Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Ανεβάζει στροφές στα μερίδια της ενεργειακής αγοράς η Μυτιληναίος, κατέχοντας την πρώτη θέση ιδιώτη παραγωγού

Ανεβάζει στροφές στα μερίδια της ενεργειακής αγοράς η Μυτιληναίος, κατέχοντας την πρώτη θέση ιδιώτη παραγωγού

Η άνοδος του μεριδίου στην παραγωγή ενέργειας αναμένεται να ξεπεράσει υπό προϋποθέσεις το 15%

Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται ότι θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο την παρουσία της Μυτιληναίος στον κλάδο, ειδικά δε με την προώθηση και υλοποίηση από την εταιρία της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο που προγραμματίζει να εγκαταστήσει στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.
Με τα δεδομένα αυτά αν ευοδωθεί ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές το μερίδιο του Μυτιληναίου θα ανέβει πάνω από το 15% στο σύνολο του συνδεδεμένου συστήματος με την υπόθεση ότι πάιρνει την Μελίτη.
Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η υποχώρηση των μεριδίων της ΔΕΗ στο σύνολο θα ανεβάσουν εν πρώτοις την συμμετοχή του Ομίλου.
Όπως επισημάνει άλλωστε η ίδια η εταιρία στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2019, «η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, όπως αναμένεται με βάση τις δεσμεύσεις της χώρας στην ΕΕ, αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τα μερίδια αγοράς της Μυτιληναίος τόσο στην παραγωγή όσο και στην λιανική αγορά ενέργειας».
Άλλωστε ήδη από το 2018 η Μυτιληναίος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, κατείχε ποσοστό 6,27% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και ήταν η πρώτη μεταξύ των ιδιωτών παραγωγών.
Τον δε Μάρτιο του 2019, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, κατείχε το 11,5% του συνδεδεμένου συστήματος συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών, το 6,4% της εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα και το 9,18% της παραγωγής, ποσοστό που την καθιστούσε και πάλι πρώτη και με απόσταση μεταξύ των ιδιωτών παραγωγών ρεύματος.
Η επένδυση λοιπόν που σχεδιάζει η Μυτιληναίος για τη δημιουργία μιας ακόμη μονάδας φυσικού αερίου θα την καταστήσει παράλληλα και έναν σημαντικό ανταγωνιστή της ΔΕΗ. 
Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι η εταιρία για να επιτύχει τους στόχους της επωφελείται από τη δυνατότητα εισαγωγής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ενισχύοντας με αυτό το τρόπο την ανταγωνιστικότητα των δυο μεγάλων τομέων δραστηριότητας της δηλαδή του ηλεκτρισμού και της μεταλλουργίας.
Έτσι το πρώτο Τρίμηνο του 2019 πραγματοποίησε εισαγωγή τεσσάρων φορτίων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), δημιουργώντας ένα πλήρως διαφοροποιημένο «καλάθι» σε τιμές σημαντικά πιο ανταγωνιστικές από το μέσο κόστος αγοράς.

Αύξηση ηλεκτροπαραγωγής

Οι κινήσεις αυτές σε συνδυασμό με τον υψηλό βαθμό απόδοσης, διαθεσιμότητας και αξιοπιστίας των μονάδων της εταιρίας, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού στις 1,44 TWh (αύξηση 23,4% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2018).
Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2019 η Μυτιληναίος αξιοποίησε πλήρως την ευκαιρία που δημιουργήθηκε λόγω της αύξησης της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια κατά 3,8% σε σχέση με το 2018 που οδήγησε σε σημαντικά αυξημένη παραγωγή των μονάδων φυσικού αερίου κατά 35,6% σε σχέση με το 2018.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές CO2 (αυξημένες κατά 165% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2018) συνετέλεσαν καίρια στην αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ), η οποία κατά μέσο όρο διαμορφώθηκε στα 68,02 ευρώ/MWh (αυξημένη κατά 36,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018).
Παράγοντας που επίσης συνετέλεσε στην αύξηση των εσόδων των μονάδων φυσικού αερίου που διαθέτει η Μυτιληναίος.
Σημαντική ήταν επίσης η αύξηση 84% της παραγωγής από ΑΠΕ λόγω αυξημένης εγκατεστημένης δυναμικότητας, κατά 48 MW σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2018, αλλά και ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών.
Σημειώνεται ότι επιπλέον 34,45 MW είναι υπό κατασκευή και αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια του έτους.
Η συνολική παραγωγή από θερμικές και ανανεώσιμες μονάδες της Μυτιληναίος ανήλθε σε 1,56 TWh, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 11,5% της συνολικής ζήτησης στο διασυνδεδεμένο σύστημα (συμπεριλαμβανομένων των καθαρών εισαγωγών) διασφαλίζοντας την επαρκή λειτουργία του.
Όσον αφορά στη δραστηριότητα της προμήθειας, η Protergia ενδυναμώνει σταθερά την παρουσία της με το μερίδιο αγοράς να αυξάνεται σε 4,69% το Μάρτιο του 2019 από 4% στο τέλος του 2018.
Η ενεργειακή αγορά αλλάζει και η Μυτιληναίος παρακολουθεί στενά τις αλλαγές αυτές, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες και δηλώνοντας το «παρόν» στις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα όπως και σε αυτό της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

www.wordenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης