Περιβάλλον

Πλαστικά μιας χρήσης: Ο σιωπηλός δολοφόνος του πλανήτη

Πλαστικά μιας χρήσης: Ο σιωπηλός δολοφόνος του πλανήτη
Μεγάλοι όμιλοι, όπως αυτός της Cosmote, έχουν αποφασίσει να ανοίξουν τον δρόμο προς την zero plastic εποχή, λαμβάνοντας μια σειρά από μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση
Τι κοινό έχουν οι ακτές της Ανταρκτικής και η Τάφρος των Μαριανών, το βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη;
Ότι αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες για το γεγονός ότι η ρύπανση από τα πλαστικά μίας χρήσης «αγγίζει» πλέον και τις πιο παρθένες περιοχές της υφηλίου, επιβεβαιώνοντας τους ειδικούς που υποστηρίζουν πως η πλαστική ρύπανση είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα τον 21ο αιώνα.
Έτσι, τον περασμένο Μάιο, έκανε κυριολεκτικά τον γύρο του κόσμου η είδηση ότι επιστήμονες εντόπισαν μία πλαστική σακούλα στο χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας του φλοιού της Γης, το οποίο βρίσκεται στα 10.971 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Μία είδηση που μόλις ένα μήνα αργότερα διαδέχθηκε μία εξίσου ζοφερή ανακάλυψη, καθώς έρευνα σε 17 δείγματα νερού που ελήφθησαν ανοιχτά της χερσονήσου της Ανταρκτικής, «έδειξε» πως σε εννέα από αυτά υπήρχαν σημαντικές ποσότητες μικροσκοπικών υπολειμμάτων από διάφορα πλαστικά προϊόντα.
Αν ο πλανήτης μας κυριολεκτικά «πνίγεται» στα πλαστικά, ένας σημαντικός λόγος είναι ο «εθισμός» των σύγχρονων κοινωνιών στα πλαστικά μίας χρήσης – αφού για παράδειγμα κάθε λεπτό πωλούνται παγκοσμίως ένα εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια νερού, ενώ κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 5 τρισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες.
Ακόμη χειρότερα, από όλα αυτά τα αντικείμενα, ένα ελάχιστο ποσοστό (γύρω στο 9,5%) ανακυκλώνεται, με τα υπόλοιπα είτε να καίγονται, είτε να οδηγούνται σε χωματερές, είτε να καταλήγουν ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον και, μέσω των ποταμών, ένα μεγάλο μέρος τους τελικά να φτάνει στις θάλασσες και τους ωκεανούς. 
 
78

«Επιστροφή» στο πιάτο μας

Εκεί, το πλαστικό θα «επιβιώσει» έως και για 450 χρόνια, ξεκινώντας να διασπάται σε ολοένα μικρότερα κομμάτια, μέχρι να αποκτήσει τη μορφή αόρατων μικροσκοπικών ινών, με διάμετρο μικρότερη των πέντε χιλιοστών.
Αυτά τα σωματίδια, που είναι γνωστά ως «μικροπλαστικά», καταναλώνονται από τα ψάρια και τους άλλους θαλάσσιους οργανισμούς, με αποτέλεσμα να εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και να επιστρέφουν στους ανθρώπους, αλλά αυτή τη φορά στα πιάτα και τελικά τον οργανισμό τους.
Με δεδομένο ότι μεγάλος αποδέκτης της πλαστικής ρύπανσης είναι τελικά οι θάλασσες, το πρόβλημα είναι οξύτερο σε νησιωτικές χώρες, όπως η Ελλάδα.
Κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι «χτυπάει κόκκινο» η πυκνότητα απορριμμάτων στον θαλάσσιο πυθμένα της χώρας μας, ξεκινώντας από τα 500 απορρίμματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στο Ιόνιο, και φτάνοντας ακόμη και τα 3.500 απορρίμματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στον Σαρωνικό Κόλπο. Το 50% των απορριμμάτων αυτών, που βρίσκουμε στις ελληνικές θάλασσες, είναι πλαστικές σακούλες, πλαστικά μπουκάλια νερού και κουτιά αλουμινίου.
Τα παραπάνω εξηγούν γιατί, παρόλο που το Ευρωκοινοβούλιο έχει εγκρίνει νόμο για οριστική απαγόρευση μίας μεγάλης σειράς πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2021, είναι απαραίτητο καθένας μας να ευαισθητοποιηθεί άμεσα και να αναλάβει δράση από τώρα, σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο.
Εξηγούν επίσης γιατί μεγάλες επιχειρήσεις όπως ο Όμιλος ΟΤΕ, που βρίσκονται πάντοτε στην «πρώτη γραμμή» της προστασίας του περιβάλλοντος, έχουν ήδη αποφασίσει να ανοίξουν τον δρόμο προς την plastic free εποχή. 

Πρωτοβουλίες από την Cosmote

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος OTE έθεσε για το 2019 έναν νέο, σημαντικό στόχο: Τη δραστική μείωση των πλαστικών μίας χρήσης.
Έτσι, για τη φετινή χρονιά, ο Όμιλος σκοπεύει:

•             Να μειώσει τα πλαστικά μπουκάλια κατά 50%
•             Να καταργήσει τα πλαστικά ποτήρια σε κυλικεία και εστιατόρια
•             Να καταργήσει τη διάθεση πλαστικής σακούλας στα καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ μέχρι το τέλος του 2019.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών έχει ήδη αναπτυχθεί μία δέσμη δράσεων, που περιλαμβάνει ενδεικτικά τα εξής:

•             Κατάργηση πλαστικών ποτηριών μίας χρήσης στα κτίρια γραφείων του Ομίλου (κυλικεία – εστιατόρια) και αντικατάσταση αυτών με γυάλινα ή κεραμικά σκεύη
•             Χρήση σκευών πολλαπλών χρήσεων για take away ροφήματα (bring your own cup)
•             Αντικατάσταση της διάθεσης πλαστικών συσκευασιών νερού – αναψυκτικών με αντίστοιχες γυάλινες ή αλουμινίου
•             Τοποθέτηση ψυκτών για τη διάθεση πόσιμου νερού
•             Κατάργηση της πλαστικής σακούλας στα κυλικεία – εστιατόρια των κτιρίων γραφείων του Ομίλου
•             Σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας στα καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ μέχρι το τέλος του 2019.

Για τα πλαστικά μίας χρήσης που δεν γίνεται ακόμη να «αποφευχθούν», οι εργαζόμενοι του Ομίλου Cosmote θα συνεχίσουν να τα απορρίπτουν στο ολοκληρωμένο σύστημα Ανακύκλωσης που λειτουργεί στα κτίρια γραφείων από το 2013.
Ο τηλεπικοινωνιακός Όμιλος δηλώνει αισιόδοξος ότι οι φιλόδοξοι στόχοι του για τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης θα επιτευχθούν, καθώς όλες οι δράσεις έχουν πλαισιωθεί από τους εργαζόμενους, με αφοσίωση και ενθουσιασμό, συμβάλλοντας από την πλευρά του στο να έρθει ακόμη πιο κοντά η plastic free era σε παγκόσμιο επίπεδο, για την προστασία τόσο του περιβάλλοντος όσο και της ίδιας της υγείας μας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης