Τελευταία Νέα

GlobalData: Σε θέση οδηγού η Κίνα μέχρι το 2030 στην ηλιακή ενέργεια - Στα 22,4 GW (+300%) η δυναμικότητα

GlobalData: Σε θέση οδηγού η Κίνα μέχρι το 2030 στην ηλιακή ενέργεια - Στα 22,4 GW (+300%) η δυναμικότητα
Σε Μέση Ανατολή και Αφρική, χώρες όπως το Μαρόκο, η Νότια Αφρική, η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Ισραήλ θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του CSP κατά τη διάρκεια του 2019-2030
Την πρωτοκαθεδρία της συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας αναμένεται να αποκτήσει η Κίνα μέχρι το 2030, σύμφωνα με έκθεση της GlobalData που αναδημοσιεύει το PV- Europe.
Ειδικότερα, η παγκόσμια χωρητικότητα αναμένεται ότι θα αυξηθεί από 5,6 GW που είναι το 2018 σε 22,4 GW το 2030.
Σε αυτό θα συμβάλλουν οι προσθήκες δυναμικότητας από την Κίνα, τη Χιλή και τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αμερικής.

Παράλληλα, το μέλλον προβλέπεται ευοίωνο αφού υπάρχουν αισιόδοξες προοπτικές που εδράζονται στην βελτιωμένη αποδοτικότητα, την αποθήκευση ενέργειας, το μειωμένο κόστος μέσω των ανταγωνιστικών προσφορών και την ανάπτυξη υβριδικών συστημάτων PV-CSP.
Ο αναλυτής ενέργειας στην GlobalData, Pavan Kumar Vyakaranam σχολίασε από την πλευρά του ότι: «Η βιομηχανία CSP πρόσθεσε ετήσια δυναμικότητα περίπου 601 MW το 2018 λόγω έργων που λειτουργούν σε χώρες όπως το Μαρόκο, η Κίνα, η Νότια Αφρική, η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ. Η Κίνα πρόσθεσε περίπου 200 MW δυναμικό CSP το 2018 που είναι σχεδόν επτά φορές το σωρευτικό εγκατεστημένο δυναμικό της στο τέλος του 2017.

46


Η ελπιδοφόρα αγορά της Χιλής

Η Χιλή θα είναι μια άλλη σημαντική χώρα, η οποία θα έχει σημαντικές προσθήκες CSP κατά την περίοδο που εξετάζουμε.
Ειδικότερα, η προσθήκη ηλιακής δυναμικότητας της χώρας βασίζεται κυρίως στο στόχο της να επιτευχθεί έως το 2025 κατά 20% μέσω του ενεργειακού της μείγματος.

Ο κομβικός ρόλος της Μέσης Ανατολής

Ο Vyakaranam πρόσθεσε ότι: «Στη Μέση Ανατολή Αφρική, χώρες όπως το Μαρόκο, η Νότια Αφρική, η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Ισραήλ θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του CSP κατά τη διάρκεια του 2019-2030. Το Μαρόκο είχε προγραμματίσει να διαθέσει 2 GW από την ηλιακή ενέργεια έως το 2020. Η χώρα σχεδιάζει να δημιουργήσει και να εφαρμόσει βιώσιμες εγκαταστάσεις CSP για να καλύψει το 42% των αναγκών εξόρυξης του Μαρόκου έως το 2020 και να γεφυρώσει το κενό εφοδιασμού της ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής''.
Από την άλλη πλευρά, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προωθούν τον ηλιακό μηχανισμό δημοπρασίας. Τον Ιούλιο του 2017, η Αρχή Ηλεκτρισμού και Υδάτων του Ντουμπάι (DEWA) έλαβε τέσσερις προσφορές για την τέταρτη φάση του ηλιακού έργου των 200 MW Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Οι προσφορές έφτασαν σε χαμηλά επίπεδα, με τη χαμηλότερη προσφορά $ 94,5 / MWh, ενώ οι άλλες τρεις προσφορές προσέφεραν $ 105,80 - $ 173,50 / MWh.
Ο Vyakaranam καταλήγει στο συμπέρασμα: «Η παγκόσμια αγορά CSP βρίσκεται σε κατάσταση αναζωογόνησης με μείωση του κόστους παραγωγής μέσω μηχανισμού δημοπρασιών και υβριδικών PV-CSP. Το CSP με θερμική αποθήκευση θα κερδίσει προβολή λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για αξιόπιστη και σταθερή ισχύ».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης