Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στη Βενεζουέλα - Διάγγελμα νίκης από τον Maduro - Συγκρούσεις στο Καράκας - Με στρατιωτική επέμβαση απειλούν οι ΗΠΑ

Χάος στη Βενεζουέλα - Διάγγελμα νίκης από τον Maduro - Συγκρούσεις στο Καράκας - Με στρατιωτική επέμβαση απειλούν οι ΗΠΑ
Προβληματισμός για την ελλιπή προετοιμασία της απόπειρας ανατροπής του Maduro στην Βενεζουέλα
Με καθυστέρηση αρκετών ωρών ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro έκανε διάγγελμα για την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα του, δηλώνοντας σε κάθε τόνο ότι αυτή απέτυχε, την ώρα που οι πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη χρονική στιγμή που επέλεξε ο Guaido να επιχειρήσει την ανατροπή Maduro, χωρίς να έχει την υποστήριξη του στρατού, όπως αποδεικνύεται.  
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ εκτοξεύουν απειλές για στρατιωτική επέμβαση, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo. 
Μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση το βράδυ της Τρίτης (πρωί της Τετάρτης ώρα Ελλάδας), ο πρόεδρος Maduro πληροφόρησε ότι οι στρατιωτικοί που αποστάτησαν και τάχθηκαν υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Juan Guaido, απέτυχαν, ενώ προανήγγειλε ποινικές διώξεις σε βάρος τους. 
«Η απόπειρα αυτή δεν θα μείνει ατιμώρητη. 
Όρισα τρεις εισαγγελείς που άρχισαν να ανακρίνουν όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται», είπε ο Maduro. 
«Οι ποινικές διώξεις θα ασκηθούν για σοβαρότατα κακουργήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος του Συντάγματος, του κράτους του δικαίου, του δικαιώματος στην δημόσια ειρήνη», συνέχισε.
«Όλες οι στρατιωτικές βάσεις τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, παρέμειναν πιστές στην επανάσταση, στον ανώτατο διοικητή τους και στο Σύνταγμα», ανέφερε.
Το διάγγελμα διήρκησε λιγότερο από μία ώρα, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος αυτού ο Maduro συνεχάρη τις ένοπλες δυνάμεις διότι κατάφεραν να «αποτύχει η μικρή ομάδα που επιδίωκε να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια».
Στη δική του εκδοχή, πέντε στρατιώτες και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες σε συμπλοκές με διαδηλωτές που υποστηρίζουν τον Guaido, όμως οι στασιαστές στρατιωτικοί είχαν σκοπό να προκαλέσουν μια «τραγωδία» με «50, 100 ακόμα και 200 νεκρούς».
Τέλος, ο Maduro "απάντησε" και στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μike Pompeo, σύμφωνα με τον οποίο ο ίδιος ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει το Καράκας για να καταφύγει στην Κούβα.
«Ο Μike Pompeo είπε ότι ο Maduro είχε ένα αεροπλάνο έτοιμο να τον πάει στην Κούβα και οι Ρώσοι (...) του απαγόρευσαν να φύγει από τη χώρα. 
Κύριε Pompeo, σας ικετεύω, πόση έλλειψη σοβαρότητας πια», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας...

Συγκρούσεις ξέσπασαν στο Καράκας - Έκκρυθμη η κατάσταση

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα (1/5) στο Καράκας ανάμεσα σε υποστηρικτές του J. Guaido και δυνάμεις της Μπολιβαριανής Εθνικής Φρουράς, ενός παραστρατιωτικού σώματος που είναι επιφορτισμένο με την τήρηση της τάξης, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφου του AFP.
Οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να αποκλείσουν αυτοκινητόδρομο που περνά μπροστά από την αεροπορική βάση La Carlota, από όπου ο Guaido διαβεβαίωσε χθες ότι έχει την υποστήριξη ομάδας στρατιωτών.
Οι διαδηλωτές, ορισμένοι με το πρόσωπο καλυμμένο, πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, που απαντούσαν με δακρυγόνα.
Σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων, χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν κατά του προέδρου Maduro, έπειτα από πρόσκληση του Guaido, ο οποίος έχει αναγνωρισθεί προσωρινός πρόεδρος από πενήντα περίπου χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κάλεσε, με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς, στην «μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία της Βενεζουέλας» για την αποπομπή του Μαδούρο από την εξουσία.
Συγκρούσεις ξέσπασαν και σε άλλες συνοικίες του Καράκας.
Στην Λα Φλόριντα, διαδηλωτές κατήγγειλαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την καταστολή των δυνάμεων της αστυνομίας και της Μπολιβαριανής Εθνικής Φρουράς.

Μπρα ντε φερ ΗΠΑ - Ρωσίας για τη Βενεζουέλα - Εκατέρωθεν βολές Lavrov - Pompeo

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας μίλησε για «καταστροφική επιρροή» των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον αμερικανό ομόλογό του M. Pompeo, που έγινε με αμερικανική πρωτοβουλία.
Ο S. Lavrov δήλωσε ότι «η ανάμειξη της Ουάσινγκτον στις υποθέσεις της Βενεζουέλας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και ότι «αυτή η καταστροφική επιρροή δεν έχει καμία σχέση με την δημοκρατία», σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Από την πλευρά του ο M. Pompeo είπε στον Lavrov ότι η Μόσχα «αποσταθεροποιεί» την Βενεζουέλα και ζήτησε από την Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει τον N. Maduro.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε στον ρώσο ομόλογό του ότι «η επέμβαση της Ρωσίας και της Κούβας είναι αποσταθεροποιητική για την Βενεζουέλα και για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.




Με στρατιωτική επέμβαση απειλούν οι ΗΠΑ

Ανοιχτό αφήνουν οι ΗΠΑ το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα, λίγες ώρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή της κυβέρνησης του Nicolas Maduro.
«Η στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα είναι πιθανή έαν είναι αυτό που χρειάζεται, αλλά θα προτιμούσαμε την ειρηνική μετάβαση» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo.

Ρωσία: «Πόλεμος» fake news από τις ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα

Τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον ότι η Μόσχα έπεισε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νicolas Maduro να μην εγκαταλείψει τη χώρα, λόγω των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης, διαψεύδει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, κάνοντας λόγο για "πόλεμο παραπληροφόρησης".
Ο επικεφαλής του State Department, Mike Pompeo,  σε συνέντευξη που παραχώρησε σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, υποστήριξε ότι ο Maduro ήταν έτοιμος να φύγει από τη χώρα του το πρωί της Τρίτης, μετά την έκκληση του Juan Guaido προς τις ένοπλες δυνάμεις να τον στηρίξουν. Άλλαξε όμως απόφαση μετά από παρέμβαση της Ρωσίας.
Όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Pompeo η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Maria Zakharova, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι πρόκειται για "πόλεμο παραπληροφόρησης".
Η Μόσχα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να οργανώσουν πραξικόπημα στη Βενεζουέλα και να ρίξουν το ηθικό του στρατού διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις.

Επικοινωνιακό πυροτέχνημα ή μέρος σχεδίου η απόπειρα;
 

Πάντως πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την απόπειρα του Guaidο να ανατρέψει τον Maduro, όντας ελλιπώς προετοιμασμένος και χωρίς να έχει τον στρατό στο πλευρό του όπως αποδείχθηκε.
Όπως σημειώνουν τα διεθνή πρακτορεία πάντως, δεν αποκλείεται να έχει επιτευχθεί κάποιου είδους συμφωνία μεταξύ της αντιπολίτευσης και κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησης Maduro για ομαλή μετάβαση της εξουσίας. 
«Κλειδί» για τις εξελίξεις θα αποτελέσει η στάση των ΗΠΑ που στηρίζουν Guaido και των μεγάλων δυνάμεων που στηρίζουν Maduro (Ρωσία, Κίνα). 
Μάλιστα, το Reuters αποκάλυψε σχέδιο για την ανάπτυξη μισθοφόρων στη Βενεζουέλα με στόχο την ανατροπή της Μaduro, το οποίο προωθεί το αφεντικό της Blackwater, της διασημότερης εταιρίας μίσθωσης ιδιωτικού στρατού στον κόσμο.
Σύμφωνα με το Reuters, τους τελευταίους μήνες, ο Erik Prince - υποστηρικτής του Trump - έχει ξεκινήσει μια «καμπάνια» οικονομικής και πολιτικής στήριξης του σχεδίου του, από επιφανείς υποστηρικτές του Trump και πλούσιους  Βενεζουελάνους. Σε ιδιωτικές συναντήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, ο Prins παρουσίασε ένα σχέδιο για την μίσθωση μέχρι και 5.000 στρατιωτών, από μισθωτή εκ μέρους του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Juan Guaido. 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ είναι απίθανο να εισβάλουν στη Βενεζουέλα, δεν αποκλείεται να αναπτύξουν μια μυστική επιχείρηση, ανάλογη με αυτές που οργάνωσε πολλές φορές κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα στη Λατινική Αμερική η CIA. 
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Trump δήλωσε πάντως ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα υποστήριζε ένα τέτοιο σχέδιο.
Ωστόσο, πρώην αξιωματούχοι ασφαλείας της Βενεζουέλας οι οποίοι τάσσονται κατά του Maduro και έχουν εγκατασταθεί στην Κολομβία, υποστηρίζουν ότι το σχέδιο βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης