Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Cavusoglu: Η Τουρκία δεν μπορεί να σταματήσει σύντομα τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου – Δεν είναι έτοιμα τα διυλιστήρια

tags :
Cavusoglu: Η Τουρκία δεν μπορεί να σταματήσει  σύντομα τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου – Δεν είναι έτοιμα τα διυλιστήρια
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu  δήλωσε ότι τα διυλιστήρια δεν είναι κατάλληλα για το πετρέλαιο άλλων χωρών.
Η Τουρκία δεν θα μπορέσει να διαφοροποιήσει γρήγορα τις εισαγωγές πετρελαίου, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες σταμάτησαν τις εξαιρέσεις για  τις αγορές από το Ιράν, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών την Πέμπτη, μια μέρα μετά την έναρξη  της επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν στις 22 Απριλίου ότι οι αγοραστές ιρανικού πετρελαίου θα σταματήσουν τις αγορές μέχρι την 1η Μαΐου ή θα υποστούν κυρώσεις, ολοκληρώνοντας την εξάμηνη παράταση  που επέτρεψε στους οκτώ μεγαλύτερους πελάτες του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Ελλάδας, να εισάγουν περιορισμένους όγκους.
Ενώ η Τουρκία κατόρθωσε να σταδιακά απομακρυνθεί από την ισχυρή εξάρτησή της από το ιρανικό αργό πετρελαίου το περασμένο έτος, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu  δήλωσε ότι τα διυλιστήρια δεν είναι κατάλληλα για το πετρέλαιο άλλων χωρών.
"Δεν φαίνεται να μπορούμε να διαφοροποιήσουμε τις πηγές του πετρελαίου που εισάγουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα", δήλωσε σε συνέντευξη, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή της.
«Πρέπει να ανανεώσουμε την τεχνολογία των διυλιστηρίων μας όταν αγοράζουμε πετρέλαιο από τρίτες χώρες. Αυτό θα σήμαινε ότι τα διυλιστήρια θα παραμείνουν κλειστά για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό, φυσικά, έχει κόστος. "
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τους κορυφαίους εξαγωγείς πετρελαίου, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να εξασφαλίσει ότι η αγορά θα «τροφοδοτηθεί επαρκώς».
Οι τουρκικές εισαγωγές από το Ιράν μειώθηκαν σταδιακά από τον περασμένο Μάιο, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν για πρώτη φορά πιθανές κυρώσεις.
Η Τουρκία, η οποία είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαρτημένη από τις εισαγωγές για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, εισήγαγε 912.000 τόνους πετρελαίου κατά μέσο όρο το μήνα από το Ιράν μέχρι τον Μάιο, που αποτελεί το 47% των συνολικών απαιτήσεων πετρελαίου.
Τους τέσσερις μήνες από την επιβολή των κυρώσεων τον Νοέμβριο, η Τουρκία εισήγαγε κατά μέσο όρο 209.000 τόνους πετρελαίου το μήνα από το Ιράν ή 12% των αναγκών της, σύμφωνα με το Reuters.
Η Τουρκία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προσπάθησε να πείσει την Ουάσινγκτον να επιτρέψει στον διυλιστήριο πετρελαίου Tupras να συνεχίσει τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από το Ιράν.
Τα διυλιστήρια της εταιρείας είναι σε θέση να επεξεργάζονται βαρέος τύπου αργό πετρέλαιο υψηλής περιεκτικότητας σε θείο.
Χρησιμοποίησε πετρέλαιο από 11 χώρες εκτός από το Ιράν πέρυσι, σύμφωνα με πληροφορίες στην ιστοσελίδα της εταιρείας.
Η Μέση Ανατολή παρείχε το 80% αυτού του πετρελαίου, με τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν να αντιπροσωπεύουν το 14%.




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης