Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

ΗΠΑ: Τέλος οι εξαιρέσεις σε Ελλάδα και ακόμη 7 χώρες για τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου - Άνοδος πάνω από 2,5% για το πετρέλαιο

ΗΠΑ: Τέλος οι εξαιρέσεις σε Ελλάδα και ακόμη 7 χώρες για τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου - Άνοδος πάνω από 2,5% για το πετρέλαιο

Από τις 2 Μαΐου,  Ελλάδα, Κίνα,  Ινδία, Τουρκία, Ιαπωνία,  Νότια Κορέα,Ταϊβάν, και Ιταλία  θα είναι αντιμέτωπες με σε αμερικανικές κυρώσεις, αν συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump  αποφάσισε να μην προχωρήσει στην ανανέωση των εξαιρέσεων που επέτρεπαν σε οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο, με στόχο να μηδενίσουν τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, ανακοίνωσε σήμερα 22/4/2019 ο Λευκός Οίκος.
Από τις 2 Μαΐου,  Ελλάδα, η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, και η Ιταλία  θα είναι αντιμέτωπες με σε αμερικανικές κυρώσεις, αν συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο.
Η Ουάσινγκτον επέβαλε τον Νοέμβριο σκληρές οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης και εναντίον όλων των χωρών οι οποίες δεν σέβονται τις κυρώσεις αυτές, μετά την αποχώρησή της από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Η απαγόρευση πώλησης πετρελαίου ήταν το κύριο μέτρο.
Οι ΗΠΑ είχαν χορηγήσει τις εξαιρέσεις αυτές για έξι μήνες, εκτιμώντας πως η παγκόσμια αγορά δεν μπορούσε να αντέξει μια υπερβολικά απότομη ματαίωση των πωλήσεων του ιρανικού πετρελαίου.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τρεις από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας στον κόσμο, μαζί με τους συμμάχους μας, δεσμεύονται να ενεργήσουν με τρόπο ώστε οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου να παραμείνουν επαρκώς εφοδιασμένες», ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
H ανακοίνωση του Λευκού Οίκου οδήγησε σε άνοδο πάνω από 2% την τιμή του πετρελαίου.
Περί τις 17:22 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού ενισχυόταν κατά 2,58% στα 65,65 δολάρια το βαρέλι και το Brent σημείωνε άνοδο 2,82% στα 73,96 δολάρια το βαρέλι.

Trump: Ο ΟΠΕΚ μπορεί να καλύψει το κενό

«Η Σαουδική Αραβία και οι άλλοι στον ΟΠΕΚ θα υπερ-αντισταθμίσουν τις διαφορές στη ροή πετρελαίου (που θα προκύψουν) μετά το πλέον πλήρες μας εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο», ανέφερε ο Trump με ανάρτησή του στο «Twitter».
Όπως συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος, «το Ιράν έλαβε ΠΟΛΥ ΚΑΚΕΣ συμβουλές από τον John Kerry και τους ανθρώπους που τον βοήθησαν να ηγηθεί των ΗΠΑ σε μια πολύ κακή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν».

Επικρίσεις από την Τουρκία


Η Τουρκία επέκρινε την απόφαση των ΗΠΑ να σταματήσουν τις απαλλαγές από τις ιρανικές πετρελαϊκές κυρώσεις, λέγοντας ότι δεν θα εξυπηρετήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας τη Δευτέρα 22/4/2019.
"Δεν δεχόμαστε μονομερείς κυρώσεις και επιβολές για το πώς οικοδομούμε τη σχέση μας με τους γείτονές μας", ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu στο Twitter.

Δεν θα καταφέρουν να μηδενίσουν τις εξαγωγές λέει το Ιράν

Nωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim επικαλούμενο πηγή από το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου μετέδιδε ότι οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν να μειώσουν τις εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου στο μηδέν, καθώς το Ιράν είναι έτοιμο για κάθε απόφαση των ΗΠΑ να τερματίσουν τις εξαιρέσεις που έδωσαν σε αγοραστές ιρανικού αργού.
«Είτε συνεχιστούν οι εξαιρέσεις είτε όχι, οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν δεν θα είναι μηδενικές κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, εκτός κι αν οι ιρανικές αρχές αποφασίσουν να σταματήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου...και αυτό δεν είναι της παρούσης», ανέφερε ανώνυμη «ενημερωμένη πηγή» σύμφωνα με το Tasnim.

Σαουδική Αραβία: Θα εξασφαλίσουμε επαρκή εφοδιασμό της αγοράς 

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη Δευτέρα 22/4/2019ότι θα συντονίσει με άλλους παραγωγούς πετρελαίου την εξασφάλιση επαρκούς προσφοράς και ισορροπημένης αγοράς, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι θα καταργήσουν τις απαλλαγές που χορηγούνται στους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου.
"Η Σαουδική Αραβία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου μετά την πρόσφατη δήλωση της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τις κυρώσεις εξαγωγής πετρελαίου στο Ιράν", ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Ενέργειας Khalid a-Falih.
"Η Σαουδική Αραβία θα συντονίσει με τους πετρελαϊκούς παραγωγούς για την εξασφαλίσει επαρκή εφοδιασμό των καταναλωτών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου δεν θα χάσει την ισορροπία της".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης