Αναλύσεις

S&P: Δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας η ΔΕΗ το επόμενο 12μηνο - Οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι

tags :
S&P: Δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας η ΔΕΗ το επόμενο 12μηνο - Οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι

Πως διαγράφεται η χρηματοιοικονομική εικόνα του Ομίλου - Ποιά τα ρίσκα και ο κίνδυνοι

(upd)Η ΔΕΗ μπορεί να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις της για τους επόμενους 12 μήνες, αναφέρει σε έκθεσή της η S&P, με αφορμή τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα της ελληνικής εταιρείας.
Όπως υπενθυμίζει ο αμερικανικός οίκος, η ΔΕΗ διαθέτει ρευστότητα 435 εκατ. ευρώ  και επιπλέον 702 εκατ. ευρώ διαθέσιμα σε πιστωτικές γραμμές που «ωριμάζουν» μετά το 2022, όταν οι δανειακές υποχρεώσεις μέσω ομολόγων ανέρχονται σε 1,1 δισεκ. ευρώ σε ορίζοντα 24 μηνών.
Ο οίκος «λαμβάνει λάβει υπόψη τους κινδύνους που σχετίζονται με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών της αγοράς και την υψηλά μοχλευμένη κεφαλαιακή δομή, καθώς και το σχετικά βραχυπρόθεσμο χρέος.
Το θετικό outlook αντανακλά στην ελληνική οικονομία αλλά και στην πίστη του οίκου ότι η εταιρεία θα λάβει έκτακτη στήριξη από την κυβέρνηση, σε περίπτωση μεγαλύτερης οικονομικής πίεσης.
Δεν αναμένουμε σημαντική βελτίωση στην οικονομική απόδοση της εταιρείας το 2019. (…)
Θα υπάρξει κάποια βελτίωση σe σχέση με τα  EBITDA του 2018», εκτιμάται.

Υπενθυμίζεται πως ο οίκος προχώρησε στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ, από «CCC» σε «CCC+», τον περασμένο Νοέμβριο, διατηρώντας, μάλιστα, σε θετικές τις προοπτικές (outlook).
Σε ό,τι αφορά το κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 1,3 δισεκ. ευρώ, ορίστηκε επίπεδο ανάκτησης (recovery rating) «4».
Ο αμερικανικός οίκος επικαλείται τις βελτιωμένες προσδοκίες για τη ρευστότητα της ΔΕΗ για τους επόμενους 12 μήνες.
Η αναχρηματοδότηση, σε συνδυασμό με πρόσθετες πιστώσεις  ύψους 620 εκατ. ευρώ, θα επιτρέψει στην εταιρεία να καλύψει τις λήξεις του Απριλίου 2019 με τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των 350 εκατ. ευρώ. (έχουν ήδη αποπληρωθεί τα 250).
Επιπλέον, ο οίκος συνδέει την αισιοδοξία και με το βελτιωμένο οικονομικό κλίμα της Ελλάδας.
Ωστόσο, επισημαίνει τις αμφιβολίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ και της θέσης της στην αγορά.
«Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να αναδιαμορφωθεί η ΔΕΗ, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και την εξέλιξη των τιμών άνθρακα και να μετατοπίσει το μείγμα παραγωγής ενέργειας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Επιπλέον, η πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού ανταγωνισμού για επιχειρήσεις κοινής ωφελείας συνεπάγεται μια απότομη συρρίκνωση του εγχώριου μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ, τόσο στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στο μερίδιο αγοράς της παραγωγής κάτω από το 50% μέχρι το τέλος του 2019 (από 63% λιανικής και 95% το 2015).
Αυτό βεβαίως δεν πρόκειται να γίνει μέχρι το 2020, όπως το αναμένει η S&P με τον ρυθμό που πηγαίνουμε αλλά διαιωνίζει μια ζημιογόνα πραγματικότητα για την ΔΕΗ (NOME).
Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει σημαντική μείωση της δυναμικοτητάς της στον λιγνίτη, καθώς οι ευρωπαϊκές αρχές επέβαλαν την πώληση περίπου 40% των λιγνιτικών εγκαταστάσεων και ορυχείων της ΔΕΗ για την ενίσχυση της αποδοτικότητας και του ανταγωνισμού στην Ελλάδα, μειώνοντας περαιτέρω την θέση της εταιρείας στην αγορά.
Αυτή η διαδικασία μετασχηματισμού απαιτεί σημαντικές επενδύσεις ύψους περίπου 2,2 δισ. ευρώ από το 2019 έως το 2021».
«Λόγω της αμελητέας δημιουργίας ταμειακών ροών, η ΔΕΗ θα χρειαστεί να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της με πρόσθετο χρέος, γεγονός που θα μπορούσε τελικά να αποδυναμώσει τις ήδη εύθραυστες πιστωτικές αξιολογήσεις.
Επιπλέον, σε αντίθεση με τους περισσότερους Ευρωπαίους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, τα κέρδη της ΔΕΗ είναι περιορισμένων δυνατοτήτων τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, καθώς δεν βλέπουμε βελτίωση, λέει ο οίκος.
Οι καθυστερημένες απαιτήσεις έφτασαν τα 2,5 δισεκ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου 2017, έναντι 1,7 δισεκ. ευρώ το 2014, πριν από την οικονομική κρίση της Ελλάδας».
Ο αμερικανικός οίκος αναφέρει, επίσης:

- το περιθώριο EBITDA θα περιοριστεί στο περίπου 11%, θα υπάρξουν θετικές ταμειακές ροές ύψους €100 εκατ. ετησίως, χάρη στη βελτίωση της ανάκτησης των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων.
- οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα φθάσουν τα 1,7 δισ. ευρώ για το 2019 και το 2020, ενώ έχουν ήδη δεσμευθεί 800 εκατ. ευρώ.
- η εισροή μετρητών από τη διάθεση των λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων θα στηρίξει εν μέρει την αποπληρωμή του χρέους.
- λόγος χρέους Χρέος προς EBITDA στο 10x-11x.
- FFO προς χρέος κάτω από 5% και €1 δισ. ταμειακών ροών διαθέσιμων για αποπληρωμή του χρέους.

Συμπερασματικά αν η ΔΕΗ δεν λάβει δραστικά μέτρα στον χρόνο που της απομένει, κυρίως μέσα στους επόμενους 12 μήνες, όπως πώληση χαρτοφυλακίων μονάδων με υπολογίσιμες εισροές κεφαλαίων, ξεφόρτωμα λιγνιτικών, αύξηση τιμολογίων, εθελουσία προσωπικού θα έχει πολλαπλά χρηματοοικονομικά προβλήματα, για τα οποία και μας προειδοποιεί ο S&P.
Bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης