Ενέργεια

Νορβηγία: Deal 1,2 δισ. ευρώ της Partners Group για την εξαγορά της CapeOmega

Νορβηγία: Deal 1,2 δισ. ευρώ της Partners Group για την εξαγορά της CapeOmega

Η HitecVision πωλεί το CapeOmega μετά τη συμφωνία Solveig Gas - Η CapeOmega  είναι εταίρος στην Gassled η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο υπεράκτιων αγωγών φυσικού αερίου στον κόσμο

Η ελβετική Partners Group, συμφώνησε με την HitecVision να αγοράσει την CapeOmega, εταίρο στο νορβηγικό αγωγό Gassled, για 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ ανακοίνωσαν  οι δύο εταιρείες την Τρίτη 23/4/2019.
Η συμφωνία θα μειώσει το μερίδιο της HitecVision στο Gassled στο 25,6% από 41,9%, λαμβάνοντας υπόψη την συμφωνία με το άλλο εταίρο της Gassled,  την Solveig Gas, νωρίτερα αυτό το μήνα.
Η συμφωνία χρειάζεται έγκριση από το νορβηγικό Υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας (MPE), το οποίο έχει καθορίσει όριο ιδιοκτησίας για εταιρείες που κατέχουν συμμετοχές σε μεγάλες κοινοπραξίες υποδομών φυσικού αερίου.
Η Gassled διαθέτει το μεγαλύτερο σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου στον κόσμο και συμβάλλει στην κάλυψη περίπου του ενός τετάρτου της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου.
"Το MPE ενημέρωσε όλες τις εταιρείες ότι δεν μπορούν να περιμένουν έγκριση από το MPE, εφόσον το μερίδιο ιδιοκτησίας τους υπερβαίνει το 1/3 στις κοινές επιχειρήσεις ζωτικής σημασίας υποδομών φυσικού αερίου", ανέφερε το υπουργείο σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στο Reuters.
"Οι συμφωνίες της HitecVision για την απόκτηση της Solveig Gas και την πώληση του CapeOmega θα αντιμετωπιστούν με κανονικό τρόπο από το MPE", ανέφερε.
Η Partners Group, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 73 δισ. Ευρώ, δήλωσε ότι επιθυμεί να πραγματοποιήσει περισσότερες εξαγορές στη Νορβηγία.
"Η ομάδα συνεργατών θα συνεργαστεί στενά με τη διοίκηση της CapeOmega ... για περαιτέρω επέκταση της υπεράκτιας υποδομής και των σχετικών περιουσιακών στοιχείων, με επίκεντρο τις εξελίξεις στο πεδίο και τις εξαγορές βιομηχανικών εγκαταστάσεων", ανέφερε η Partner Group σε δήλωση.
Η παραγωγή πετρελαίου της Νορβηγίας μειώθηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά η παραγωγή αερίου της χώρας συνέχισε να αυξάνεται παράλληλα αύξηση της ζήτησης από τη Βρετανία, τη Γερμανία και άλλους ευρωπαίους πελάτες.
"Το φυσικό αέριο υιοθετείται ολοένα και περισσότερο ως συμπληρωματική πηγή καυσίμων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο πλαίσιο της αποχώρησης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη και η νορβηγική υφαλοκρηπίδα είναι έτοιμη να επωφεληθεί από αυτή τη ζήτηση.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης