Ενέργεια

ΔΕΗ και ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Σταθάκη - Θεσμών

ΔΕΗ και ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Σταθάκη - Θεσμών

Ο υπουργός διατύπωσε την εκτίμηση πως θα υπάρξει επενδυτική ανταπόκριση στον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες 

Ενημέρωση για την κατάσταση της ΔΕΗ ζήτησαν χθες (7/5) οι εκπρόσωποι των θεσμών από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, εστιάζοντας στα δραματικά αποτελέσματα του 2018 και στα μέτρα που θα ληφθούν για την διασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρίας.
Ο υπουργός καθησύχασε τους συνομιλητές τους επιχειρηματολογώντας στη βάση στοιχείων που είχε δημοσιοποιήσει το υπουργείο το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. 
Η αναφορά σε ζημιές άνω των 900 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ σύμφωνα με το υπουργείο είναι παραπλανητική ως προς την εικόνα και το μέλλον της επιχείρησης.
Το 2018, αν και καταγράφηκαν λειτουργικά κέρδη (θετικά ΕΒΙTDA κατά 260 εκατ. ευρώ) το τελικό αποτέλεσμα είχε αρνητικό πρόσημο.
Πλην όμως, κατά το υπουργείο, μια προσεκτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων πείθει ότι πρόκειται για κάτι συγκυριακό, καθώς σχετίζεται με παράγοντες που είτε είναι εξωγενείς, όπως η αύξηση της επιβάρυνσης για δικαιώματα CO2, είτε δεν θα επαναληφθούν τα επόμενα χρόνια (π.χ. κατάργηση ΝΟΜΕ).
Αναφέρεται επίσης στην επιβάρυνση των αποτελεσμάτων από εφάπαξ λογιστικές εγγραφές.

Αποεπένδυση και ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τους θεσμούς βρέθηκαν επίσης οι αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ, αλλά και η πορεία του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με τη συζήτηση να έχει ωστόσο κυρίως ενημερωτικό χαρακτήρα αφού η συγκυρία των ευρωεκλογών σε διάστημα τριών εβδομάδων και η διεξαγωγή εθνικών εκλογών στη συνέχεια μεταθέτουν τον ουσιαστικό έλεγχο των θεμάτων στην τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Ο κ. Σταθάκης, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, ενημέρωσε για την έναρξη της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας μέσα στον μήνα, ενώ για τα ΕΛΠΕ είπε ότι θα ληφθούν αποφάσεις σε συνεννόηση με τον ιδιώτη εταίρο (τον όμιλο Λάτση) μέσα στο επόμενο διάστημα.
Σε ότι αφορά στην αποεπένδυση της ΔΕΗ, ο υπουργός ενημέρωσε για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών στις 28 Μαϊου και μετέφερε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει επενδυτική ανταπόκριση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης