Πετρέλαιο

Άνοδος πάνω από 1% για το brent – Πιέσεις στο πετρέλαιο λόγω Βενεζουέλας, ΟΠΕΚ και ρωσικού αγωγού

Άνοδος πάνω από 1% για το brent – Πιέσεις στο πετρέλαιο λόγω Βενεζουέλας, ΟΠΕΚ και ρωσικού αγωγού
Οι εκτιμήσεις Bank of America Merrill Lynch και  BNP Paribas
Οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 73 δολάρια την Τρίτη 30/4/2019, καθώς ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας κάλεσε τους στρατιωτικούς να τον υποστηρίξουν για να τερματίσουν το καθεστώς Maduro ενώ η Σαουδική Αραβία εκτιμά ότι μια συμφωνία μεταξύ των παραγωγών για τη συγκράτηση της παραγωγής θα μπορούσε να επεκταθεί στα τέλη του 2019.
Οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας, μέλος του ΟΠΕΚ, έχουν πληγεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και από την  οικονομική κρίση.
Τα σχόλια της Σαουδικής Αραβίας, δια στόματος του υπουργού Ενέργειας Khalid al-Falih, έγιναν παρά την πίεση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να αυξήσουν την παραγωγή για να καλύψουν το έλλειμμα εφοδιασμού που αναμένεται, από τις αυστηρότερες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν.
"Υπήρξε μια ανοδική τάση, ακόμη και χωρίς τη Βενεζουέλα, λόγω των σχολίων του Falih", ανέφερε ο αναλυτής Olivier Jakob στην Petromatrix.
Τα συμβόλαια του Brent έφτασαν τα 73,27 δολάρια το βαρέλι και διαπραγματεύθηκαν 84 σεντς υψηλότερα στα 72,88 δολ. το βαρέλι στις 1335 GMT, ενώ τα futures για το αμερικανικό αργό διαμορφώθηκαν στα 64,32 δολάρια, αυξημένα κατά 63 σεντς το βαρέλι.
Περί τις 18:50 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού βρισκόταν στα 63,85 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,55% και το brent ενισχυόταν κατά 1,17% στα 72,88 δολάρια το βαρέλι.


Στις δηλώσεις ο Falih, στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία θα θέλει να διατηρήσει κάποια μορφή περικοπής παραγωγής παρά το αίτημα του Trump.
‘Ερευνα του Reuters για το πετρέλαιο του ΟΠΕΚ έδειξε ότι η παραγωγή του υποχώρησε τον Απρίλιο σε τετραετές χαμηλό στα 30,23 εκατ.βαρέλια ημερησίως (bpd) εξαιτίας περαιτέρω μειώσεων στο Ιράν και τη Βενεζουέλα και της συνέχισης της περιορισμού της παραγωγής στη Σαουδική Αραβία.
Η υφιστάμενη συμφωνία συνεπάγεται περικοπή από τον ΟΠΕΚ  και άλλων συμμάχων υπό την ηγεσία της Ρωσίας, ύψους περίπου 1,2 εκατομμυρίων bpd μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συναντώνται στη Βιέννη στις 25-26 Ιουνίου για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.
Το Brent έφθασε την περυσινή εβδομάδα σε υψηλό άνω των 75 δολαρίων εξαιτίας των αυστηρότερων παγκόσμιων αγορών λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ για το Ιράν και τη Βενεζουέλα σε συνδυασμό με ρωσικά προβλήματα εξαγωγών πετρελαίου που προέρχονται από τον μολυσμένο αγωγό.
Η Λευκορωσία δήλωσε την Τρίτη ότι θα χρειαστούν μήνες εργασίας για την αποκατάσταση καθαρού εφοδιασμού με πετρέλαιο μέσω του αγωγού Druzhba μετά τη διακοπή των εισαγωγών αργού πετρελαίου από τους δυτικούς πετρελαιοειδείς λόγω της μόλυνσης.
Ο Druzhba μπορεί να αντλήσει μέχρι και 1 εκατομμύριο βαρέλια bpd, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 1% της παγκόσμιας ζήτησης ακατέργαστου πετρελαίου.
Η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά ότι "η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν θα μειωθεί σε 1,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το δεύτερο τρίμηνο του 2019 από 3,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στο 3ο τρίμηνο του, καθώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ πιέζουν την αγορά".
Παρά ταύτα, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι αναμένει "μια σχεδόν ισορροπημένη αγορά το 2019", καθώς η παραγωγή του ΟΠΕΚ και των Ηνωμένων Πολιτειών αυξάνεται.
Η γαλλική τράπεζα BNP Paribas αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου «θα αυξηθούν βραχυπρόθεσμα», καθώς οι παραγωγοί αργού πετρελαίου «σφίγγουν υπερβολικά την αγορά ενόψει απρογραμμάτιστων διακοπών της προσφοράς και ανθεκτικής ζήτησης πετρελαίου».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης