Επιχειρήσεις

Μάχη για την εξαγορά της Anadarko - Η Occidental προσφέρει 57 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας την Chevron

Μάχη για την εξαγορά της Anadarko - Η Occidental προσφέρει 57 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας την  Chevron
Η συμφωνία θα διπλασιάσει την παραγωγή της Οccidental σε 1,4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου ημερησίως
Η εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, Occidental Petroleum Corp, ξεκίνησε την μάχη εξαγοράς για μια μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία, προσφέροντας 38 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 57 δισεκατομμύρια δολάρια συμπεριλαμβανομένου  του χρέους, για την Anadarko Petroleum Corp.  ξεπερνώντας την προσφορά της Chevron Corp.
Η Chevron προσέφερε 33 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 50 δισεκατομμύρια δολάρια συμπεριλαμβανομένου χρέους. Και οι δύο θέλουν τα τεράστια αποθέματα σχιστολιθικών κοιτασμάτων χαμηλού κόστους που έχει στην κατοχή της η Anadarko στις  ΗΠΑ.
Η προσφορά  των 76 δολαρίων ανά μετοχή της Occidental ακολούθησε δύο προηγούμενες προτάσεις. Οι μετοχές της Anadarko σημείωσαν άνοδο 12% στις απογευματινές συναλλαγές, φθάνοντας στα 71,74 δολάρια, αρκετά πάνω από τα 65 δολάρια ανά μετοχή που προσέφερε η Chevron. Οι μετοχές της Occidental (OXY ) υποχώρησαν 2,3% στα $ 60,90.
Η Anadarko επιβεβαίωσε αργά την Τετάρτη 24/4/2019 το βράδυ την προσφορά της Occidental.
Η Occidental ανακοίνωσε ότι ενίσχυσε το μερίδιο της προσφοράς της στο 50%. Η Chevron προσέφερε 25% μετρητά και 75% μετοχές.
Η συμφωνία θα προσθέσει σχεδόν ένα τέταρτο εκατομμυρίων στρεμμάτων στις εκμεταλλεύσεις της Occidental στην κερδοφόρα λεκάνη σχιστόλιθου Permian και θα διπλασιάσει την παραγωγή της σε 1,4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου ημερησίως.
"Είμαστε πολύ σίγουροι. Η πρότασή μας είναι τόσο ισχυρή, είναι σίγουρα ανώτερη και τώρα γνωρίζουμε την αξία που μπορούμε να γνωστοποιήσουμε στους μετόχους ", δήλωσε σε συνέντευξή του η Vicki Hollub, διευθύνων σύμβουλος της Occidental.
Επεσήμανε ότι η συμφωνία θα ενισχύσει τις ταμειακές ροές και θα επιτρέψει στην Occidental να αυξήσει το μέρισμα της με την πάροδο του χρόνου.
Ωστόσο, η Occidental έχει χάσει το 7% της αξίας της, καθώς αποκάλυψε το ενδιαφέρον της για την Anadarko ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει  τη διαφωνίας μετόχων της για τη συμφωνία.
"Δεν πιστεύουμε ότι ένας πόλεμος προσφοράς με την Chevronείναι προς το συμφέρον των μετόχων της OXY", ανέφεραν οι αναλυτές της KeyBanc Capital Markets.
Η Occidental "κινείται εναντίον κολοσσού, τέσσερις φορές το μέγεθος του" και Chevron είναι πιθανό να κερδίσει, δήλωσε ο Pavel Molchanov της Raymond James, προσθέτοντας ότι "αυτή είναι μια εξαιρετικά ρευστή κατάσταση."
Μια συνδυασμένη εταιρεία Occidental και Anadarko θα είναι ένας "μακροπρόθεσμος ηγέτης στην Permian ", δήλωσε ο Hollub, σημειώνοντας ότι τα περιουσιακά στοιχεία σχιστόλιθου της Anadarko στη λεκάνη της Permian και στο Κολοράντο είναι πιο ελκυστικά για το Oxy.
"Η αξία είναι στο σχιστόλιθο", δήλωσε η Hollub, ο οποίος έτρεξε τις εργασίες  της Occidental  στην Permian πριν γίνει CEO το 2016.
"Είναι πολύ προσεκτικός και πειθαρχημένος ως αγοραστής", δήλωσε ο Brian Kessens, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο Tortoise Capital, που κατέχει μετοχές σε μια επιχείρηση αγωγών της Anadarko και της Chevron. "Δεν αποφάσισαν μόνο να υποβάλουν προσφορά για την Anadarko τις τελευταίες δύο εβδομάδες."
Η Occidental πρέπει να επιτύχει ισχυρή ανάπτυξη ή θα μπορούσε να γίνει η ίδια  στόχος εξαγοράς, δήλωσε παράγοντας της αγοράς. Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια πετρελαϊκά περιουσιακά στοιχεία στην αμερικανική αγορά.
Η τελευταία προσφορά της Occidental θα μπορούσε να πιέσει την Chevron να αναθεωρήσει την προσφορά της, ανέφεραν οι αναλυτές. Οιμετοχές της μειώθηκαν κατά 2,6% στα 118,82 δολάρια.
Η προσφορά της Occidental απαιτεί ψήφους των μετόχων και στις δύο εταιρείες. Η Anadarko θα πρέπει να καταβάλει στην Chevron ένα τέλος διάλυσης  της συμφωνίας ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων αν το συμβούλιο της επιλέξει την προσφορά της Occidental.
"Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Anadarko συμφώνησε να πληρώσει μια αμοιβή διάλυσης ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, αντιπροσωπεύοντας περίπου $ 2 ανά μετοχή, χωρίς καν να πάρει το τηλέφωνο για να μας μιλήσει αφού κάναμε δύο προτάσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 8ης Απριλίου", έγραψε η Hollub σε  επιστολή προς το διοικητικό συμβούλιο της Anadarko την Τετάρτη.
Οι αναλυτές δήλωσαν ότι αναμένουν περαιτέρω ενοποίηση της βιομηχανίας. Οι μικροί παραγωγοί πετρελαίου επέστρεψαν τον τομέα μέσω της προόδου των οριζόντιων γεώτρησης και κλασμάτωσης, αλλά οι τιμές των μετοχών τους εξασθενούν καθώς οι επενδυτές πιέζουν για υψηλότερες αποδόσεις.
Η  Permian παράγει περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και αναμένεται να φτάσει τα 5,4 εκατομμύρια bpd έως το 2023, σύμφωνα με την IHS Markit, περισσότερο από τη συνολική παραγωγή οποιασδήποτε άλλης χώρας του ΟΠΕΚ εκτός της Σαουδικής Αραβίας.
Η Occidental προσέφερε 38 δολάρια σε μετρητά και 0.6094 μετοχές της για κάθε μετοχή της Anadarko. Αποτελεί μια πριμοδότηση 19% στην τιμή κλεισίματος της Anadarko την Τρίτη και 62% στην τιμή κλεισίματος στις 11 Απριλίου, ημέρα πριν από την προσφορά της Chevron.
Σύμφωνα με την προσφορά της Chevron, οι μέτοχοι της Anadarko θα λάβουν 0.3869 μετοχές της Chevron και 16,25 δολάρια σε μετρητά για κάθε μετοχή της Anadarko.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης