Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Επί τα χείρω αναθεώρηση - Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2,3% βλέπει η κυβέρνηση για το 2019

Επί τα χείρω αναθεώρηση - Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2,3% βλέπει η κυβέρνηση για το 2019
Η πρόβλεψη από την κυβέρνηση για επιβράδυνση του ΑΕΠ  έρχεται να προστεθεί στο κάδρο των «κακών» Πασχαλινών ειδήσεων
Επί τα χείρω αναθεώρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019 η κυβέρνηση κρίνοντας εκ των υστέρων ρεαλιστική την αρχική πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 2,5%.
Στο «Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων έτους 2019, το οποίο απέστειλε στο πλαίσιο της υποχρέωσης για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο το υπουργείο Οικονομίας στις Βρυξέλλες, ο πήχης για τον ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας χαμηλώνει στο 2,3% που είναι και η πρόβλεψη της Κομισιόν.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις που έχουν κάνει Τράπεζα της Ελλάδος και ΙΟΒΕ βασίζονται σε ακόμη πιο συντηρητικές εκτιμήσεις κάνοντας λόγο για ανάπτυξη μόλις 2% για φέτος.
Μόνο το ΔΝΤ δεν έχει προχωρήσει σε αναθεώρηση των προβλέψεων του επιμένοντας προς ώρας σε ταχύτητες 2,4% φέτος για την χώρα μας.
Η πρόβλεψη από την κυβέρνηση για επιβράδυνση του ΑΕΠ  έρχεται να προστεθεί στο κάδρο των «κακών» Πασχαλινών ειδήσεων καθώς πριν από λίγες ώρες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's διέψευσε όλες τις προσδοκίες για την σχεδόν σίγουρη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας  της Ελλάδος σε βαθμίδα μεγαλύτερη από την «Β+».
Αυτό δεν συνέβη θεωρώντας και το μόνο σήμα προς τις αγορές και τους επενδυτές ήταν ότι διατήρησε θετικές τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας.
Από το κείμενο του Προγράμματος των Μεταρρυθμίσεων προκύπτει ακόμη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει φέτος στο 4,1% (σε όρους προγράμματος).
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πριν ακόμη συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους το οικονομικό επιτελείο προεξοφλεί νέα σημαντική υπέρβαση πάνω από τον μνημονιακό στόχο για 3,5%  κατά του ΑΕΠ.
Η νέα υπέρβαση θα είναι σε ποσοστό κατά 0,6% του ΑΕΠ και σε απολυτα μεγέθη πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Επί της ουσίας η κυβέρνηση βρήκε τον… χρηματοδότη που έψαχνε για το νέο πακέτο των παροχών που θα ανακοινωθεί μετά το Πάσχα.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης