Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Granite Investment Advisors: Έρχεται άνοδος 15% στη Wall Street λόγω εταιρικών κερδών

Granite Investment Advisors: Έρχεται άνοδος 15% στη Wall Street λόγω εταιρικών κερδών
Οι επιχειρήσεις της Wall Street απέδωσαν πολύ καλύτερα από ότι αναμενόταν, καταγράφοντας σημαντική κερδοφορία και αύξηση εσόδων
Τη διατήρηση του ράλι στη Wall Street προβλέπει η Granite Investment Advisors, λόγω των ισχυρών εταιρικών κερδών.
«Βρισκόμαστε σε μια αγορά η οποία είχε καταληφθεί από τον φόβο στα τέλη του 2018, ότι η εταιρική κερδοφορία θα υποχωρούσε σημαντικά», σημειώνει ο Timothy Lesko της Granite Investment Advisors, μιλώντας στο CNBC.
Όπως εξήγησε, οι επιχειρήσεις απέδωσαν πολύ καλύτερα από ότι αναμενόταν, καταγράφοντας σημαντική κερδοφορία και αύξηση εσόδων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ο «χώρος» για να συνεχιστεί η άνοδος κατά 10%-15%, εν μέσω ενός πολύ ευνοϊκού περιβάλλοντος επιτοκίων.
Υπενθυμίζεται ότι τη Μ. Τετάρτη οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ, λόγω της ισχυρής εταιρικής κερδοφορίας στο α΄τρίμηνο του 2019.
Προειδοποίησε ωστόσο, ότι η αγορά μπορεί να φανεί ευάλωτη σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες έχουν ήδη αποτιμηθεί.
Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα σχεδόν 130 εταιρείες του δείκτη S&P 500.
Από αυτές, το 78% έχει εμφανίσει κέρδη καλύτερα των προσδοκιών, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.
Οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς τα καλύτερα από τα αναμενόμενα μεγέθη από ορισμένες μεγάλες εταιρείες, όπως οι United Technologies, Coca-Cola και Twitter, βοήθησαν τους Nasdaq και S&P 500 να κλείσουν σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Τα νέα αυτά ιστορικά υψηλά ήρθαν σε λιγότερο από έξι μήνες μετά τις μαζικές απώλειες του Δεκεμβρίου, που είχαν οδηγήσει τη Wall στο να καταγράψει τη χειρότερη χρονιά από τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Ωστόσο, η δέσμευση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) ότι θα «παγώσει» τις αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά και η επίτευξη προόδου στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, έχουν πυροδοτήσει ένα ράλι στις μετοχές από την αρχή του 2019.
Ώθηση στην αγορά είχε προσφέρει τις προηγούμενες ημέρες και η άνοδος των τιμών του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών, που ακολούθησε την απόφαση Trump να άρει τις εξαιρέσεις για τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν.

Τι πυροδοτεί το ράλι;

Τα νέα ιστορικά υψηλά που καταγράφηκαν εσχάτως στη Wall Street αποδεικνύουν ότι η bull market ακόμη ζει και… βασιλεύει.
Οι επενδυτές δείχνουν να αδιαφορούν για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και της εταιρικής κερδοφορίας, αλλά και για τον εμπορικό πόλεμο που συνεχίζεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.
Ο S&P 500 ανήλθε σε νέα ιστορικά υψηλά την περασμένη εβδομάδα, «ανεβάζοντας» τα κέρδη του από την αρχή του έτους στο +17% -το καλύτερο ξεκίνημα έτους από το 1987- μπερδεύοντας εκείνους που προέβλεπαν ότι το 2019 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τις μετοχές.
Εξάλλου, ο φόβος της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και της επιδείνωσης των εταιρικών θεμελιωδών μεγεθών είχαν πυροδοτήσει την κατάρρευση της χρηματιστηριακής αγοράς τον Δεκέμβριο.
Υπάρχει ένας ξεκάθαρος λόγος για αυτή την στροφή.
Το ράλι ξεκίνησε μετά την υπόσχεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) ότι δεν θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, ώστε να μην ρισκάρει μια διολίσθηση της οικονομίας σε ύφεση.
Μια τέτοια «χαλαρή» νομισματική πολιτική προσφέρει ένα… χέρι βοήθειας στην οικονομία και περιορίζει τις αποδόσεις των ομολόγων, που αποτελούν την κύρια επενδυτική εναλλακτική λύση στις μετοχές.
Οι δύο αυτές εξελίξεις ωθούν υψηλότερα τις μετοχές.
«Το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζετε ως επενδυτής φέτος είναι το κατά πόσον η νομισματική πολιτική θα είναι χαλαρή ή όχι», δήλωσε ο Michael Arone της State Street Global Advisors.
«Είναι πραγματικά μια σημαντική υποστήριξη για την αγορά», πρόσθεσε ο ίδιος.
Αυτή η στήριξη έχει «αγγίξει» σχεδόν κάθε γωνιά της αγοράς.
Οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, οι «ευαίσθητες» στην οικονομία κυκλικές μετοχές, οι δοκιμασμένες στον χρόνο βιομηχανίες, οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν ενισχυθεί όλοι.
Ο δείκτης Nasdaq, που επικεντρώνεται στην τεχνολογία, ανήλθε επίσης σε επίπεδα ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.
Αυτά τα κέρδη βοήθησαν εν μέρει τον S&P 500 να ανακάμψει από τη «βουτιά» 9% του Δεκεμβρίου.
Έχουν, επίσης, συμβάλει στο να μην προκαλεί αρνητική έκπληξη η επιβράδυνση στα εταιρικά κέρδη.
Η αύξηση των εταιρικών κερδών αναμένεται να κατεβάσει ταχύτητα, μετά από μια αύξηση κατά 22% το 2018, που οφειλόταν κυρίως στη μεγάλη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή.
«Δεν ήταν βιώσιμη», δήλωσε ο Arone αναφορικά με την αύξηση των κερδών του περασμένου έτους.
Οι αναλυτές της Wall Street αναμένουν τώρα ότι τα κέρδη για το σύνολο του έτους θα αυξηθούν μόλις κατά 4% σε σχέση με το 2018.
Φυσικά, με την παγκόσμια οικονομία να επιβραδύνεται, οι εταιρείες ενδέχεται να δυσκολευτούν περισσότερο για να αντιμετωπίσουν το εμπόδιο των χαμηλότερων κερδών.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβραδυνθεί στο 2,4% φέτος, από 3% το 2018.
Ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης του περασμένου έτους πυροδοτήθηκε επίσης από τις φορολογικές περικοπές, καθώς και από την αύξηση των ομοσπονδιακών δαπανών.
Ενώ η οικονομία παραμένει υγιής, τα οφέλη και από τις δύο αυτές εξελίξεις εξασθενούν.
Την ίδια στιγμή, η παγκόσμια οικονομία κατεβάζει επίσης ταχύτητα, κυρίως εξαιτίας της συνεχιζόμενης εμπορικής διαμάχης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.
Στις 9 Απριλίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, για τρίτη φορά από τον Οκτώβριο, επικαλούμενο τις εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Ωστόσο, οι επενδυτές δείχνουν πιο αισιόδοξοι, με πολλούς να βλέπουν την απουσία νέων δασμών ως μια ένδειξη ότι οι δυο χώρες τελικά θα καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία.
«Φαίνεται ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα θέλουν να σημειώσουν μια νίκη σε αυτό το θέμα», δήλωσε η Kate Moore της BlackRock.
Ενώ οι ηπιότερες οικονομικές συνθήκες του τρέχοντος έτους επιβεβαιώνουν τις χαμηλότερες προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη, ενισχύουν επίσης τις προσδοκίες ότι η Fed θα αποφύγει να αυξήσει τα επιτόκια στο άμεσο μέλλον.
Οι αναλυτές αμφισβητούν, ωστόσο, ότι οι τρέχουσες «χαλαρές» νομισματικές πολιτικές θα είναι αρκετές για να διατηρήσουν τις μετοχές υψηλότερα.
«Είναι δύσκολο να δούμε την αγορά να ανεβαίνει πάρα πολύ», δήλωσε ο Roger Aliaga-Díaz, επικεφαλής οικονομολόγος της Vanguard.
«Από μια θεμελιώδη άποψη, είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί», πρόσθεσε.
Αν ο S&P 500 συνεχίσει να ανεβαίνει με τον ρυθμό που το έκανε στο πρώτο τρίμηνο, θα μπορούσε να σημειώσει άνοδο άνω του 50% φέτος.
Αυτό θα καθιστούσε το 2019 το καλύτερο έτος στη σύγχρονη ιστορία της χρηματιστηριακής αγοράς, μετά την άνοδο 45% που καταγράφηκε το 1954.
Επομένως, δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι ο ρυθμός των κερδών αρχίζει να επιβραδύνεται και ότι οι πρόσφατες «χλιαρές» αποδόσεις θα μπορούσαν να είναι μια προεπισκόπηση του τι πρέπει να αναμένουν οι επενδυτές για το υπόλοιπο του έτους, δήλωσε η Lori Calvasina της RBC Capital Markets.

Οι επαναγορές ιδίων μετοχών στην Wall Street έφθασαν τα 5,5 τρισεκ. δολάρια τα τελευταία 10 χρόνια ή 27 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδος

Η αιτία του ράλι στην Wall Street είναι οι επαναγορές μετοχών (buybacks).
Μόνο τα τελευταία 10 χρόνια έχουν επενδυθεί σε επαναγορές μετοχών άνω των 5,5 τρισεκ. δολαρίων που αντιστοιχεί σε 27 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδος.
Οι εταιρίες διέθεσαν ρευστότητα 5,5 τρισεκ. δολαρίων για να στηρίξουν τις μετοχές τους στην Wall Street.
Κατά την Goldman Sachs εάν το Κογκρέσο έθετε περιορισμούς στις επαναγορές μετοχών (δραστηριότητα παράνομη μέχρι το 1982) τότε το ράλι στην Wall θα τελείωνε βίαια.
Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα κεφάλαια που απελευθερώθηκαν από τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις του Trump και τον επαναπατρισμό κεφαλαίων δεν κατευθύνθηκαν στην πραγματική οικονομία και σε επενδύσεις στις ΗΠΑ αλλά σε επαναγορές ιδίων μετοχών.
Με βάση την Goldman Sachs εδώ και δεκαετίες οι αμερικανικές εταιρείες επέστρεφαν μετρητά στους μετόχους σχεδόν αποκλειστικά με μερίσματα και από το 1880 ως το 1980 ο μέσος όρος της απόδοσης των μερισμάτων ήταν 78% των κερδών (οι εταιρείες είχαν επίσης τη δυνατότητα να επαναγοράσουν μετοχές μέσω προσφορών για αγορά ένα ορισμένο ποσό μετοχών σε προκαθορισμένη τιμή και χρόνο, ωστόσο να μην επηρεάζεται η χρηματιστηριακή τιμή).
Στη συνέχεια, όλα άλλαξαν το 1982 με το πέρασμα του κανόνα 10b-18, που παρείχε στις εταιρείες νομική φόρμουλα ώστε οι επαναγορές μετοχών να μην θεωρούνται χειραγώγηση της αγοράς.
Εν ολίγοις, οι επαναγορές μετοχών ήταν παράνομες μέχρι το 1982 για έναν λόγο καθώς θεωρούνταν χειραγώγηση της αγοράς.
Πλέον οι αποδόσεις των μετοχών και των μερισμάτων ανέρχονται στο 90% των σωρευτικών κερδών του S & P 500 την περίοδο 2002-2018.
Για το 2019 η Goldman προβλέπει ότι οι εταιρείες στην Wall Street θα ξοδέψουν 940 δισεκ. δολάρια σε επαναγορές μετοχών από 1,1 τρισεκ. δολάρια το 2018.
Από την οικονομική κρίση του 2008, οι εταιρείες του S & P 500 έχουν επαναγοράσει περίπου 5,5 τρισεκ. δολάρια από τις δικές τους μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% της σημερινής κεφαλαιοποίησης στο χρηματιστήριο.
Η Goldman Sachs πάντως είναι αισιόδοξη και για το 2019 για την πορεία της Wall Street.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης