Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές ενόψει ΗΠΑ και Ιαπωνίας

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές ενόψει ΗΠΑ και Ιαπωνίας
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,70% στις 3.215,04 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (22/4) οι αγορές της Ασίας, εν μέσω αργίας στις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές αγορές, την ίδια στιγμή που οι επενδυτές αναμένουν αργότερα εντός της εβδομάδας τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία ΗΠΑ και Ιαπωνίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,14% στις 22.232,10 μονάδες, καθώς η μετοχή της Yahoo Japan ενισχύθηκε κατά +1,81%, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν διαμορφώθηκε στο +0,18% και τις 10.987,71 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα σημείωε οριακή άνοδο της τάξεως του +0,02% στις 2.216,65 μονάδες, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές των LG Electronics και SK Hynix υποχώρησαν κατά -0,54% και -1,59% αντίστοιχα.
Αντίθετα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,70% στις 3.215,04 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν ο πτώση για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -1μ86% και τις 10.224,26 μονάδες.
Σημειώνεται ότι οι αγορές στο Χονγκ Κονγκ και την Αυστραλία παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας, ενώ οι επενδυτές αναμένουν την ερχόμενη Παρασκευή (26/4) τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ που αφορούν το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Παράλληλα, την Παρασκευή αναμένονται και τα στοιχεία που αφορούν τη βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία, ενώ μία μέρα νωρίτερα οι ΗΠΑ θα έχουν δημοσιεύσει τα στοιχεία για τις νέες τιμές κατοικιών στη χώρα.
«Η ευρύτερη εκτίμηση είναι ότι οι αγορές στις ΗΠΑ θα σκαρφαλώσουν υψηλότερα», δήλωσε ο αναλυτής της IG Markets, ingyi Pan, διυεκρινίζοντας ωστόσο ότι «με τις τιμές να βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, μπορεί να υπάρξει κάποια αίσθηση προσοχής».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι «τα εταιρικά κέρδη και τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο στο τέλος της εβδομάδας θα αποτελέσουν κλειδί για τις αγορές».
«Αλμα» καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, δεχόμενο ώθηση από τις αναφορές ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από όλες τις χώρες που αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν να διακόψουν πλήρως τις εισαγωγές από την Τεχεράνη.
Συγκεκριμένα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2019 για το Brent ενισχύεται κατά +2,36% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 73,67 δολ. ανά βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει ακόμα και τα 74,31 δολ. ανά βαρέλι, τα οποία αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Νοεμβρίου του 2018.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαϊου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξεως του +2,22% στα 65,49 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας προηγουμένως αγγίξεις ακόμα και τα 65,87 δολ. ανά βαρέλι, την υψηλότερη τιμή από τις 31 Οκτωβρίου του περασμένου έτους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται αργότερα εντός της ημέρας να ακοινώσουν ότι δεν πρόκειται να χορηγήσουν πλέον απαλλαγές στις χώρες που εισάγουν ιρανικό αργό.
Σημειώνεται ότι πριν από την επιβολή των νέων αμερικανικών κυρώσεων, το Ιράν αποτελούσε τον τέταρτο μεγαλύτερο παραγωγό ανάμεσα στις χώρες του ΟΠΕΚ, με τις εξαγωγές του να ανέρχονται στα 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
«Η άρση των απαλλαγών δεν είναι μία καλή πολιτική για τον Trump», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Japan Oil, Gas and Metals National Corporation, Takayuki Nogami, προσθέτοντας ότι «οι ανησυχίες για την ενίσχυση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου και τη μείωση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας αναμένεται να ενισχύσουν τις τιμές του πετρελαίου».
Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε ότι η τιμή του Brent είναι πιθανό να αυξηθεί στα 86,29 δολ. ανά βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έφτασε μέσα στο 2019, ενώ το αμερικανικό αργό ενδέχεται να σκαρφαλώσει στα 76,41 δολ. ανά βαρέλι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης