Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Με ρήτρα επιστροφής του 30% του τιμήματος αν δεν υπάρξουν έγκαιρα λιγνιτικά ΑΔΙ το νέο SPA

Με ρήτρα επιστροφής του 30% του τιμήματος αν δεν υπάρξουν έγκαιρα λιγνιτικά ΑΔΙ το νέο SPA

Στα 242,7 εκατ. ευρώ η νέα αποτίμηση για τις μονάδες Μελίτης και Μεγαλόπολης

Επιστροφή χρημάτων στους αγοραστές των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, στην περίπτωση που ο Μόνιμος Μηχανισμός Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος δεν πάρει έγκαιρα το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες, περιλαμβάνει η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών (SPA) για τον διαγωνισμό των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Έτσι, σύμφωνα με το SPA, το οποίο ενέκρινε χθες το Δ.Σ. της επιχείρησης, αν ο Μηχανισμός δεν εγκριθεί από την Κομισιόν εντός εννέα μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, τότε οι νέοι ιδιοκτήτες θα λάβουν ποσό ίσο με το 30% των τιμημάτων που κατέβαλαν για τις μονάδες.
Οι τυχόν αποζημιώσεις από τον Μηχανισμό δεν έχουν ληφθεί υπόψη ούτε στη νέα αποτίμηση των ΑΗΣ Μελίτης και Μεγαλόπολης, η οποία περιλαμβάνεται στις διακοπτόμενες δραστηριότητες των οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης 2018, που δημοσίευσε χθες η ΔΕΗ.
Η νέα αποτίμηση προσδιορίζει στα 242,7 εκατ. ευρώ την αξία της συμμετοχής της ΔΕΗ στις δύο αντίστοιχες θυγατρικές εταιρείες, ένα ποσό αρκετά χαμηλότερο από τα 671 εκατ. ευρώ, στα οποία είχε αποτιμηθεί η λογιστική τους αξία κατά τη διαδικασία της απόσχισης.
Όσον αφορά τη διορία έγκρισης του Μηχανισμού στο SPA, όπως όλα δείχνουν η ένταξή της στο κείμενο έγινε με σκοπό να προϋπολογίσουν οι υποψήφιοι επενδυτές στις προσφορές τους τις αποζημιώσεις που θα μπορούν να διεκδικήσουν για «Δικαιώματα Αξιοπιστίας», και μάλιστα από τις αρχές της επόμενης χρονιάς.
Έτσι, η πιθανή επιστροφή του 30% λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας, αν η ελληνική πρόταση εγκριθεί από τις Βρυξέλλες αρκετά αργότερα ή, ακόμη χειρότερα, αν μπλοκάρει επ’ αόριστον για οποιονδήποτε λόγο η εφαρμογή της.

Κανένας επιμερισμός ρίσκου

Παράλληλα, στο SPA υπάρχει πρόβλεψη και για το ενδεχόμενο η τελική εκδοχή του Μηχανισμού να μην προβλέπει για τις υφιστάμενες μονάδες μέγιστη αποζημίωση 40.000 ευρώ ανά MW και έτος, όπως ισχύει στο σχέδιο του ΥΠΕΝ που τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση.
Επομένως, αν αναθεωρηθεί προς τα κάτω το ανώτατο όριο των σχετικών δημοπρασιών, τότε και πάλι θα επιστραφεί στους αγοραστές ένα μέρος των καταβληθέντων τιμημάτων, αφαιρώντας τη διαφορά που θα προκύψει από τη μείωση του πλαφόν.
Όπως ήταν αναμενόμενο, από τη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών απουσιάζει η πρόβλεψη ενός μηχανισμού αντιστάθμισης ρίσκου.
Κάτι που εξάλλου προοιωνιζόταν η αντίρρηση της Κομισιόν να συμπεριληφθεί στην τροπολογία του ΥΠΕΝ για την επανεκκίνηση της διαδικασίας, μία ρήτρα επιμερισμού με τη ΔΕΗ τυχόν ζημιών που θα παρουσίαζαν οι μονάδες για την πρώτη χρονική περίοδο λειτουργίας υπό τη νέα ιδιοκτησία.
Παράλληλα, στο SPA περιλαμβάνεται σύμβαση τροφοδοσίας της Μελίτης από τοπικό ορυχείο της ΔΕΗ, η ενεργοποίηση της οποίας θα βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του αγοραστή.
Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην πρόσφατη συμφωνία με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του λιγνιτωρυχείου της Αχλάδας, χάρις στην οποία το κόστος τροφοδοσίας μειώνεται στα 16,5 ευρώ ανά τόνο για την πενταετία 2020 - 2024, από 23,5 ευρώ που κινείται σήμερα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης