Φυσικό Αέριο

Ο M. Weber θέλει να σταματήσει τον αγωγό Nord Stream 2 - Ενισχύει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο

Ο M. Weber  θέλει να σταματήσει τον αγωγό Nord Stream 2 - Ενισχύει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο
"Ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα χρησιμοποιήσω όλα τα νομικά εργαλεία -για παράδειγμα έχουμε τώρα την οδηγία που μόλις ψηφίστηκε- ώστε να εξετάσουμε όλα τα μέσα για να σταματήσουμε τον Nord Stream 2", δήλωσε ο ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ)
Ο Γερμανός επικεφαλής των Ευρωπαίων συντηρητικών M. Weber, εξέφρασε σήμερα 23/4/2019 την αντίθεσή του στο σχέδιο του αγωγού Nord Stream 2 και υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να το "σταματήσει" αν γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε μια συνέντευξη που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στην Πολωνία.
"Είμαι εναντίον αυτού του σχεδίου.
Ενισχύει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο αντί να τη μειώνει", δήλωσε ο Weber στην πολωνική εφημερίδα Polska Times, σύμφωνα με το αρχικό κείμενο στα αγγλικά που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.
"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα χρησιμοποιήσω όλα τα νομικά εργαλεία -για παράδειγμα έχουμε τώρα την οδηγία που μόλις ψηφίστηκε- ώστε να εξετάσουμε όλα τα μέσα για να σταματήσουμε τον Nord Stream 2", επέμεινε ο ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), πρώτης δύναμης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Στρασβούργου.
Αυτό το πολύ αμφιλεγόμενο σχέδιο αγωγού, διαχειρίζεται ο ρωσικός γίγαντας Gazprom και θα μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.
Στις αρχές Απριλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών για την πορεία του αγωγού. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, όλοι οι αγωγοί με προέλευση τρίτες χώρες, περιλαμβανομένου του Nord Stream 2, πρέπει να τηρούν τους κανόνες της ΕΕ.
"Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν στο μέλλον πολλές συζητήσεις γι΄αυτό, από τον πρόεδρο της Επιτροπής, συζητήσεις δύσκολες ίσως με άλλους ηγέτες, της Γερμανίας, της Γαλλίας ή άλλων.
Αν το σκεφθούμε με ένα ευρωπαϊκό πνεύμα είναι προφανές πως έχουμε ανάγκη μια μεγαλύτερη ανεξαρτησία όσον αφορά το ρωσικό αέριο", δήλωσε ο υποψήφιος για τη διαδοχή του Z.C.Juncker, χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω.
Το σχέδιο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2019, συνδέει τον όμιλο Gazprom, που είναι πλειοψηφικός στο σχέδιο, με ευρωπαϊκές επιχειρήσεις: τις γερμανικές Wintershall και Uniper, την αγγλο-ιρλανδική Shell, τη γαλλική Engie και την αυστριακή OMV.
Περισσότερα από 800 χλμ. του αγωγού, από τα 1.200 που προβλέπονται ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία, έχουν ήδη κατασκευαστεί.
Ήδη ευαίσθητο για τους Ευρωπαίους, όπου προσκρούει στην έντονη αντίθεση χωρών της ΕΕ με πρώτη τη Βαρσοβία, το θέμα έχει λάβει μια άλλη έκταση καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν εντατική εκστρατεία κατά του Nord Stream 2.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης