Αναλύσεις

Τη «χρυσή τομή» στον υπολογισμό της χρέωσης προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας αναζητά ο ΛΑΓΗΕ

Τη «χρυσή τομή» στον υπολογισμό της χρέωσης προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας αναζητά ο ΛΑΓΗΕ
Στόχος να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα αποτρέπει τόσο τις υπερβολικά υψηλές χρεώσεις όσο και τις πολύ χαμηλές που δεν θα επαρκούν για τον ισοσκελισμό του λογαριασμού ΑΠΕ
Ισορροπία μεταξύ τουλάχιστον τριών στόχων, αναζητεί ο ΛΑΓΗΕ στο πλαίσιο της εισήγησης που καλείται να υποβάλει στη ΡΑΕ για τον επαναπροσδιορισμό της μεθοδολογίας υπολογισμού της χρέωσης των προμηθευτών, για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού των ΑΠΕ.
Πρώτος στόχος είναι να μην δημιουργηθεί και νέα «τρύπα» στο λογαριασμό των ΑΠΕ που ο ίδιος ο Λειτουργός της αγοράς τηρεί και ο οποίος με βάση τα σημερινά δεδομένα αναμένεται, όχι μόνο να μηδενιστεί έως το τέλος του έτους, αλλά να παρουσιάσει και μικρό πλεόνασμα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ισοσκελισμός του λογαριασμού ΑΠΕ και η αποτροπή της δημιουργίας νέων ελλειμμάτων αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης, η τήρηση της οποίας αποτελεί αντικείμενο αξιολόγησης από τους δανειστές.
Δεύτερος στόχος του ΛΑΓΗΕ, είναι να μην χρειαστεί καμία απολύτως μεταβολή στο ΕΤΜΕΑΡ δηλαδή στο τέλος που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές υπέρ των ΑΠΕ, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος αυξήσεων των λογαριασμών του ρεύματος και μάλιστα με διοικητική απόφαση, όπως επέμεναν οι δανειστές.
Και ο τρίτος στόχος είναι να μην δημιουργούνται υπερβολικές επιβαρύνσεις για τους προμηθευτές ρεύματος, καθώς κάτι τέτοιο πέραν των προβλημάτων που θα δημιουργήσει στις ίδιες τις εταιρίες προμήθειας είναι βέβαιο ότι τελικώς θα οδηγήσει σε επιβάρυνση των καταναλωτών.
Πέραν των τριών προαναφερόμενων στόχων, υπάρχει και ένας τέταρτος ο οποίος όμως δεν περιγράφεται ανοιχτά, καθώς είναι και ο πιο δύσκολος στην επίτευξη του.
Συγκεκριμένα, θα επιδιωχθεί να διαμορφωθεί μια φόρμουλα, η οποία δεν θα είναι εύκολο να αποτελέσει αντικείμενο τεχνικών χειρισμών που θα οδηγήσουν στη μια ή στην άλλη κατεύθυνση. Δηλαδή είτε σε υπερβολικά υψηλές χρεώσεις, είτε σε πολύ χαμηλές που δεν θα επαρκούν για τον ισοσκελισμό του λογαριασμού ΑΠΕ.

Οι φόβοι για υπερβολικές χρεώσεις επιβεβαιώθηκαν

Οι πρώτοι μήνες εφαρμογής της χρέωσης των προμηθευτών, ανέδειξε τα προβλήματα που περιγράφονταν από αρκετές πλευρές όταν σχεδιαζόταν ο μηχανισμός διαμόρφωσης της χρέωσης.
Όπως έλεγαν αρκετοί εμπλεκόμενοι τότε, κατά την εφαρμογή μιας μαθηματικής φόρμουλας, είναι εύκολο να γίνουν τεχνικοί χειρισμοί που θα οδηγήσουν είτε σε υπερβολική μείωση, είτε σε υπερβολική αύξηση της χρέωσης και εν τέλει σε αποτυχία το μέτρο.
Οι φόβοι αυτοί επιβεβαιώθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2016 και τις πρώτες δύο εβδομάδες του 2017.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο ΛΑΓΗΕ υπολόγιζε πως το τέταρτο τρίμηνο του 2016 θα εισέπραττε περί τα 34 εκατ. ευρώ από τη χρέωση των προμηθευτών, τελικώς βεβαιώθηκαν 64 εκατ. ευρώ, ενώ τις πρώτες ημέρες του 2017 η χρέωση έφθασε και τα 42 ευρώ ανά MWh, έναντι στόχου 4 - 5 ευρώ ανά MWh.
Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, ότι με επιστολή προς τη ΡΑΕ και τον ΛΑΓΗΕ, η ΔΕΗ απείλησε να μην πληρώσει την υπέρογκη χρέωση η οποία υπολογίζεται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Για το τέταρτο τρίμηνο του 2016, με βάση τους αρχικούς υπολογισμούς η χρέωση των προμηθευτών ήταν 34 εκατ. ευρώ και από το ποσό αυτό το μεγαλύτερο μέρος αντιστοιχούσε στη ΔΕΗ, επιβαρύνοντας τα αποτελέσματα της κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ.
Εφόσον, λοιπόν. η χρέωση έφθασε τα 64 εκατ. ευρώ η επιβάρυνση της ΔΕΗ είναι της τάξης των 60 εκατ. ευρώ.  
Αυτό οδήγησε στην αναδρομική επιβολή του πλαφόν των 40 ευρώ ανά MWh από τις αρχές Ιανουαρίου και για διάστημα τριών μηνών.
Πάντως η αγορά θεωρεί ότι και το πλαφόν είναι υψηλό, αν και επί του παρόντος τηρεί στάση αναμονής εν όψει της εισήγησης του ΛΑΓΗΕ.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης