Ενέργεια

Εξειδικευμένες γεωλογικές και δειγματολειπτικές έρευνες στα τεμάχια 6, 7, 8, 10, 11 της κυπριακής ΑΟΖ

Εξειδικευμένες γεωλογικές και δειγματολειπτικές έρευνες στα τεμάχια 6, 7, 8, 10, 11 της κυπριακής ΑΟΖ
Όλα τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι γεωλογικά το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου σε σχέση με την ανακάλυψη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, έχει καθορίσει πριν από εκατομμύρια χρόνια η υποθαλάσσια οροσειρά του «Ερατοσθένη»
Υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ έχουν ήδη αποτυπώσει τις συνθήκες που επικρατούν στα σημεία που θα γίνουν οι επόμενες τέσσερις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ το τελευταίο 48ωρο, οι ανάλογες έρευνες γίνονται στο πέμπτο πιθανό σημείο γεώτρησης, στο τεμάχιο 7 κοντά στο κοίτασμα «Καλυψώ».
Πρόκειται για εξειδικευμένες γεωλογικές, γεωφυσικές και δειγματολειπτικές έρευνες στα τεμάχια 6, 7, 8, 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ, που γίνονται τους τελευταίους πέντε μήνες, από το ειδικό ερευνητικό σκάφος Nautical Geo. 
Οι συγκεκριμένες έρευνες θα οδηγήσουν σε τελικές αποφάσεις σε σχέση με τα ακριβή σημεία που αφορούν στις τέσσερις ή και πέντε επόμενες γεωτρήσεις. Επίσης, θα δώσουν ένα σημαντικό μέρος των δεδομένων για τις περιβαλλοντικές μελέτες και τις διάφορες εγκρίσεις που απαιτούνται.
Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί και η πρόσθετη επεξεργασία τρισδιάστατων σεισμογραφικών από έρευνες που προηγήθηκαν, τόσο το 2016, με τη χρήση υπερσύγχρονων τεχνολογιών από το σεισμογραφικό Ramform Tethys, όσο και από το Ramform Hyperion το 2017. Πέραν των τρισδιάστατων σεισμογραφικών, έγιναν βαρυτικές και μαγνητομετρικές έρευνες, που θεωρούνται ως εξαιρετικής σημασίας στις έρευνες και την ερμηνεία σεισμογραφικών δεδομένων.
Όλα τα νέα δεδομένα βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο των εταιρειών που έχουν τα δικαιώματα για κάθε τεμάχιο, όπως και του υπουργείου Ενέργειας και της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, για αναλύσεις τόσο με τη γεωλογία του κοιτάσματος «Ζορ» όσο και τη διαφοροποιημένη γεωλογία της πιο πρόσφατης ανακάλυψης κοιτάσματος, δηλαδή του «Γλαύκου». 
Όλα τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι γεωλογικά το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου σε σχέση με την ανακάλυψη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, έχει καθορίσει πριν από εκατομμύρια χρόνια η υποθαλάσσια οροσειρά του «Ερατοσθένη». 
Σχεδόν όλα τα σημεία των επόμενων γεωτρήσεων αφορούν στόχους πέριξ και πολύ κοντά ή και επί της υποθαλάσσιας οροσειράς, σε γεωλογικούς σχηματισμούς που οφείλονται ακριβώς στην παρουσία της υποθαλάσσιας οροσειράς.
Να σημειωθεί ότι υπάρχει και ένα πρόσθετο σημείο γεώτρησης σε τεμάχιο πέραν αυτών που ερευνά το Nautical Geo, το οποίο δεν σχετίζεται άμεσα με τον «Ερατοσθένη» και έχει ήδη καθοριστεί, αφού υπάρχουν όλα τα δεδομένα και εγκρίσεις, ώστε να γίνει σε κατάλληλο χρόνο η γεώτρηση.
Η ερευνητική δραστηριότητα του Nautical Geo έχει παραταθεί επανειλημμένα από τις αρχές του έτους, τόσο λόγω πρόσθετων ερευνών που απαιτήθηκε να γίνουν, όσο και λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν σε διάφορες περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες στη θάλασσα, που δεν επέτρεπαν απρόσκοπτη δραστηριότητα του ερευνητικού πλοίου. 
Με τελευταία Navtex, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επεκτείνει χρονικά τη δέσμευση της περιοχής που διεξάγει έρευνες το Nautical Geo, από 24 Απριλίου μέχρι και 30 Μαΐου.  

Επανήλθε από χθες το «Μπαρμπαρός»
Στα τεμάχια 1, 8 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ επανήλθε από χθες προκλητικά το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός», για σεισμογραφική δραστηριότητα στη βάση νέας παράνομης Navtex της Τουρκίας, που «δεσμεύει» περιοχή 4.000 τετρ. χιλ., η οποία ξεκινά από απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το Ακρωτήρι και σε άξονα παράλληλο με τον άξονα Πισσουρίου - Ακρωτηρίου - Λεμεσού.Το «Μπαρμπαρός» βρισκόταν σε νοτιότερη περιοχή και πάλι σε απόσταση μέχρι και 30 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κύπρου, πραγματοποιώντας σεισμογραφικά για περίοδο τεσσάρων σχεδόν μηνών σε περιοχές των τεμαχίων 1, 8, 9 και 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το τουρκικό σεισμογραφικό είχε επικεντρωθεί ιδιαίτερα σε περιοχή εκτός της παράνομης Navtex, που απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από το Ακρωτήρι, ενώ σε μία περίπτωση ακολούθησε το Nautical Geo φτάνοντας μερικές ώρες μετά την αποχώρησή του σε περιοχή της υποθαλάσσιας οροσειράς «Ερατοσθένης», όπου προηγήθηκαν έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Την ίδια ώρα, με άλλη παράτυπη Navtex, η Τουρκία έχει «δεσμεύσει» περιοχή που επικαλύπτει τμήματα των τεμαχίων 9 και 12 και πολύ κοντά στα όρια της περιοχής ευθύνης της Κύπρου με αυτής του Ισραήλ, για ναυτικές ασκήσεις σε διάφορες περιόδους από σήμερα μέχρι και τις 16 του μήνα.
Στο μεταξύ, μεγάλης έκτασης πολυεθνικές ασκήσεις έχει εξαγγείλει με δικές της Navtex και η Κυπριακή Δημοκρατία και αφορούν στην περίοδο από τις 27 έως τις 31 Μαΐου. Θα πραγματοποιηθούν σε θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κύπρου –που επικαλύπτουν και περιοχές των παράνομων δεσμεύσεων της Τουρκίας για το «Μπαρμπαρός».

Οκτώ γεωτρήσεις σε εννέα χρόνια
Στην κυπριακή ΑΟΖ, τα τελευταία εννέα χρόνια, δηλαδή από το 2010 μέχρι τώρα έγιναν οκτώ γεωτρήσεις. Συγκεκριμένα, είχαμε δύο γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Αφροδίτη» από τις Noble - Delek στο τεμάχιο 12, δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο 9 που δεν έδωσαν ανακάλυψη στους στόχους «Αμαθούσια» και «Ονήσιλλος», μια γεώτρηση στο τεμάχιο 11 από την ΕΝΙ και στον στόχο «Ονησίφορος» από την ΤΟΤΑL, που έδωσε μεν κοίτασμα, αλλά όχι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο. Ακολούθησε η γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ» που έδωσε κοίτασμα για το οποίο αναμένονται ακόμα οι τελικές εκτιμήσεις ως προς τις ποσότητες. Ακολούθησε η γεώτρηση στον στόχο «Δελφύνη-1» που δεν απέδωσε κοίτασμα, έδωσε όμως σημαντικές διαπιστώσεις και στοιχεία για περαιτέρω έρευνες στην ίδια περιοχή, όπως και η γεώτρηση στον στόχο «Γλαύκος» που απέδωσε ένα μεγάλο κοίτασμα, της τάξης των 6 έως 8 τρισ. κ. ποδών.

Πηγή:philenews
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης