Ενέργεια

Προχωρούν κανονικά οι εργασίες για το Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό της Κύπρου

Προχωρούν κανονικά οι εργασίες για το Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό της Κύπρου
Συνεχίζονται οι εργασίες της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια», (ΕΛΠΕ) και θεμελιώθηκαν οι πρώτες τρεις δεξαμενές
Εν πολλοίς ικανοποιημένους αφήνουν το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας οι εξελίξεις που σημειώνονται στις εγκαταστάσεις του νέου Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό.
Και αυτό γιατί η αποπεράτωση του Κέντρου, θα οδηγήσει και στη μετακίνηση των Διυλιστηρίων από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας. Αυτό επισήμανε μιλώντας στον «Φ» ο δήμαρχος Λάρνακας Αντρέας Βήρας, επισημαίνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο, συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά το θέμα. Η αναφορά του δημάρχου Λάρνακας στον «Φ» έγινε με αφορμή ενημερωτική έκθεση αρμόδιου λειτουργού του Δήμου Λάρνακας, για την πορεία των Έργων.   

Όπως είναι γνωστό, η πορεία των εργασιών στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, παρακολουθείται από Καθοδηγητική Επιτροπή, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι αρμοδίων υπουργείων και οι Δήμοι Λάρνακας και Λειβαδιών, τους οποίους αφορά άμεσα το θέμα. Η Επιτροπή αυτή έχει συνεδριάσει ως τώρα τρεις φορές και το Δήμο Λάρνακας στις  συνεδριάσεις εκπροσωπεί ο ανώτερος Τεχνικός του Δήμου Βάσος Στέλιου. Μετά την τελευταία συνεδρία ο κ. Στέλιου ετοίμασε λεπτομερή έκθεση προς τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας, στην οποία μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η δημιουργία του κεντρικού συστήματος Πυρόσβεσης του Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό, αντί €10 εκατ. που επρόκειτο να κοστίσει σύμφωνα με τους αρχικούς  υπολογισμούς, τελικά θα κοστίσει €17 εκατ.
Στην τελευταία πρόσφατη συνεδρία της Καθοδηγητικής Επιτροπής, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, ζήτησε από τον ΚΟΔΑΠ να ενημερώσει άμεσα για τα νέα οικονομικά δεδομένα το υπουργείο Ενέργειας, το οποίο με τη σειρά του θα ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να εξασφαλιστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός. 

Στην ενημερωτική του έκθεση ο κ. Στέλιου αναφέρει επίσης και τα ακόλουθα:
Προχωρούν κανονικά οι εργασίες για το τερματικό της εταιρείας «Πετρολίνα», η λειτουργία του οποίου αναμένεται να γίνει εντός των χρονοδιαγραμμάτων που προκαθορίστηκαν.
Επίσης, συνεχίζονται οι εργασίες της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια», (ΕΛΠΕ) και θεμελιώθηκαν οι πρώτες τρεις δεξαμενές. Λόγω του ότι υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις λόγω καιρικών συνθηκών και υπεδάφους, καταβάλλονται προσπάθειες να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος. Έχουν ακόμη υπογραφεί οι συμφωνίες των εταιρειών EXXON MOBIL και BP, οι οποίες δεν θα προχωρήσουν άμεσα στην κατασκευή δικών τους εγκαταστάσεων, αλλά θα μετακινηθούν σε υφιστάμενες ή και υπό κατασκευή εγκαταστάσεις άλλων εταιρειών. 

Για το υγραέριο 
Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις για το Υγραέριο στην έκθεση του κ. Βάσου Στέλιου σημειώνεται πως, όσον αφορά την κοινοπραξία VLPG PLANT Ltd, εκδόθηκε η γνωμοδότηση από το Τμήμα Περιβάλλοντος και προωθήθηκαν οι μελέτες και τα σχέδια μέσω του ΥΕΕΒ, στα κυβερνητικά τμήματα και Υπηρεσίες, για υποβολή απόψεων. Με την παραλαβή των απόψεων θα προωθηθούν για έκδοση άδειας οικοδομής. Το Έργο θα έπρεπε να είχε αρχίσει τον Ιανουάριο που πέρασε. Ωστόσο, οι εταιρείες θεωρούν ότι η εγκατάσταση θα είναι έτοιμη εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, δηλαδή τον Αύγουστο του 2020. Μάλιστα, οι εταιρείες έχουν προχωρήσει στην παραγγελία και του απαραίτητου εξοπλισμού για τη συγκεκριμένη υποδομή. 

Το Αγκυροβόλιο
Σύμφωνα με την έκθεση πάντα που ετοιμάστηκε προς ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου της Λάρνακας, όσον αφορά το αγκυροβόλιο του Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό, η κοινοπραξία VLPG PLANT Ltd, ετοίμασε ήδη μελέτες που υποβλήθηκαν στο Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο επεξεργάζεται τα στοιχεία σε συνεργασία με άλλα αρμόδια τμήματα. Συμφωνήθηκε ότι το έργο θα υλοποιηθεί από την Κοινοπραξία VLPG PLANT Ltd, η οποία  και θα εξυπηρετεί και την εταιρία «Ελληνικά Πετρέλαια»».
Ωστόσο, εκκρεμούν θέματα σε σχέση με την άδεια χρήσης, που θα εκδοθεί από την Αρχή Λιμένων προς την Κοινοπραξία, ώστε να παρέχεται δικαίωμα πρόσβασης σε τρίτους. 

Αγωγοί Πυρόσβεσης 
Όσον αφορά τους αγωγούς Πυρόσβεσης στο Ενεργειακό Κέντρο, δηλαδή τη δημιουργία κεντρικού συστήματος πυρόσβεσης που να αφορά όλες τις εγκαταστάσεις, τη σχετική μελέτη ανέλαβε να ετοιμάσει ο ΚΟΔΑΠ. Τα σχετικά έγγραφα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Οργανισμού θα είναι έτοιμα πολύ σύντομα.  
Πάντως στη σύσκεψη, σύμφωνα με τον κ. Στέλιου, αρμόδιοι λειτουργοί διαβεβαίωσαν ότι η λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων δεν επηρεάζεται από την πρόοδο της υλοποίησης του κεντρικού συστήματος πυρόσβεσης, καθότι εξετάζονται σε συνεργασία  με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις Εταιρείες Πετρελαιοειδών, άλλες προσωρινές υπαλλακτικές λύσεις.

Πηγή:philenews
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης