Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας αναμένει αύξηση των συναλλαγών το 2019

Το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας αναμένει αύξηση των συναλλαγών το 2019

Σερβία, Βουλγαρία και Σλοβενία στο εμπόριο μελλοντικών συναλλαγών από τον Ιούνιο

Το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας  (EEX) αναμένει αύξηση του όγκου των συναλλαγών φυσικού αερίου, εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και εμπορευματικών προϊόντων το 2019, έχοντας πετύχει όγκο ρεκόρ το προηγούμενο έτος.
Η EEX, θυγατρική του Deutsche Boerse, σχεδιάζει να ενισχύσει τη θέση της στις υπάρχουσες περιοχές που δραστηριοποιείται, να εισέλθει σε νέες περιοχές και να προσθέσει προϊόντα, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Peter Reitz την Τρίτη 30/4/2019.
"Η θετική εξέλιξη του όγκου στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 δείχνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο για περαιτέρω ανάπτυξη", ανέφερε.
Οι διαπραγματεύσιμοι όγκοι συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν 40% σε ετήσια βάση τους πρώτους τρεις μήνες σε 1.031 terawatt ανά ώρα (TWh), που αντιστοιχούν περισσότερο από δύο φορές στη ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας.
Η χρηματιστηριακή αγορά επωφελείται από την ανάκαμψη των τιμών χονδρικής ενέργειας μετά από χρόνια υποχώρησης που προκλήθηκε από την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση καυσίμων και την πολιτική παρέμβαση στη σχετική αγορά άνθρακα της ΕΕ για τον περιορισμό της προσφοράς και τη στήριξη των τιμών για την τόνωση των μειώσεων των εκπομπών.
Η αυστηρότερη ρύθμιση της χρηματοπιστωτικής αγοράς πιέζει επίσης τους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας  όσον αφορά το θέμα των  ανταλλαγές και  τους οδηγεί μακριά από τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές.
Οι πλατφόρμες EEX εξυπηρετούν τώρα περισσότερους από 600 συμμετέχοντες που ασχολούνται με την ενέργεια, τα εμπορεύματα, τα μέταλλα και τα γεωργικά προϊόντα.
Η Βόρεια Αμερική και η Ασία επέτρεψαν την παγκόσμια διαιτησία τιμών καθώς και τις υπηρεσίες εκκαθάρισης και μητρώου σε όλες τις ζώνες ώρας.
Τα έσοδα από πωλήσεις το 2018 αυξήθηκαν κατά 19%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των 267,7 εκατ. Ευρώ ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 24% στα 66,7 εκατ. Ευρώ, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικών  Iris Weidinger.
Στις αγορές CO2, η EEX διεξάγει δημοπρασίες πρωτογενούς αγοράς για όλες τις χώρες της ΕΕ εκτός της Βρετανίας και διευρύνει το ρόλο της στη δευτερογενή αγορά των υφιστάμενων πιστοποιητικών.
Επίσης ξεκινήσει σύμβαση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στις 21 Μαΐου, ελπίζοντας να προσελκύσει ενδιαφέρον από βασικούς παίκτες   που έχουν εισέλθει στις ασιατικές spot αγορές τα τελευταία χρόνια. Επίσης σχεδιάζει να επεκταθεί  στις συναλλαγές μελλοντικής εκπλήρωσης ισχύος στη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβενία από τον Ιούνιο.
Ο Reitz δήλωσε ότι το μερίδιο αγοράς της EEX αναμένεται να αυξηθεί στην ιταλική, ισπανική και γαλλική ενέργεια, ενώ είχε ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στο Nodal Exchange, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Μάρτιο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης