EBRD: Στα 650 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση για έργα ΑΠΕ στην Πολωνία φέτος

EBRD: Στα 650 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση για έργα ΑΠΕ στην Πολωνία φέτος
Μετά την στροφή της κυβέρνησης στην πράσινη ενέργεια
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης  EBRD σκοπεύει να αυξήσει τη χρηματοδότηση της ανανεώσιμης ενέργειας της Πολωνίας φέτος, μετά την στροφή της κυβέρνησης προς την πράσινη ενέργεια, δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος της τράπεζας.
Από τότε που κέρδισε γενικές εκλογές το 2015, το κυβερνών Κόμμα της Πολωνίας (PiS), το οποίο θεωρεί ασταθές την ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, είχε θεσπίσει νόμους για αιολικούς σταθμούς που έχουν καταστήσει πολλούς  από αυτούς ασύμφορους.
Ως αποτέλεσμα, η Πολωνία, η οποία παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, έχει δει ελάχιστες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αντιμετώπισε αυξημένο κίνδυνο απώλειας των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της πράσινης ενέργειας έως το 2020.
Πέρυσι, όμως, το  PiS άλλαξε την κατεύθυνση. Σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την Πολωνία σε τροχιά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ΕΕ, απομάκρυνε φορολογικά αντικίνητρα για τα αιολικά πάρκα και άρχισε δημοπρασίες στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος επιδοτήσεων.
"Σχεδιάζουμε να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση των έργων ανανεώσιμης ενέργειας φέτος ... Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης απέναντι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", δήλωσε στο Reuters ο Grzegorz Zielinski, περιφερειακός διευθυντής της EBRD.
Επεσήμανε ότι από το 2012 έως το 2014, η χρηματοδότηση έργων ανανεώσιμης ενέργειας από την EBRD ανήλθε σε 250 εκατομμύρια έως 350 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
 Η EBRD μπορεί τώρα να αυξήσει τη συνολική χρηματοδότηση στην Πολωνία σε περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ από 560 εκατομμύρια πέρυσι.
"Υποθέτουμε ότι φέτος θα επιστρέψουμε σε αυτά τα επίπεδα, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια η χρηματοδότηση αυτή ήταν σχεδόν μηδενική", δήλωσε επίσης ο Zielinski.
Πρόσθεσε ότι η EBRD πρόκειται να υποστηρίξει φέτος νέες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας στην ξηρά και φωτοβολταϊκά και δεν απέκλεισε τη συνεργασία με τις τέσσερις μεγαλύτερες και κρατικές ενεργειακές ομάδες της Πολωνίας.
"Βλέπουμε τη δυνατότητα συνεργασίας μαζί τους για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ειδικά για τις υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις, λόγω της κλίμακας τους", δήλωσε ο Zielinski.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης