Πετρέλαιο

Το Ιράν περνά στην αντεπίθεση – Απειλεί τις αγορές πετρελαίου με κλείσιμο των στενών του Hormuz

tags :
Το Ιράν περνά στην αντεπίθεση – Απειλεί τις αγορές πετρελαίου με κλείσιμο των στενών του Hormuz

Ο διοικητής ναυτικού της Επαναστατικής Φρουράς δήλωσε ότι το Ιράν θα κλείσει το Στενό, εάν η Τεχεράνη αποκλεισθεί από τη χρήση του

Η Τεχεράνη είναι έτοιμη για την απόφαση των ΗΠΑ να σταματήσει τις απαλλαγές που χορηγούνται στους αγοραστές ιρανικού αργού πετρελαίου, σύμφωνα με μια πηγή του Ιρανικού υπουργείου πετρελαίου, καθώς η Επαναστατική Φρουρά επανέλαβε την απειλή της να κλείσει το στρατηγικό στενό του Hormuz, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποτύχουν να μειώσουν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν στο μηδέν, δήλωσε η ημιεπίσημη υπηρεσία ειδήσεων Tasnim τη Δευτέρα 22/4/2019 επικαλούμενη πηγή του ιρανικού υπουργείου πετρελαίου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ  αποφάσισε να μην ανανεώσει  τις εξαιρέσεις που επέτρεπαν στους εισαγωγείς να αγοράσουν ιρανικό πετρέλαιο χωρίς να αντιμετωπίζουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα.
Ο διοικητής ναυτικού της Επαναστατικής Φρουράς δήλωσε ότι το Ιράν θα κλείσει το Στενό, εάν η Τεχεράνη αποκλεισθεί από τη χρήση του.
"Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το Στενό του Ορμούζ είναι θαλάσσιος διάδρομος και αν μας εμποδίσουν να το χρησιμοποιήσουμε, θα το κλείσουμε", ανέφερε στο ημιεπίσημο πρακτορείο Fars,  ο στρατηγός  Alireza Tangsiri.
"Σε περίπτωση οποιασδήποτε απειλής, δεν θα έχουμε ούτε καν ζήτημα αμφιβολίας για την προστασία και υπεράσπιση των ιρανικών υδάτων", πρόσθεσε ο Tangsiri.
Το Tasnim ανέφερε την ανώνυμη πηγή, λέγοντας: «Εάν οι απαλλαγές παραμείνουν ή όχι, οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν δεν θα είναι σε καμία περίπτωση μηδενικές, εκτός εάν οι ιρανικές αρχές αποφασίσουν να σταματήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου ... και αυτό δεν έχει σημασία τώρα».
"Παρακολουθούμε και αναλύουμε όλα τα πιθανά σενάρια και προϋποθέσεις για την πρόοδο των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας μας και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ... Το Ιράν δεν περιμένει την απόφαση της Αμερικής ή την έλλειψη εξόρυξης του πετρελαίου της, λέει  η πηγή.
"Έχουμε χρόνια εμπειρίας στην εξουδετέρωση των προσπαθειών των εχθρών να καταφέρουν χτυπήματα κατά της χώρας μας", πρόσθεσε η πηγή.
Το Ιράν απειλεί να διαταράξει τις μεταφορές πετρελαίου μέσω του στενού Hormuz, ενός μεγάλου καναλιού μεταφοράς πετρελαίου στον Κόλπο, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθήσουν να καταπνίξουν την οικονομία της Τεχεράνης σταματώντας τις εξαγωγές πετρελαίου της.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης