Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα μέτρα Παναγιωτάκη για την διάσωση της ΔΕΗ μετά τις ζημίες μαμούθ

Τα μέτρα Παναγιωτάκη για την διάσωση της ΔΕΗ μετά τις ζημίες μαμούθ

Σκέψεις για τιτλοποίηση οφειλών, αύξηση τιμολογίων και αναδιάρθρωση με μείωση του προσωπικού της επιχείρησης  

Η εφαρμογή ενός επιχειρησιακού σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ, που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης αφού για το 2018 κατέγραψε ζημίες μετά από φόρους ύψους 903,8 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών κερδών 237,7 εκατ. ευρώ το 2017, αποτελεί αδήριτη ανάγκη την οποία παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφέστατα και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης κατά το σχολιασμό των οικονομικών αποτελεσμάτων του προηγουμένου έτους.       
Ο κ. Παναγιωτάκης που εδώ και περίπου ένα χρόνο, παρά το γεγονός ότι βλέπει την καταιγίδα να έρχεται, κρατάει παγωμένο το επιχειρησιακό σχέδιο διάσωσης της επιχείρησης που ο ίδιος ανέθεσε στην McΚinsey, παρακολουθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να απορρίπτει τις προτάσεις του για αυξήσεις τιμολογίων ή τα αιτήματά του για επιστροφή οφειλών του δημοσίου, ενώ αποδέχθηκε πολιτικές παρεμβάσεις της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΕΝ για μη αποκοπή της ηλεκτροδότησης των οφειλετών που είχαν ως αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα να φθάσουν σχεδόν τα 3 δις ευρώ.
Χθες ωστόσο (23/4) άφησε ορθάνοιχτα όλα τα ενδεχόμενα.
Κατ’ αρχήν μίλησε για την προοπτική τιτλοποίησης των οφειλών προς τη ΔΕΗ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων, ενώ περιέγραψε εμμέσως πλην σαφώς σχέδιο αναδιάρθρωσης με μείωση του προσωπικού.
Δήλωσε δε ότι πρέπει να σταματήσουν οι παρεμβάσεις του δημοσίου προς τη ΔΕΗ και ζήτησε να της επιστραφούν χρήματα από παλαιότερα ΥΚΩ, αλλά και από το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ.

Ωρολογιακή βόμβα

Όλο το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ περιγράφεται κάτω από τις γραμμές της χθεσινής δήλωσης Παναγιωτάκη, αν και είναι μάλλον αμφίβολο ότι θα εφαρμοστεί από τη σημερινή κυβέρνηση.
Όλα δείχνουν ότι η υπόθεση ΔΕΗ είναι η ωρολογιακή βόμβα που θα περάσει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης ακόμη και εάν η σημερινή εξαντλήσει τα Συνταγματικά όρια διενέργειας των εκλογών.
Το πιο χαρακτηριστικό απ’ όσα είπε ο κ. Παναγιωτάκης, ο οποίος ως γνωστόν είχε ζητήσει αύξηση τιμολογίων που απερρίφθη από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και αναγκάστηκε να μειώσει την έκπτωση συνέπειας που παρέχει στους «καλούς» πελάτες ριψοκινδυνεύοντας περεταίρω απώλειες μεριδίου κυρίως στο κομμάτι των συνεπών καταναλωτών, είναι ότι «η ΔΕΗ εξάντλησε όλα τα περιθώρια για να μη μετακυλίσει τις επιπτώσεις» από διάφορα μέτρα όπως τα ΝΟΜΕ και η αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων CO2, στους καταναλωτές.       
Ο κ. Παναγιωτάκης περιέγραψε μια σειρά από προσδοκίες που εφόσον υλοποιηθούν θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, όμως δεν θα λύσουν τα δομικά προβλήματα.
Έτσι αναμένει επιστροφή 100 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ, προσδοκά μείωση των ποσοτήτων ΝΟΜΕ λόγω της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων και θετική επίπτωση από τον τερματισμό της κάλυψης των ελλειμμάτων του ΕΛΑΠΕ και την μείωση της έκπτωσης συνέπειας.
Επίσης προσδοκά την έγκριση από την Κομισιόν των λιγνιτικών ΑΔΙ που θα αποτελέσουν μεν ένα έσοδο για τη ΔΕΗ σε ότι αφορά την παραγωγή θα επιβαρύνουν όμως τη δραστηριότητα της στην προμήθεια.
Πέραν των παρεμβάσεων αυτών, η υλοποίηση των οποίων εναπόκειται σε μια σειρά παραγόντων εκτός ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης προανήγγειλε επισήμως δράσεις για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας και συγκριμένα τιτλοποίηση μέρους του χαρτοφυλακίου των οφειλών, η οποία όπως είπε είναι σε εξέλιξη με την βοήθεια χρηματοοικονομικών συμβούλων.

Διεκδίκηση των ΥΚΩ

Επίσης, η επιχείρηση διεκδικεί την αποζημίωσή της για την παροχή Υπηρεσιών κοινής Ωφέλειας παρελθόντων ετών.
Πρόκειται για περίπου 300 εκατ. ευρώ που είχαν διεκδικηθεί από τη ΔΕΗ και απορριφθεί από την ΡΑΕ, η οποία πλέον φαίνεται να αναθεωρεί τη στάση της.
Αν και το συγκεκριμένο ζήτημα θα αντιμετωπιστεί όπως και στο παρελθόν με την καταβολή των ΥΚΩ από τον κρατικό προϋπολογισμό κάτι που επίσης σημαίνει ότι θα κληθεί να το διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση.
Ο κ. Παναγιωτάκης καλεί την πολιτεία να παραμερίσει κάθε είδους αγκυλώσεις που επιβαρύνουν τη ΔΕΗ και εμμέσως πλην σαφώς ζητεί την απελευθέρωση της εταιρίας για την ανάληψη των αναγκαίων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
Και γίνεται ακόμη σαφέστερος όταν αναφέρει: «Επιβάλλεται η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που περιορίζει ασφυκτικά την επιχειρηματική της δραστηριότητα, με πρωταρχικό το ζήτημα του συστήματος των προσλήψεων. Ευέλικτο σύστημα προσλήψεων θα επιτρέψει την εφαρμογή συγκεκριμένων προγραμμάτων, με τα οποία θα υπάρξει δραστική μείωση του κόστους και θα ανανεωθεί και θα αναβαθμιστεί ουσιαστικά το ανθρώπινο δυναμικό».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης