Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Κυβέρνηση Σοσιαλιστών - Ciudadanos θέλουν οι αγορές, αλλά οι ψηφοφόροι προτιμούν Podemos - Όλα τα σενάρια

Ισπανία: Κυβέρνηση Σοσιαλιστών - Ciudadanos θέλουν οι αγορές, αλλά οι ψηφοφόροι προτιμούν Podemos - Όλα τα σενάρια
Το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης τάχθηκε αναφανδόν υπέρ μίας κυβέρνησης συμμαχίας των νικητών Σοσιαλιστών του PSOE και των κεντροδεξιών Ciudadanos
Τη σαφή προτίμησή τους σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των Σοσιαλιστών του Pedro Sanchez και των φιλελεύθερων Ciudadanos δηλώνουν αγορές και οικονομική ελίτ της Ισπανίας.
Ωστόσο οι ψηφοφόροι του Σοσιαλιστικού Κόμματος κατέστησαν σαφές εξαρχής ότι προτιμούν μια συμμαχία με τους αριστερούς Podemos του Pablo Iglesias.
Το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης τάχθηκε αναφανδόν υπέρ μίας κυβέρνησης συμμαχίας των νικητών Σοσιαλιστών του PSOE και των κεντροδεξιών Ciudadanos.
Οι αγορές στην Ισπανία αντέδρασαν με αξιοσημείωτη ηρεμία στο αποτέλεσμα των εκλογών της 28ης Απριλίου, όπως σημειώνει ο ισπανικός Τύπος. 
Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται άνοδος του χρηματιστηριακού δείκτη Ibex έπειτα από μία εκλογική αναμέτρηση και τούτο παρ’ όλο που από τις εκλογές δεν προέκυψε αυτοδυναμία.
Μολονότι ο Sanchez προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση θα απαιτηθεί να αναζητήσει συμμαχίες, οι αγορές διαπιστώνουν πως υπάρχει ένα γενικό επίπεδο πολιτικής σταθερότητας, που δεν θέτει σε κίνδυνο τον σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.
Ο λόγος αυτός είναι που οδήγησε σε ανοδική πορεία τον Ibex, κατά 1% μέσα στην χθεσινή ημέρα, ενώ βελτίωση καταγράφηκε, έως τις 101 βασικές μονάδες, και στα CDS.
Οι οικονομικές ελίτ δηλώνουν πως το επιδιωκόμενο θα πρέπει να είναι η «σταθερότητα και η μετριοπάθεια» και οι περισσότεροι αναλυτές που ερωτήθηκαν αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζουν την άποψη πως τις δύο τούτες προϋποθέσεις για την ισπανική οικονομία εξυπηρετεί καλλίτερα ένα σύμφωνο μεταξύ PSOE και Ciudadanos.
Όπως δηλώνουν, μία τέτοια συνεργασία επί τη βάσει των προγραμματικών σχεδίων των δύο κομμάτων θα έδινε στην επόμενη κυβέρνηση τη δυνατότητα να σχεδιάσει μία δημοσιονομική και φορολογική πολιτική που θα ήταν ευνοϊκή για τις επιχειρήσεις και θα έφερε εις πέρας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις για την Ισπανία.
Ωστόσο, άπαντες παραδέχονται πως η λύση αυτή είναι και η πιο δύσκολη: ιδίως μετά τον χθεσινό υπαινιγμό της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο πως το PSOE θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, αναζητώντας κοινοβουλευτικά ερείσματα ανά περίσταση, ενώ και μετά την αρνητική στάση των Ciudadanos, δια στόματος του στελέχους του Ινές Αριμάδας, που απέκλεισε συνεργασία με όσους συνεργάσθηκαν με τους «αυτονομιστές Βάσκους και Καταλανούς».
Οι οικονομικοί κύκλοι δεδηλωμένα πάντως δεν επιθυμούν και μία κυβέρνηση μειοψηφία του PSOE με το αριστερό Podemos και για τον λόγο αυτό έχουν καλέσει τους Σοσιαλιστές «να επιδιώξουν συμμαχίες που θα επιτρέψουν τον σχηματισμό μίας σταθερής και μετριοπαθούς κυβέρνησης».
Όπως τόνιζαν κύκλοι της τράπεζας Santander στην εφημερίδα El Independiente «η συμμαχία μεταξύ PSOE και Ciudadanos κατά πάσα πιθανότητα θα άρεσε στις χρηματοοικονομικές αγορές δεδομένης της φιλελεύθερης στάσης των Ciudadanos, που γίνεται ευνοϊκότερα αποδεκτή από τον λαϊκισμό των Podemos».
Στο σημείο αυτό πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η στάση των οικονομικών κύκλων της Καταλωνίας.
Στην ανακοίνωση του κεντρικού οργάνου τους, του Foment de Treball, ο πρόεδρός του Τζουζέπ Σάντσεθ Λίμπρε ζήτησε από την επόμενη κυβέρνηση «να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ αυτής και των οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων», με στόχο να ευνοηθεί ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων και η ανάπτυξη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι αναλυτές συμπίπτουν και σε άλλο ένα σημείο: παρότι οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης ενδέχεται να παραταθούν, το γεγονός αυτό καθαυτό δεν αναμένεται να αποτελέσει πηγή αποσταθεροποίησης, ούτε πρόκειται να επηρεάσει την δημοσιονομική και οικονομική πορεία της χώρας, η οποία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέσα στην Ευρωζώνη.

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

O Sanchez θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας, αλλά χρειάζεται να συνεργαστεί με τους Podemos του Pablo Iglesias που διαθέτουν 42 έδρες και το Καταλανικό PNV για να εξασφαλίσει τις 176 έδρες που εγγυώνται την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.
Στο Φεράθ -την έδρα του κόμματος, όπου η κυκλοφορία είχε διακοπεί ως τις πρώτες πρωινές ώρες από τους χιλιάδες οπαδούς των Σοσιαλιστών- το σύνθημα που δονούσε την ατμόσφαιρα ήταν «Όχι συνεργασία με τον Ριβιέρα», όπως έγραψε η El Pais, επισημαίνοντας ότι οι οπαδοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος ζητούσαν από τον Sanchez να μην συμφωνήσει σε μια συνεργασία με τους κεντροδεξιούς Πολίτες του Albert Rivera.
«Θα προχωρήσουμε με βάση τις αξίες μας, τις αξίες της Αριστεράς», απάντησε ο Sanchez.
«No pasaran! Αυτό είναι πλέον σαφές» προσέθεσε ο γενικός γραμματέας του PSOE από το μπαλκόνι αποσαφηνίζοντας την κατάσταση.
«Ο Sanchez έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος» γράφει η καταλανική El Periodico και προσθέτει: «Νίκησε με μεγάλη διαφορά τον μεγάλο αντίπαλό του -το Λαϊκό Κόμμα του Pablo Casado-, αλλά χρειάζεται μετεκλογικές συμφωνίες για να σχηματίσει κυβέρνηση, στις οποίες ενεργά ή παθητικά θα συμμετέχουν και οι αυτονομιστές (και δεν ήθελε αυτό το σενάριο).
Θα παραμείνει στο παλάτι Μονκλόα, αλλά η πορεία των συμφωνιών θα είναι πολύπλοκη. Το ξέρει.
Ο Pablo Iglesias και οι Unidos Podemos, σώζουν την κατάσταση αν και με ένα αποτέλεσμα πολύ χειρότερο από αυτό που είχαν το 2015 ή το 2016, αλλά αρκετά ισχυρό για να λειτουργήσουν μαζί με τους σοσιαλιστές και να ζητήσουν να μπουν στην κυβέρνηση».
«Η στρατηγική του Sanchez να ενσπείρει τον φόβο της Ακροδεξιάς λειτούργησε και το PSOE κατάφερε να ανακαταλάβει 1.980.000 ψηφοφόρους που τον είχαν εγκαταλείψει μεταξύ 2015 και 2016.
Με καταμετρημένο το 99,93% των ψήφων, κάπου 7.474.000 Ισπανοί έδειξαν ότι εμπιστεύονται τους Σοσιαλιστές» γράφει η ABC, τονίζοντας ότι θεωρείται μάλλον αδύνατη μια συμφωνία με τους Πολίτες.
«Ο πορτοκαλί σχηματισμός των Πολιτών, που μετατράπηκε σε τρίτη πολιτική δύναμη, φτάνει τις 57 έδρες και αν συνεργάζονταν με τον Sanchez θα είχαν συνολικά 180 βουλευτές, τέσσερις περισσότερους από τους 176 της απόλυτης πλειοψηφίας.
Ωστόσο, ο πρόεδρος των πολιτών, Albert Rivera, αρνήθηκε και πάλι οποιαδήποτε επιλογή συμφωνίας με τον Sanchez, επιλέγοντας να παραμείνει στην αντιπολίτευση» γράφει η El Pais.
«Χωρίς τον πορτοκαλί σχηματισμό, ο Sanchez δεσμεύεται να συμφωνήσει με τους Podemos προσθέτοντας στην εξίσωση είτε το ERC είτε το JxC και το PNV» προσθέτει.
«Η άνοδος των Σοσιαλιστών κατέστη δυνατή μόνο λόγω της αιμορραγίας που υπέστη ο μοβ σχηματισμός των Podemos.
Η μεταφορά ψηφοφόρων μεταξύ των δύο κομμάτων είναι ακόμα ζωντανή, αν και αυτή τη φορά δούλεψε αντίστροφα απ΄ ό,τι το 2015 και το 2016.
Έτσι, οι Podemos έχασαν 29 έδρες και απώλεσαν την τρίτη θέση στη Βουλή από τους Πολίτες.
Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Pablo Iglesias, είχε υποσχεθεί να ανοίξει διάλογο για μια ανανέωση της ηγεσίας εάν το κόμμα συγκέντρωνε λιγότερο από το 15% των ψήφων.
Έμεινε στο 14,31%, αλλά το θεώρησε "αρκετό"».
Παρά την υποχώρησή τους, οι Podemos θα έχουν πιθανώς την ικανότητα να θέσουν όρους στην ημερήσια διάταξη της επόμενης σοσιαλιστικής κυβέρνησης, ακριβώς τον στόχο που είχε ο αρχηγός τους για τις εκλογές αυτές» γράφει η ABC.
 
Οικονομική κατάρρευση για το PP μετά τη συντριβή στις εκλογές

Στο μέτωπο της δεξιάς, η ιστορικών διαστάσεων εκλογική κατάρρευση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) στις εκλογές της 28ης Απριλίου στην Ισπανία, δεν μεταφράζεται απλώς στην απώλεια των μισών του εδρών στο Κοινοβούλιο και στη Γερουσία—με τις 66 έδρες στη Βουλή και τις 56 στη Γερουσία να αποτελούν το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του.
Η απώλεια εμπιστοσύνης εκατομμυρίων εκλογέων στο κόμμα του Pablo Casado έχει και σημαντικές οικονομικές συνέπειες, που θα επηρεάσουν την ίδια τη λειτουργία του.
Το συντηρητικό κόμμα, με βάση τα προχθεσινά αποτελέσματα, θα σταματήσει να λαμβάνει επιχορηγήσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ, με τα συνολικά του έσοδα να μην ξεπερνούν πλέον τα οκτώ εκατ.
Από την Κυριακή, τα ποσά που θα μπαίνουν στο ταμείο του από το Κράτος δεν θα επιτρέπουν στο ΡΡ να πληρώνει ούτε τους μισούς μισθούς των εργαζομένων του, που σύμφωνα με τον ετήσιο προϋπολογισμό του 2017 έφθαναν τα 16.937.676,81 ευρώ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με το διάταγμα του υπουργείου Οικονομικών, κάθε κόμμα έχει λαμβάνειν 21.167,64 ευρώ για κάθε έδρα που εκλέγει στα δύο σώματα του Κοινοβουλίου.
Σε αυτό το ποσόν θα πρέπει να προστεθούν 0,81 ευρώ για κάθε ψήφο στο Κοινοβούλιο και 0,32 για κάθε ψήφο των εκλεγμένων στη Γερουσία.
Συνολικά, με βάση τους πρόχειρους υπολογισμούς του ενημερωτικού ιστότοπου El Publico, η επιχορήγηση του ΡΡ θα φθάνει τα 7.888.394,87 ευρώ, γεγονός που υποδεικνύει πως θα χάσει πάνω από 10 εκατ. από τα 18 και πλέων εκατ. της κρατικής του επιχορήγησης στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.
Εκτός από τα περίπου 17 εκατ. ευρώ για τους μισθούς των εργαζομένων, στα έξοδα του κόμματος θα πρέπει να προστεθούν και τα περίπου 4 εκατ. ευρώ για τα κοινωνικά επιδόματα και άλλα 23 εκατ. για τις κανονικές λειτουργίες του κόμματος, όπως οι μετακινήσεις κ.α. Το 2017, τα έσοδα από τις κρατικές επιχορηγήσεις έφθαναν τα 37 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί και με τις ιδιωτικές δωρεές στα ταμεία του ΡΡ τελικά μπήκαν το ίδιο έτος συνολικά σχεδόν 44 εκατ. ευρώ.
Κατά το έτος εκείνο τα δηλωμένα έξοδα του κόμματος έφθασαν τα 45 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης