Ενέργεια

Η Λευκωσία απαντά στην Τουρκία με ασπίδα την ΕΕ - Στο Βουκουρέστι οι επόμενες διπλωματικές ενέργειες

Η Λευκωσία απαντά στην Τουρκία με ασπίδα την ΕΕ - Στο Βουκουρέστι οι επόμενες διπλωματικές ενέργειες
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδόμου, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει λάβει σειρά από προληπτικά μέτρα, κάποια από τα οποία ήδη εφαρμόζονται, άλλα είναι στη διάθεσή μας για παν ενδεχόμενο
Στις 9 Μαΐου στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας θα είναι ο επόμενος σημαντικός σταθμός των διπλωματικών ενεργειών της Λευκωσίας έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Η κυπριακή κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει, τόσο από πλευράς Ε.Ε. με τη δήλωση της Φεντερίκα Μογκερίνι, όσο και από τον διεθνή παράγοντα με αντιδράσεις από χώρες όπως η ΗΠΑ και η Ρωσία, αλλά και από τη στήριξη χωρών από τις τριμερείς συνεργασίες, όπως η Αίγυπτος.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν στον «Φ» ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει ενώπιον των μελών του Άτυπου Συμβουλίου τις ενέργειες της Άγκυρας, οι οποίες συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Ταυτόχρονα, γίνονται διάφορες ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο κυρίως εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτως ώστε να υπάρξει κόστος προς την Τουρκία ως συνέπεια των ενεργειών της. Μια κίνηση η οποία ήταν αναμενόμενη από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης γνωρίζοντας τις προθέσεις της Άγκυρας η οποία εδώ και αρκετό καιρό απειλεί και προβαίνει σε διάφορες προκλήσεις όχι μόνο εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και στο Αιγαίο. Αυτό εξηγεί και την άμεση αντίδραση που υπήρξε το Σάββατο από την Ύπατη Εκπρόσωπο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ.
Σύμφωνα επίσης με το ΚΥΠΕ οι αρμόδιες Αρχές είναι ενήμερες από τη στιγμή που το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε την πορεία του με κατεύθυνση τη θαλάσσια περιοχή, δυτικά της Πάφου, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Παράλληλα, η Λευκωσία τηρεί ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, χώρες της ΕΕ αλλά και γειτονικά κράτη. Ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεννόηση με ομολόγους του, ενώ την Τρίτη μεταβαίνει στο Παρίσι για επαφές.
Μετά την έκδοση σχετικής παράτυπης τουρκικής navtex για τη διενέργεια γεωτρήσεων μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, ο «Πορθητής» συνοδευόμενος από τρία υποστηρικτικά πλοία, έχει σταθεροποιηθεί σε σημείο που βρίσκεται περί τα 40 ναυτικά μίλια ανατολικά του Ακάμα και 83 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές. Η περιοχή εμπίπτει εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε δηλώσεις του χθες στους δημοσιογράφους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδόμου, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει λάβει σειρά από προληπτικά μέτρα, κάποια από τα οποία ήδη εφαρμόζονται, άλλα είναι στη διάθεσή μας για παν ενδεχόμενο. «Δεν κρίνουμε θετικό και προς όφελος της Δημοκρατίας να δημοσιοποιήσουμε όλα αυτά τα μέτρα», ανέφερε. 
Ο Πρόδρομος Προδρόμου σημείωσε ότι η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει μαζί με την ΕΕ, αυτό που η ΕΕ καταδικάζει και θεωρεί απαράδεκτο ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή.  
Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν υπήρξαν ούτε υψηλοί τόνοι ούτε διθύραμβος ούτε από τον Υπουργό Εξωτερικών ούτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, αξιοποιώντας ερείσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία, κατά γενική ομολογία, είναι αυξημένα. Δεν υπήρχε πάντοτε ούτε αυτή τόσο στενή σχέση με τα γειτονικά κράτη, όπως η Αίγυπτος την οποία ακούσαμε, ή το Ισραήλ. Καλλιεργήθηκαν αυτές οι σχέσεις περισσότερο.  
Δήλωσε ότι η Κυβέρνηση θα χειριστεί υπεύθυνα αυτή την υπόθεση υπενθυμίζοντας ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου μέχρι τώρα εφαρμόζεται κανονικά, ασχέτως κάποιων δυσοίωνων προβλέψεων. 
Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος θα ήταν διατεθειμένος να συμμετάσχει σε μια συνάντηση τύπου Κραν Μοντανά με την παρουσία και δραστηριότητα του τουρκικού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μια συνάντηση με το σχήμα που υιοθετήθηκε στη Γενεύη και το Κραν Μοντανά με τη συμμετοχή και της ΕΕ, είναι κάτι που αυτομάτως φέρει την Τουρκία απέναντι στην υποχρέωσή της να τοποθετηθεί για τον τερματισμό της κατοχής, την αποχώρηση των στρατευμάτων και την αλλαγή και κατάργηση της διαδικασίας των εγγυήσεων-επεμβάσεων.

Πηγή:philenews.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης