Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Ιράκ: Οι εισαγωγές αερίου από τον Ιράν θα αυξηθούν τον Ιούνιο - Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση

Ιράκ: Οι εισαγωγές αερίου από τον Ιράν θα αυξηθούν τον Ιούνιο - Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση

Η διακοπή των εισαγωγών θα κοστίσει το ηλεκτρικό δίκτυο του Ιράκ 4.000 μεγαβάτ την ημέρα

Το Ιράκ δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση για την εισαγωγή αερίου από το Ιράν, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο ηλεκτρισμού της χώρας, προσθέτοντας ότι η διακοπή των εισαγωγών θα κοστίσει στο ηλεκτρικό δίκτυο   4.000 μεγαβάτ την ημέρα.
"Μέχρι τώρα, δεν έχουμε εναλλακτικές λύσεις για να αντικαταστήσουμε τις εισαγωγές ιρανικού φυσικού αερίου", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Musab al-Mudaris στους δημοσιογράφους στο περιθώριο ενός ενεργειακού φόρουμ στη Βαγδάτη.
Το Ιράκ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές αερίου από το Ιράν για να τροφοδοτήσει το ηλεκτρικό δίκτυο. Το Ιράκ παράγει 14.000 μεγαβάτ στο εθνικό δίκτυο, ενώ επιπλέον 4.000 μεγαβάτ παράγονται από εισαγόμενο αέριο και ενέργεια.
Οι εισαγωγές αερίου στο Ιράκ από το Ιράν θα αυξηθούν σε 35 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα τον Ιούνιο από 28 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, πρόσθεσε ο Mudaris. Αυτό αναμένεται να αυξήσει την ισχύ που παράγεται από τις εισαγωγές του Ιράν σε 4.700 μεγαβάτ, πρόσθεσε.
Οι ανάγκες σε ενέργεια του Ιράκ αυξάνονται κατά 7% κάθε χρόνο, ανέφερε.
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που ξεκινούν τον Ιούνιο, όταν οι θερμοκρασίες σε όλο το νότιο Ιράκ ανεβαίνουν, οι απαιτήσεις για το δίκτυο φτάνουν τα 24.000 μεγαβάτ την ημέρα, πρόσθεσε.
Πέρυσι, η έλλειψη ενέργειας οδήγησε  σε συγκεντρώσεις χιλιάδων διαδηλωτών προκαλώντας σοβαρές διαταραχές και συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας. Πολλοί ετοιμάζουν ένα άλλο γύρο διαμαρτυριών αυτό το καλοκαίρι.
Το Ιράκ έχει επανειλημμένα παρατείνει την εξαίρεση από τις ΗΠΑ για να συνεχίσει να εισάγει ιρανικό αέριο από τότε που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Trump επανέφερε τις κυρώσεις στον ζωτικό ενεργειακό τομέα του Ιράν τον Νοέμβριο.
Τον Μάρτιο, το Ιράκ έλαβε μια ακόμη εξαίρεση 90 ημερών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώσουν τη Δευτέρα ότι οι αγοραστές ιρανικού πετρελαίου πρέπει να τερματίσουν τις εισαγωγές σύντομα ή να αντιμετωπίσουν κυρώσεις.
Το Ιράκ υπέγραψε πρόσφατα μνημόνιο συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία  νία για την ενίσχυση της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, δήλωσε ο Mudaris.
Η συμφωνία, η οποία αφορά 280 χλμ. (149 μίλια) γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν κατασκευαστεί για τη σύνδεση των δύο χωρών, θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο για να υλοποιηθεί αφού ολοκληρωθεί η μελέτη σκοπιμότητας.
Τον περασμένο μήνα, το Ιράκ υπέγραψε σύμβαση με τη Siemens για την αποκατάσταση της υποδομής ισχύος του Kirkuk και την ενίσχυση της παραγωγής της σε 260 megawatts από 100 megawatts σήμερα.

Από τον ΟΠΕΚ η απόφαση για την παραγωγή

Το Ιράκ δεσμεύεται από τη θέση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του για μείωση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου και η όποια απόφαση για αύξηση ή μείωση της παραγωγής πρέπει να ληφθεί συλλογικά από τον ΟΠΕΚ, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου πετρελαίου της χώρας στο Reuters.
«Το Ιράκ δεν παίρνει μονομερή απόφαση να καλύψει τη μείωση πετρελαίου στην αγορά για οποιοδήποτε λόγο», δήλωσε ο Asim Jihad στο Reuters, όταν ρωτήθηκε αν το Ιράκ είναι έτοιμο να αυξήσει την παραγωγή του για να καλύψει το δυνητικό έλλειμμα στην προσφορά ιρανικού αργού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης