Ενέργεια

Γ. Αρβανιτίδης: Ζητάμε εθνική συνεννόηση για τη ΔΕΗ - Ορατός ο κίνδυνος χρεοκοπίας της επιχείρησης

Γ. Αρβανιτίδης: Ζητάμε εθνική συνεννόηση για τη ΔΕΗ - Ορατός ο κίνδυνος χρεοκοπίας της επιχείρησης
Σύμφωνα με τον κ. Αρβανιτίδη, το ΚΙΝΑΛ έχει επεξεργαστεί ένα αναλυτικό σχέδιο για την ενέργεια
Ορατός είναι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της ΔΕΗ, καθώς η επιχείρηση θα επιβιώσει οριακά τους επόμενους 12 μήνες, όπως σημείωσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης.
Ο ίδιος απέδωσε την οικονομική κατάσταση στον οπορτουνισμό της παρούσας κυβέρνησης.
Επίσης, δήλωσε ότι το ΚΙΝΑΛ ζητά εθνική συνεννόηση για τη ΔΕΗ, κάτι που αν είχε γίνει από το 2010, η επιχείρηση δεν θα είχε φτάσει σε αυτό το σημείο.
Σύμφωνα με τον κ. Αρβανιτίδη, το ΚΙΝΑΛ έχει επεξεργαστεί ένα αναλυτικό σχέδιο για την ενέργεια, στο οποίο πρώτη προτεραιότητα είναι η ενεργειακή εξοικονόμηση, με στόχο τη μείωση των ενεργειακών δαπανών για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία.
Δεύτερο σημείο αποτελεί η αλλαγή του μίγματος ηλεκτροπαραγωγής, με το φυσικό αέριο ως καύσιμο γέφυρα και την αλματώδη αύξηση των ΑΠΕ.
Τρίτο σημείο συνιστά η δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, στο πλαίσιο της οποίας κάθε χρόνο χρειάζονται 200-300 εκατ. ευρώ για τη στήριξή τους, ώστε να μην μείνει ούτε ένας άνεργος σε αυτές τις περιοχές.

Το σχέδιο για την ενεργειακή μετάβαση

Το σχέδιο του Κινήματος Αλλαγής για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας παρουσίασε ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρβανιτίδης στο 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο της ΗΑΕΕ με τίτλο «Energy Transition IV SE Europe and beyond».
Ο κ. Αρβανιτίδης τόνισε την ανάγκη για έναν ριζικό μετασχηματισμό του ελληνικού ενεργειακού τομέα αναπτύσσοντας τους εξής οκτώ άξονες που συνθέτουν το ενεργειακό σχέδιο του Κινήματος Αλλαγής:
-Η εξοικονόμηση ενέργειας & αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας
-Η αλλαγή του μοντέλου παραγωγής της ενέργειας
-Η δίκαιη μετάβαση για τις λιγνιτικές περιοχές
-Ο εκδημοκρατισμός της ενέργειας
-Η ανάπτυξη των ΑΠΕ
-Τα δίκτυα και οι διασυνδέσεις
-Τα έργα αποθήκευσης ενέργειας
-Οι υδρογονάνθρακες
Έκανε ειδική αναφορά στο ευρωπαϊκό ταμείο δίκαιης μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές όπου και η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει να λάβει ότι της αναλογεί εκ των 4.8 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός του Ταμείου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: "Αποτελεί ΔΕΣΜΕΥΣΗ ότι αυτή η σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη και η ενεργειακή μετάβαση ΘΑ ΓΙΝΕΙ και ΔΕΝ θα αφήσει πίσω της ούτε ΕΝΑΝ άνεργο στις περιοχές αυτές".
Τέλος, ο υπεύθυνος ενέργειας και περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε προς τον παριστάμενο Υπουργό Ενέργειας ότι κομβικής σημασίας προϋπόθεση για την ενεργειακή μετάβαση είναι μια υγιής και ισχυρή ΔΕΗ και όχι μια ΔΕΗ που επιβιώνει οριακά τους επόμενους 12 μήνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης