Διεθνή

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Βενεζουέλα, στα άκρα η κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας, απειλή επέμβασης

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Βενεζουέλα, στα άκρα η κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας, απειλή επέμβασης
Το θερμόμετρο στις σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας χτύπησε κόκκινο
Σε τεντωμένο σκοινί η Βενεζουέλα, που από προχθές, ύστερα από το κάλεσμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό να εξεγερθεί εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ζει δραματικές στιγμές.
Μία νεκρή και δεκάδες τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός από τα βίαια επεισόδια που σημειώνονται εδώ και δύο ημέρες στη Βενεζουέλα. Την ίδια ώρα, οι σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσία είναι στα άκρα, με αφορμή τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα που βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.
Όπως γνωστοποίησε μια μη κυβερνητική οργάνωση, το βράδυ της Τετάρτης (ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδας) διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο ο θάνατος μιας γυναίκας 27 ετών, που διακομίστηκε μετά τον τραυματισμό της από σφαίρα στο κεφάλι στη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στο Καράκας.
«Καταδικάζουμε τη δολοφονία της νεαρής Χουρούμπιθ Ραουσέο», η οποία χτυπήθηκε «από σφαίρα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια διαδήλωσης», ανέφερε μέσω Twitter το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων στη Βενεζουέλα.

Διπλωματικός «πόλεμος» ΗΠΑ - Ρωσίας
Επικίνδυνα ανεβαίνει η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα τα τελευταία 24ωρα.
Ο Μάικ Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επικοινώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ φορτισμένο κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες.
Όπως διαρρέει το Κρεμλίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σ.Λαβρόφ μίλησε για «καταστροφική επιρροή» των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα.
Μάλιστα, τόνισε στον Aμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο ότι «η ανάμειξη της Ουάσινγκτον στις υποθέσεις της Βενεζουέλας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και ότι «αυτή η καταστροφική επιρροή δεν έχει καμία σχέση με την δημοκρατία», σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Από την πλευρά του ο Μάικ Πομπέο είπε στον Λαβρόφ ότι η Μόσχα «αποσταθεροποιεί» την Βενεζουέλα και ζήτησε από την Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη στον Ρώσο ομόλογό του ότι «η επέμβαση της Ρωσίας και της Κούβας είναι αποσταθεροποιητική για την Βενεζουέλα και για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας», όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το θερμόμετρο στις σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας χτύπησε κόκκινο από χθες το πρωί όταν το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον ότι η Μόσχα έπεισε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να μην εγκαταλείψει τη χώρα, λόγω των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για πόλεμο παραπληροφόρησης.
Επανέλαβε δε τη θέση της Ρωσίας ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να οργανώσουν πραξικόπημα στη Βενεζουέλα και να ρίξουν το ηθικό του στρατού διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις.
Η επόμενη πράξη του έργου γράφτηκε όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, άφηνε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να αναλάβουν οι ΗΠΑ στρατιωτική δράση στη Βενεζουέλα.
«Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι πιθανή. Αν αυτό απαιτείται, αυτό θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας στο Fox Business Network. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η Ουάσινγκτον θα προτιμούσε να υπάρξει μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στη Βενεζουέλα.
Τη στιγμή μάλιστα που ο Πομπέο αναλάμβανε πρωτοβουλίες για επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογο του, ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρι Σάναχαν ακύρωνε προγραμματισμένη περιοδεία του στην Ευρώπη, προκειμένου να παραμείνει στην Ουάσινγκτον και να συντονίσει καλύτερα το έργο της κυβέρνησης Τραμπ στη Βενεζουέλα, ενώ προετοιμαζόταν και συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου με θέμα τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πάντως, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν λάβει εντολή να προετοιμαστούν για στρατιωτική σύγκρουση στη Βενεζουέλα, όπως για παράδειγμα να αναδιατάξουν τις δυνάμεις τους.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης