Ενέργεια

Προβληματικά δάνεια 12 -13 δισ. δολαρίων έχει ο ενεργειακός τομέας της Τουρκίας

Προβληματικά δάνεια 12 -13 δισ. δολαρίων έχει ο ενεργειακός τομέας της Τουρκίας

Σχέδιο για μεταφορά τους σε αμοιβαία κεφάλαια

Ο ενεργειακός τομέας της Τουρκίας έχει δάνεια ύψους 12-13 δισ. δολ. που απαιτούν αναδιάρθρωση, από συνολικά 70 δισ. Δολάρια, δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής διευθυντής της Garanti Bank, Ebru Edin.
Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Οικονομικών Berat Albayrak παρουσίασε ένα σχέδιο μεταφοράς ορισμένων προβληματικών δανείων του τραπεζικού τομέα σε αμοιβαία κεφάλαια, δύο από τα οποία επικεντρώνονταν στην ενέργεια και την ακίνητη περιουσία.
Κάποιοι οφειλέτες θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνεια, αν οι όροι εξομαλυνθούν ", αλλά ορισμένα από τα projects  ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εξοφλήσουν το χρέος, ακόμη και αν αναδιαρθρωθούν", δήλωσε ο Edin στον τηλεοπτικό σταθμό Bloomberg HT.
Το προγραμματισμένο ταμείο ενεργειακού τομέα θα διοικείται από μια εταιρεία διαχείρισης χαρτοφυλακίου, ανέφερε.
Η Τουρκία έχει περάσει χρόνια ταχείας ανάπτυξης που τροφοδοτείται από την έκρηξη των κατασκευών και τα φθηνά δάνεια. Αλλά η οικονομία επιβραδύνθηκε απότομα με την επίδραση μιας νομισματικής κρίσης που πέρυσι κόστισε το 30% της αξίας της λίρας έναντι του δολαρίου.
Η Τουρκία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις εισαγωγές για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της, το κόστος των οποίων αυξήθηκε με την πτώση της λίρας, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών της ενέργειας για τους καταναλωτές.
Η Garanti Bank, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Τουρκία με βάση το ενεργητικό, έχει χρηματοδοτήσει πολλά τοπικά ενεργειακά έργα. Περίπου 23 δισεκατομμύρια δολάρια των συνολικών δανείων του τομέα έχουν ήδη καταβληθεί, δήλωσε ο Edin.
Μετά την ίδρυση του ταμείου ενεργειακών δανείων, όλες οι προβληματικές εταιρείες θα γίνουν ξεχωριστά funds και οι ίδιοι οι πιστωτές θα είναι μέτοχοι, δήλωσε ο Edin.
Αφού τα ταμεία φθάσουν σε ένα ορισμένο επίπεδο σταθερότητας, μπορούν να μετατραπούν σε περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να πωληθούν στους επενδυτές και με τη σειρά τους να απαλλάξουν τους ισολογισμούς των τραπεζών, σημείωσε.
Περισσότερο από το ήμισυ των δανείων χορηγήθηκαν σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δήλωσε ο Edin προσθέτοντας ότι με κρατικές εγγυήσεις για την αγορά ενέργειας τα προβλήματα με αυτά τα δάνεια ήταν πολύ πιο περιορισμένα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης