Ενέργεια

Βρετανία: Δάνειο 120 εκατ. λιρών στην British Steel για να καλύψει το κόστος εκπομπών άνθρακα στην ΕΕ

tags :
Βρετανία: Δάνειο 120 εκατ. λιρών στην British Steel για να καλύψει το κόστος εκπομπών άνθρακα στην ΕΕ

Σε αντάλλαγμα η British Steel, θα δώσει στο κράτος τις άδειές της για το 2019 όταν θα εκδοθούν και θα πωληθούν για να επιστραφούν τα χρήματα στους φορολογούμενους

Δάνειο περίπου 120 εκατομμύρια λίρες (157 εκατομμύρια δολάρια) χορηγεί η βρετανική κυβέρνηση στην British Steel  για να επιτρέψει στη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία χάλυβα της Βρετανίας  να συμμορφωθεί με το σύστημα εμπορίας εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ETS) και να αποφύγει πρόστιμο.
Η British Steel δήλωσε στην κυβέρνηση, νωρίτερα αυτό το έτος, ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην προθεσμία που έληγε στις 30 Απριλίου εξαιτίας της απουσίας δωρεάν αδειών  για το 2019, οι οποίες δεν έχουν ακόμη εκδοθεί λόγω των διαπραγματεύσεων του Brexit.
"Εάν δεν το είχε πράξει μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, θα είχε επιβληθεί άμεσο και αμετάβλητο πρόστιμο ύψους μισού δισεκατομμυρίου λιρών, πέρα από τη συνεχιζόμενη ευθύνη ύψους περίπου 120 εκατομμυρίων λιρών, βάζοντας την εταιρεία σε σημαντική οικονομική πίεση" δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Greg Clark .
Το ETS απαιτεί από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και τη βαριά βιομηχανία να λαμβάνουν και να παραδίδουν δικαιώματα σε ετήσια βάση, ίσα με το επίπεδο των εκπομπών άνθρακα, αν και ορισμένες βιομηχανικές εταιρείες λαμβάνουν ένα ποσοστό ελεύθερων αδειών άνθρακα κάθε χρόνο.
Μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν σε μεταγενέστερη ημερομηνία για να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους για το προηγούμενο έτος στο πλαίσιο του ETS, την οποία η Βρετανία θα πρέπει να εγκαταλείψει μετά από την Brexit.
Ο κ. Clark δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει χορηγήσει βραχυπρόθεσμο δάνειο ύψους περίπου 120 εκατομμυρίων λιρών στην British Steel, η οποία σε αντάλλαγμα θα δώσει στο κράτος τις άδειές της για το 2019 όταν θα εκδοθούν και θα πωληθούν για να επιστραφούν τα χρήματα στους φορολογούμενους.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει ενημερωθεί ότι το δάνειο συμμορφώνεται με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
Εκπρόσωπος της Tata Steel, της μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Βρετανίας, δήλωσε ότι είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις συμμόρφωσης για το 2018.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης