Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Η Novatek πούλησε το 20% του Arctic LNG 2 στις κινεζικές CNODC και CNOOC

tags :
Η Novatek πούλησε το 20%  του Arctic LNG 2 στις κινεζικές  CNODC και  CNOOC
Το Arctic LNG 2 θα είναι το τρίτο έργο LNG της Novatek
Δύο κινεζικές εταιρείες υπέγραψαν συμφωνίες με τη Ρωσική εταιρεία Novatek για να αγοράσουν ένα συνδυασμένο μερίδιο 20% στο νέο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου, Arctic LNG 2.
Η Novatek δεν ανέφερε οικονομικά στοιχεία στην ανακοίνωση που αναγγέλλει τις συμφωνίες.
Η Ρωσία, ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο, έχει ως στόχο να είναι σημαντικός παράγοντας στο LNG και να εξάγει όσο και το Κατάρ, έναν από τους παγκόσμιους ηγέτες στην αγορά. Μέχρι στιγμής, η Ρωσία διαθέτει δύο μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου σε λειτουργία: την Sakhalin-2 υπό την τη Gazprom στην περιοχή της Άπω Ανατολής και το LNG Yamal της Novatek στη χερσόνησο Arctic Yamal.
Αυτή την εβδομάδα, η Novatek ξεκίνησε επίσημα το δεύτερο εργοστάσιο LNG στο λιμάνι της Vysotsk της Βαλτικής, αλλά πολύ μικρότερο από το Yamal LNG, το Sakhalin 2 ή το προγραμματισμένο Arctic LNG 2..

Οι συμφωνίες για το Arctic LNG 2. αφορούν την China National Oil and Gas Exploration and Development Company (CNODC) και την CNOOC, για να αγοράσουν το 10% των μετοχών της στο έργο που θα γίνει το τρίτο εργοστάσιο φυσικού αερίου της Novatek στη Ρωσία. Η CNODC είναι θυγατρική της China National Petroleum Corporation (CNPC).
"Η Κίνα αντιπροσωπεύει μία από τις βασικές αγορές για τις πωλήσεις μας στο LNG", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Novatek Leonid Mikhelson  τονίζοντας ότι "το Arctic LNG 2 θα είναι ο  παίκτης που θα αλλάξει το παιχνίδι στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου".
Νωρίτερα φέτος, η γαλλική  Total, που είναι ήδη μέτοχος και του Yamal LNG, της Novatek αγόρασε το 10% της συμμετοχής στο σχέδιο Arctic LNG 2.
Τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η Mitsui, η Saudi Aramco και το ρωσικό Ταμείο Επενδύσεων ξεκίνησαν συνομιλίες με τη Novatek σχετικά με τη συμμετοχή στο project, γεγονός που θα έπρεπε να φέρει τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου πιο κοντά στον στόχο της να παράγει τόσο LNG όπως το Κατάρ.
Η Novatek σχεδιάζει να αρχίσει να παράγει LNG στο Arctic LNG 2 το 2022-2023. Το εργοστάσιο, το οποίο αναμένεται να κοστίσει περίπου 25,5 δισεκατομμύρια δολάρια, θα έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα 19,8 εκατομμυρίων τόνων. Η Novatek σχεδιάζει να διατηρήσει ποσοστό 60% στο έργο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης