Αναλύσεις

DBRS: Αναβαθμίζεται σε «ΒΒ (low)» η αξιολόγηση της Ελλάδας με σταθερό το trend - «Βαρίδι» τα υψηλά NPEs των τραπεζών

tags :
DBRS: Αναβαθμίζεται σε «ΒΒ (low)» η αξιολόγηση της Ελλάδας με σταθερό το trend - «Βαρίδι» τα υψηλά NPEs των τραπεζών
Θετική εξέλιξη για τις τράπεζες ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Το αναμενόμενο, σε πλήρη αντίθεση με την Standard & Poor’s, έπραξε η DPRS καθώς προχώρησε σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο ΒΒ (low), με τις τάσεις (trend) να αναβαθμίζονται, επίσης, σε σταθερές από θετικές (από positive σε stable), επιβεβαιώνοντας πλήρως το bankingnews.
Ο οίκος αναφέρει ως έναν από τους βασικούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία το υψηλό –παρά τη σαφή μείωσή του – επίπεδο των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών, προσθέτοντας ότι ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση τους, καθώς θέτει πιο αυστηρά κριτήρια απ’ ότι το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου ένας δανειολήπτης να τεθεί υπό καθεστώς προστασίας.

Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης στην ανακοίνωσή του «από την τελευταία αξιολόγησή μας, η Ελλάδα και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ολοκλήρωσαν επιτυχώς την πρώτη και τη δεύτερη αξιολόγηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας.
Το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να ενισχυθεί κατά 2,3% το 2019 από 1,9% το 2018.
Θεωρούμε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2018 έχουν υπέρ-καλυφθεί.
Επιπρόσθετα η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές χρέους.
Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει αυτές τις εξελίξεις.
Η απόφαση για αλλαγή του trend από «Θετικό» σε «Σταθερό» αντικατοπτρίζει την πιθανότητα η Ελλάδα να συνεχίσει να ακολουθεί το μονοπάτι το μεταρρυθμίσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται και η μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών.
Η DBRS εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα εφαρμόσουν πρόσθετα μέτρα για το χρέος, γεγονός που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Η Ελλάδα αναμένεται να πληρώσει πρόωρα το ποσό των 3,6 έως 3,7 δισ. δολαρίων στο ΔΝΤ εκ του συνολικού δανείου των 9,5 δισ. δολαρίων, κάτι που αποτυπώνει και την ιδιαίτερα θετική και ενεργητική διαχείριση του χρέους από την ίδια τη χώρα.
Την ίδια στιγμή, όμως, το χρέος παραμένει υψηλό, ενώ το δημοσιονομικό μείγμα, το οποίο σαφώς προσφέρει τη δυνατότητα για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, βρίσκεται αντιμέτωπο με προκλήσεις σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Επιπρόσθετα το επίπεδο των NPEs είναι εξαιρετικά υψηλά, μειώνοντας την ικανότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Αιτίες για αναβάθμιση ή υποβάθμιση

Αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε νέα αναβάθμιση είναι

1) η συνεχής εφαρμογή δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης,
2) η συμμόρφωση με την παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα
3) η σταθεροποίηση της πρόσβασης στην αγορά ομολόγων και
4) η συνεχιζόμενη βελτίωση της οικονομικής υγείας των τραπεζών.

Αντίθετα, οι παράγοντες ενεργοποίησης πιθανής υποβάθμισης περιλαμβάνουν:

1) την αναστροφή ή την ανατροπή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων,
2) ουσιαστική δημοσιονομική ολίσθηση και
3) ενίσχυση της αστάθειας του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η ανάκαμψη της οικονομίας

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ενισχύεται.
Μετά την ανάπτυξη κατά 2,1% το 2017, το πραγματικό ΑΕΠ ενισχύθηκε 1,9% το 2018, στηριζόμενο στην ισχυρή άνοδο των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και την ισχυρότερη κατανάλωση.
Η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται ότι θα φθάσει στο 2,3% τόσο το 2019 όσο και το 2020, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.
Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει σημαντικός παράγοντας στήριξης της ανάπτυξης και το 2019, λόγω της μείωσης της ανεργίας και της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος.
Η άνοδος των εξαγωγών θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη, αν και με βραδύτερο ρυθμό, καθώς οι ανταγωνιστικές τουριστικές αγορές συνεχίζουν να ανακάμπτουν.
Υποστηριζόμενη από τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, η απασχόληση αυξάνεται και το ποσοστό ανεργίας μειώνεται, φθάνοντας το 18,5% τον Ιανουάριο του 2019 από 20,9% τον Ιανουάριο του 2018.
Ωστόσο, παραμένει το υψηλότερο στην ΕΕ.
Η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10,9%, παρά τις θετικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την εγχώρια ζήτηση και την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση μεσοπρόθεσμα.
Η DBRS θεωρεί ότι η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και η διαφύλαξη των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη υιοθετηθεί θα υποστηρίξουν την ικανότητα της Ελλάδας να παραμείνει σε μια διαρκή αναπτυξιακή πορεία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης