Τελευταία Νέα

Ολοκληρώνεται η διαβούλευση για τη Περιβαλλοντική Μελέτη του Αιολικού 468 MW σε βραχονησίδες στο Ν. Αιγαίο

Ολοκληρώνεται η διαβούλευση για τη Περιβαλλοντική Μελέτη του Αιολικού 468 MW σε βραχονησίδες στο Ν. Αιγαίο

Το έργο, το οποίο σχεδιάζει να αναπτύξει η εταιρία Eunice, θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση του «Aegean Project» από την Eunice Energy Group στο Νότιο Αιγαίο θα ολοκληρωθεί σύντομα, καθώς την προσεχή Πέμπτη (2/5) ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.
Η ΜΠΕ του έργου, το οποίο αφορά στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε 14 ακατοίκητες νησίδες του Νοτίου Αιγαίου, θα συζητηθεί στις 7 Μαΐου και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, καθώς θα καταλήγει στο Λαύριο το σύστημα των υποθαλάσσιων καλωδίων που θα συνδέει τα πάρκα με το ηπειρωτικό δίκτυο.
Το «Aegean Project» αφορά στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος  486 MW, σε νησίδες που βρίσκονται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού - Αστυπάλαιας - Καλύμνου και Κω.
Το σύστημα των υποθαλάσσιων καλωδίων, εκτός από τη μεταφορά της «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας στο ηπειρωτικό δίκτυο, θα δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης και με το ηλεκτρικό σύστημα Λέρου - Καλύμνου - Κω - Νισύρου – Τήλου.
Τα πάρκα ομαδοποιούνται σε τρεις Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), ενώ η περιοχή εγκατάστασης τους είναι το σύμπλεγμα των ακατοίκητων νησίδων περιμετρικά της νήσου Αστυπάλαιας (Οφιδούσσα, Κούνουποι), δυτικά νοτιοδυτικά της Νισύρου (Περγούσσα, Παχειά Νισύρου και Κανδελιούσσα), ανατολικά της Αμοργού (Λιάδι, Κίναρος και Λέβιθα), νότια της νήσου Ανάφης (Παχειά Ανάφης και Μακρά) και επίσης οι νησίδες που βρίσκονται στο μέσο περίπου του Καρπαθίου Πελάγους και νότια και νοτιοανατολικά της νήσου Αστυπάλαιας (Σύρνα, Πλακίδα Μεσονήσι και Μεγάλο Σοφράνο).

Οι τρεις σταθμοί

Ειδικότερα, ο πρώτος ΑΣΠΗΕ θα αποτελείται από 7 αιολικά πάρκα συνολικής  ισχύος 165 MW, με 39 συνολικά ανεμογεννήτριες στις ακατοίκητες νησίδες, Κούνουποι, Σύρνα, Πλακίδα, Σοφράνο, του Δήμου Αστυπάλαιας της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου και στις Παχειά Ανάφης και Μακρά του Δήμου Ανάφης της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας.
Ο δεύτερος ΑΣΠΗΕ, συνολικής ισχύος 261 MW, θα αποτελείται από 4 αιολικά πάρκα με 47 συνολικά ανεμογεννήτριες στις ακατοίκητες νησίδες Λιάδι, Κίναρος και Λέβιθα του Δήμου Λέρου της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου και στην  ακατοίκητη νησίδα Οφιδούσσα του Δήμου Αστυπάλαιας της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου.
Τέλος, ο τρίτος ΑΣΠΗΕ, συνολικής ισχύος 60MW, αποτελείται από 3 αιολικά πάρκα με 20 συνολικά ανεμογεννήτριες στις ακατοίκητες νησίδες Κανδελιούσσα, Περγούσσα και Παχειά Νισύρου του Δήμου Νισύρου της Περιφερειακής Ενότητας Κω.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της εταιρείας, το έργο έχει ορίζοντα έναρξης εργασιών υλοποίησης το 2020, ενώ κατά τη φάση κατασκευής θα απασχολήσει τουλάχιστον 1.000 άτομα.
Η λειτουργία του θα δημιουργήσει τουλάχιστον 390 θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων (μηχανικοί, εργατοτεχνίτες, φύλακες, εργάτες, ναυτικοί κ.λ.π.).
Τα ανταποδοτικά τέλη, που θα αποδίδονται στους κατοίκους και τους Δήμους Λέρου και Αστυπάλαιας, κατά την περίοδο της λειτουργίας, θα είναι περίπου 10 εκατ. ευρώ ανά έτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης