Πετρέλαιο

Ιράν: Οι ΗΠΑ έκαναν το μεγάλο λάθος – Πολιτικοποίησαν το πετρέλαιο και το χρησιμοποιούν ως όπλο

tags :
Ιράν: Οι ΗΠΑ έκαναν το μεγάλο λάθος – Πολιτικοποίησαν το πετρέλαιο και το χρησιμοποιούν ως όπλο

Οι  Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι σε θέση να μειώσουν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν στο μηδέν δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου της χώρας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει ένα μεγάλο λάθος πολιτικοποιώντας το πετρέλαιο και το χρησιμοποιώντας το ως όπλο, ανέφερε ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν Bijan Zanganeh σε κοινοβουλευτική σύνοδο την Τρίτη 23/4/2019, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη εκτοξεύθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι όλες οι απαλλαγές από τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου λήγουν την επόμενη εβδομάδα, πιέζοντας τους εισαγωγείς να σταματήσουν να αγοράζουν από την Τεχεράνη περιορίζοντας όλο και περισσότερο την παγκόσμια προσφορά.
Ο Zanganeh ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι σε θέση να μειώσουν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν στο μηδέν.
"Με όλη μας τη δύναμη, θα εργαστούμε για την καταστολή των αμερικανικών κυρώσεων", δήλωσε ο Zanganeh στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Iranian Students’ News Agency (ISNA)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες τη Δευτέρα ζήτησαν από τους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου να σταματήσουν τις αγορές μέχρι την 1η Μαΐου ή να υποστούν κυρώσεις, σταματώντας τις εξαιρέσεις έξι μηνών που επέτρεψαν στους οκτώ μεγαλύτερους αγοραστές του Ιράν,  μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να συνεχίσουν να εισάγουν περιορισμένους όγκους.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να εξασφαλίσει ότι οι αγορές πετρελαίου «εφοδιάζονται επαρκώς», αλλά οι traders ανησυχούν για τον περιορισμένο εφοδιασμό.
Ο Zanganeh ανέφερε ότι «η Αμερική έκανε ένα μεγάλο λάθος πολιτικοποιώντας το πετρέλαιο και χρησιμοποιώντας το ως όπλο στην εύθραυστη αγορά».
Πρόσθεσε ότι η αγορά πετρελαίου είναι απρόβλεπτη και ότι η ανακοίνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της  που αποσκοπούν στη διατήρηση σταθερών τιμών πετρελαίου αποτελεί ένδειξη ανησυχίας τους, ανέφερε το ISNA.

"Δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι μπορεί να παραχθεί αρκετό πετρέλαιο για να ικανοποιηθεί η ζήτηση", δήλωσε ο Zanganeh, σύμφωνα με το IRNA. "Επειδή ορισμένες περιφερειακές χώρες ανακοινώνουν παραγωγικές ικανότητες υψηλότερες από τα πραγματικά τους επίπεδα".
Ο Zanganeh ανέφερε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνόδου ότι η ημερήσια παραγωγή φυσικού αερίου του Ιράν έχει αυξηθεί κατά 30% τα τελευταία έξι χρόνια, σύμφωνα με την IRNA.
Το Ιράν παρήγαγε ημερήσιο μέσο όρο 620 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στο ιρανικό ημερολογιακό έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2013 και το οποίο αυξήθηκε σε 850 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα το έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2019.
Η μέση ημερήσια παραγωγή φυσικού αερίου στο South Pars, το μεγαλύτερο πεδίο φυσικού αερίου στον κόσμο, ήταν 240 εκατομμύρια κυβικά μέτρα στο ιρανικό ημερολογιακό έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2013 και αυξήθηκε στα 532 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2019, δήλωσε ο Zanganeh.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης