Πετρέλαιο

Στα 75 δολάρια το Brent για πρώτη φορά φέτος - Πολωνία, Γερμανία και Τσεχία σταματούν τις εισαγωγές ρωσικού αργού μέσω αγωγών

tags :
Στα 75 δολάρια το Brent  για πρώτη φορά φέτος - Πολωνία, Γερμανία και Τσεχία σταματούν τις εισαγωγές ρωσικού αργού μέσω αγωγών

Περί τις 19:56 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού υποχωρούσε 0,23% στα 65,75 δολάρια το βαρέλι και το Brent διαπραγματευόταν στα 74,88 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,42%.

Το Brent αυξήθηκε την Πέμπτη  25/4/2019 πάνω από 75 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά φέτος, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα  του πετρελαίου ανάγκασαν την αναστολή ορισμένων ρωσικών εξαγωγών αργού πετρελαίου στην Ευρώπη, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν σε  αυστηρότερες κυρώσεις για το Ιράν.
Τα συμβόλαια αργού Brent διαμορφώθηκαν στα 74,95 δολ. στις 1344 GMT, αυξημένα κατά 38 σεντς. Νωρίτερα είχαν διαμορφωθεί στα 75,60 δολάρια, την υψηλότερη τιμή  από τις 31 Οκτωβρίου.
Το αμερικανικό West Texas Intermediate ήταν 65,85 δολάρια ανά βαρέλι, μειωμένο κατά 4 σεντς. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης έφθασε τα $ 66,28 νωρίτερα, αλλά η άνοδος των αποθεμάτων αργού πετρελαίου των ΗΠΑ επιβάρυνε τις τιμές.
Περί τις 19:56 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού υποχωρούσε 0,23% στα 65,75 δολάρια το βαρέλι και το Brent διαπραγματευόταν στα 74,88 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,42%.
Η Πολωνία και η Γερμανία ανέστειλαν τις εισαγωγές ρωσικού αργού μέσω του αγωγού Druzhba, επικαλούμενες την κακή ποιότητα ενώ και η Τσεχική Δημοκρατία έχει επίσης σταματήσει τις αγορές.
Ο αγωγός μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, ή 1% της συνολικής ζήτησης αργού, με ροές 700.000 bpd, σύμφωνα με το Reuters.
Οι προσπάθειες των Η.Π.Α. να μειώσουν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν στο μηδέν επίσης οδήγησαν σε άνοδο τις τιμές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα δήλωσαν ότι θα τερματίσουν όλες τις απαλλαγές για κυρώσεις εναντίον του Ιράν, του τρίτου μεγαλύτερου παραγωγού του ΟΠΕΚ, απαιτώντας από τις χώρες να σταματήσουν τις εισαγωγές πετρελαίου από την Τεχεράνη από τον Μάιο ή να αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις από την Ουάσινγκτον.
Η απόφαση των Η.Π.Α. έρχεται εν μέσω περικοπών από τον ΟΠΕΚ από την αρχή του έτους με στόχο τη στήριξη των τιμών.
Ακόμα, ο Brian Hook, ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Ιράν και ανώτερος σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών, δήλωσε την Πέμπτη ότι «υπάρχει μεγάλη προσφορά στην αγορά για να διευκολυνθεί η μετάβαση και να διατηρηθούν σταθερές τιμές».
Η Rystad Energy εκτιμά ότι η Σαουδική Αραβία και οι κύριοι σύμμαχοί της θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το χαμένο ιρανικό πετρέλαιο.
"Η Σαουδική Αραβία και αρκετοί σύμμαχοί της έχουν περισσότερα βαρέλια αντικατάστασης από ό, τι θα χάνονταν από τις εξαγωγές του Ιράν", δήλωσε ο επικεφαλής έρευνας του πετρελαίου της  Rystad, Bjoernar Tonhaugen.
"Από τον Οκτώβριο του 2018, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράκ έχουν μειώσει τα 1,3 εκατομμύρια bpd, κάτι που είναι αρκετό για να αντισταθμιστεί η πρόσθετη ζημιά", πρόσθεσε.
Από την πλευρά της προσφοράς, η αμερικανική παραγωγή αργού πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 2 εκατομμύρια bpd από τις αρχές του 2018 σε ένα ρεκόρ 12,2 εκατομμυρίων bpd, καθιστώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου παγκοσμίως ξεπερνώντας τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία .
Εν μέρει εξαιτίας της αυξανόμενης εγχώριας παραγωγής, τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα 460,63 εκατομμύρια βαρέλια, τα υψηλότερα από τον Οκτώβριο του 2017, ανέφερε την Τετάρτη η Energy Information Administration.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης