εκπομπές CO2 καθιστούν επίσης όλο και λιγότερο κερδοφόρο τη λειτουργία μονάδων άνθρακα, ειδικά όταν η παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας είναι υψηλή.
Οι ανεξάρτητοι κλιματικοί σύμβουλοι της Βρετανίας, η Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος, την περασμένη εβδομάδα συνέστησε να εμβαθύνουν τον κλιματικό τους στόχο για μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050.
Αυτό θα απαιτούσε ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, μια προηγούμενη φάση εξόδου από νέα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα και αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως η χαμηλότερη κατανάλωση βοδινού και αρνιού.
Το τελευταίο ανθρακωρυχείο της Βρετανίας έκλεισε στο Βόρειο Γιορκσάιρ το 2015, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής για μια βιομηχανία που κάποτε απασχολούσε 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους σε περίπου 3.000 ανθρακωρυχεία.
Πέρυσι, η κυβέρνηση απέρριψε σχέδια από την Mining Banks για να αναπτύξει ένα νέο ανθρακωρυχείο στη βορειοανατολική Αγγλία για λόγους που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο, η εταιρεία κέρδισε μια προσφυγή του High Court κατά της απόφασης και η αίτηση επιστρέφει τώρα με τον σημερινό υπουργό τοπικής αυτοδιοίκησης, James Brokenshire.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης